AcasăNews AlertCONFERINȚĂ DE PRESĂ - Momentul zero în handbalul băimărean: Cătălin Cherecheș despre...

CONFERINȚĂ DE PRESĂ – Momentul zero în handbalul băimărean: Cătălin Cherecheș despre Minaur și HCM Baia Mare, despre trecut și mai ales despre viitor

spot_img

DISTRIBUIȚI

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 20 februarie, Cătălin Cherecheș a vorbit deschis despre situația de la cele două echipe de handbal, masculină și feminină, care activează în cadrul clubului Handbal Club Municipal Baia Mare.

Astfel, primarul municipiului Baia Mare a declarat că autoritatea locală nu va mai susține financiar clubul HCM Baia Mare, decât printr-o asociere prin care Clubul Sportiv Minaur va prelua managementul celor două echipe. Acest lucru se va întâmpla până la finalul sezonului, iar din noul an competițional cele două echipe de handbal, atât cea masculină cât și cea feminină, vor fi preluate de către CS Minaur (care ar putea fi redenumit HCM Minaur Baia Mare), un club care aparține de Consiliul Local, adică este al comunității, nu unul privat cum este HCM. Mai mult, Cătălin Cherecheș a arătat că Administrația Publică Locală a introdus acțiunea de executare silită împotriva clubului HCM Baia Mare pentru ca municipalitatea să își recupereze restanțele pe care clubul le are. La întâlnirea care a avut loc în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare a participat și lotul Minaurului.

minaur2În cadrul conferinței de presă, Cătălin Cherecheș a arătat că reprezentanții clubului nu au reușit să achite datoriile către municipalitate, astfel că administrația locală a introdus acțiunea de executare silită a HCM Baia Mare. Astfel, pentrru a funcționa și pe viitor cele două echipe de handbal, masculină și feminine, Administrația Publică Locală a transmis clubului variant de asociere care să funcționeze până la finalul acestui sezon competițional.

„Astăzi este un punct zero în care nu mai finanțăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieți. Municipiul Baia Mare și primarul Cătălin Cherecheș nu își mai pune nicio semnătură pe niciun document care să finanțeze HCM Baia Mare. Punem o singură condiție pe care am găsit-o din punct de vedere juridic și dacă cei din conducerea clubului vor fi de acord o vom duce la îndeplinire. Preluăm noi, municipiul, până la finalizarea sezonului, tot ceea ce înseamnă management, organizarea celor două echipe printr-un contract de asociere, cu câteva obiective pe care vrem să le impunem. Primul obiectiv este păstrarea echipei de băieți în Liga Națională, poziționarea echipei de fete pe primul loc sau al doilea loc pentru a putea să accedem din nou în Liga Campionilor, crearea premiselor financiare pentru a putea să preluăm în mod legal și formal cele două echipe, asta înseamna ca jucătorii și jucătoarele să aibă toate salariile plătite până la momentul finalizării transferurilor. Aceste lucruri se pot întâmpla doar dacă exclusiv cei care vor conduce Clubul Sportiv Minaur se vor ocupa și vor gestiona acest lucru într-o formulă riguroasă de control așa cum se întâmplă în administrația locală. Nu mai putem oferi bani din perspectiva unui contract de susținere financiară către HCM Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Jucătorii de la Minaur Baia Mare au ajuns să fie plătiți la zi. Mai mult, luni, 22 februarie, lotul Minaurului își va primi salariile în avans pe întreg sezonul competițional.

„Datoria mea este să îi văd pe băieții ăștia că au banii, echivalentul salariilor, primiți. Și am făcut toate eforturile. Marius Sadoveac știe cel mai bine că a stat la mine în birou trei zile, de dimineața până seara, și știe că am căutat soluții să gestionez bine lucrurile, și din punct de vedere legal și din punct de vedere financiar, ca aceste probleme să fie rezolvate. În momentul în care echipa de băieți a ieșit din Liga Campionilor am vrut să îi preluăm pe Clubul Sportiv Minaur. Prima și cea mai importantă chestiune era să nu existe datorii față de jucători. Am făcut în așa fel încât să ajungem într-o zonă rezonabilă cu plățile față de jucători și cu o zi înainte de a face documentele cineva scoate din sertar niște memorii în valoare de aproape patru miliarde de lei. Nu era o problemă dacă le scotea cu două zile înainte dar când ești în ultima zi nu mai poți să faci nimic. Mai este o chestiune pe care vreau să o întreb. Dacă cineva din club mai face parte dintr-un alt club nou înființat de drept privat și dacă acest nou club s-a înregistrat în competiții de minihandbal sau junioare cu fete care aparțineau HCM Baia Mare? Sper că nu. Și care este scopul înființării acestui club?”, a spus Cătălin Cherecheș.

Cătălin Cherecheș s-a arătat nemulțumit că echipa Minaur a ajuns să joace doar într-un singur echipament pentru că unul dintre jucători nu are inscripționat tricoul de schimb, considerând că reprezentanții din conducerea clubului nu trebuie să se ocupe doar de dezlegările semnate unor jucători pentru a fi liberi de contract, ci de chestiuni administrative de detaliu.

„Destructurarea celor două echipe este o acțiune foarte perversă și perfidă și nu s-a țintit neapărat această echipă, ci sezonul următor. Nimeni nu s-a orientat spre ceea ce trebuie să se întâmple din iulie 2016 încolo. Nimeni nu a discutat cu vreun jucător sau jucătoare dacă mai vrea sau nu să rămână. Am considerat că este un punct foarte grav pentru că noi, Municipiul Baia Mare, am investit nu în acest club, ci în această poveste. Pentru mine clubul ca entitate nu reprezintă absolut nimic. Pentru mine reprezintă ceva simbolul Minaur, echipa HCM. În rest, structura organizatorică nu reprezintă absolut nimic. Investim de trei ani constant în handbal, ne facem o anumită imagine și impunem o regulă ca în luna ianuarie să avem deja configurată structura echipei din sezonul următor și văd că nu se întâmplă nimic. Și văd nu se discută cu jucătoare emblematice, cum e Pineau sau altele. Nimeni nu discută cu ele despre viitor. Și ăsta e lucrul care mă deranjează cel mai mult. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este cu totul și cu totul alta. Primul lucru pe care trebuie să îl faci într-o echipă trebuie să plătești salariile jucătorilor!”, a spus Cătălin Cherecheș.

Odată ce municipalitatea se va ocupa de gestionarea întregii situații a celor două echipe de handbal, soțul jucătoarei Alexandra Do Nascimento, Patricio Martinez Chavez a fost desemnat să se ocupe de relația pe care Adminsitrația Publică Locală o va avea cu echipa feminină de handbal iar Ionuț Marta se va ocupa de echipa Minaur. Acestora li se vor alătura unul sau doi organizatori de competiții.

minaur1„Am toată încrederea că noua structură, cel puțin în relaționarea cu echipele va fi mult mai eficientă. Vorbim și de relaționarea clubului cu echipele. Săptămâni întregi nimeni nu venea la băieți să le spună ce se întâmplă. Tot vedeau în fiecare zi că mai pleacă câte un jucător și așteptau să se întoarcă și nu se mai întorceau. Ideea este că astăzi o să ne ocupăm de perspectivă, de perspectiva handbalului atât în raport cu fetele cât și cu băieții și în raport cu echipele de juniori. În ceea ce privesc contractele semnate la începutul sezonului competițional există o chestiune care a îngreunat situația băieților dar nu a fost o chestiune care a fost făcut-o cu rea credință. Dacă trebuie să apreciez pe vreunul care chiar a făcut o activitate din tot sufletul pentru această echipă el a fost Nicolae Făt. Băiatul acesta, așa de nebun, s-a tot dus înainte și a tot făcut ba din banii lui, ba i-a mai convins pe unii și pe alții. Alături de Ferenc Korponay de la Maravet. Și dorind Făt să facă lucrurile să funcționeze, și a făcut pentru că el în mare parte a făcut în așa fel ca echipa să fie campioană în sezonul trecut, în contracte erau stipulate niște premii pentru jucătorii străini în momentul în care echipa câștiga Cupa și Campionatul. Probabil că nimeni nu și-a imaginat că echipa va câștiga Cupa și Campionatul și în contracte erau trecute sume foarte mari pentru aceste premieri și asta a însemnat un blocaj. Trebuie să fim corecți și formali. Unele contracte nu pot fi făcute publice pentru că au anumite tipuri de clauze”, a spus Cătălin Cherecheș.

Marius Sadoveac rămâne la Minaur Baia Mare

Căpitanul echipei Minaur Baia Mare, Marius Sadoveac, rămâne în vestiarul campioanei României. De acest lucru s-a ocupat exclusiv Cătălin Cherecheș.
„Astăzi acești băieți au rămas împreună pentru că se respectă și respectă un simbol și pentru că știu că dacă unul dintre ei pleacă s-a terminat totul. Le mulțumesc tuturor dar în special îi mulțumesc lui Marius Sadoveac pentru faptul că a înțeles ce înseamnă colegialitate și spiritul acesta de echipă și momentul în care se află această echipă. Mi-aș fi dorit să aprecieze și cei din conducerea clubului ceea ce a făcut Marius Sadoveac. Până astăzi, nimeni din conducerea clubului nu a dat niciun leu din datoria pe care o are față de Marius Sadoveac. Am făcut-o eu și am făcut-o pentru că știu ce înseamnă un simbol. Și am făcut-o pentru că astăzi este un punct zero”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA