spot_img
Acasăslolvacia167 DE ANI LA NAŞTEREA LUI MIHAI EMINESCU - Tot ce nu...

167 DE ANI LA NAŞTEREA LUI MIHAI EMINESCU – Tot ce nu știai despre marele poet național

DISTRIBUIȚI

167 DE ANI Data de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă ziua în care s-a născut ”Luceafărul poeziei româneşti”.

167 DE ANI  Mihai Eminovici s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici și al Ralucăi.

Copiii familiei Eminovici sunt numerosi: Serban, Nicolae, Gheorge, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihail, Aglaia, Harieta, Matei, Vasile.

Trei dintre copii – Ruxandra, Maria si Vasile – mor la varste fragede, iar ceilalti, cu exceptia lui Matei, mor tineri si , in cateva cazuri, alienati mintal.

Mihai Eminescu debutează la data de 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broşura „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnagiaşti”.

Adevăratul său debut literar are loc când revista Familia îi publică poezia „De-aş avea”, semnată Mihai Eminescu.

Poezia este însoţită de nota lui Iosif Vulcan, „naşul” literar al poetului”. Se întâmpla în anul 1866, conform www.mihaieminescu.eu.

La data de 15 iunie 1889, Mihai Eminescu se stinge din viaţă.

Știai că…?

Astăzi, când se împlinesc 167 de la nașterea celui mai mare poet al românilor, îți dezvăluim câteva lucruri mai puțin știute din viața lui:

  • Îi plăcea să joace fotbal. Teodor V. Ștefanelli, istoric, prozator, traducător, dramaturg și memorialist, coleg de liceu, pentru o vreme, cu Eminescu, a lăsat scris, în “Amintiri despre Eminescu”, cum marele poet se alătura adesea studenților care băteau mingea, în orele libere, pe maidanul de lângă strada Ciucur Mare, din Cernăuți.
  • În copilărie, obișnuia să-și sperie tatăl prinzând șerpi și aducându-i în apropierea casei părintești. Se pare că figura pe care o făcea părintele său la vederea reptilelor îl amuza teribil.

  • Când Ioan Slavici i-a oferit un loc de muncă la ziarul Timpul, i-an cerut bani pentru drumul de la Iași (unde se afla atunci) la București. “N-am cu ce veni. Asta m-a făcut să-mi țin gura până acuma. 100 de franci am pe lună. Din ce dracu’ să plec?”, i-ar fi scris poetul.
  • Există doar patru fotografii despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu.

  • Când a scris “Pe lângă plopii fără soț” era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Ion Luca Caragiale. Fata locuia pe o stradă încadrată de plopi. Poetul ar fi numărat copacii și a constatat că sunt fără soț…
  • Se pare că dragostea pentru poezie a rămas la fel de puternică până în ultimele sale clipe, Eminescu scriind chiar și în sanatoriu. După moarte, în buzunarul hainei sale au fost găsite două poezii.
  • Asteroidul 9495, descoperit în 1971, a fost redenumit, în anul 2000, asteroidul Mihai Eminescu. Marele poet nu e însă singura personalitate din România care și-a împrumutat numele unui corp ceresc. Există, de asemenea, un crater de pe Lună ce se numește Spiru Haret și unul pe Venus numit Elena Văcărescu, și doi asteroizi pe care-i “cheamă” George Enescu și Constantin Brâncuși.sursa
Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA