AcasăEvenimentOBICEIURI ȘI LEGENDE - Cum se aleg babele de martie

OBICEIURI ȘI LEGENDE – Cum se aleg babele de martie

DISTRIBUIȚI

Babele de martie sunt asociate în folclorul românesc cu legenda Babei Dochia. Potrivit tradiţiei, primele nouă zile ale lui martie sunt considerate babe, iar alegerea uneia dintre ele îţi poate oferi indicii preţioase ale viitorului care te aşteaptă în anul respectiv.

Ce trebuie să ştii despre mitul babelor de martie

Acest obicei popular spune că femeile trebuie să îşi aleagă o baba, adică o zi din perioada 1-9 martie, primele zile de primăvară. În funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, aşa îi va merge şi ei tot anul. Zilele senine şi călduroase reprezintă fericirea, norocul, belşugul şi împlinirile, iar cele mohorâte şi friguroase semnifică neîmplinirile, tristeţea, dezamăgirile şi sărăcia. Vei află puţin mai târziu cum se aleg babele şi prin ce metode poţi află cum îţi va merge până la începutul primăverii următoare.

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase, însă cea mai populară dintre ele vorbeşte despre existenţa unei nurori care este supusă la tot felul de sarcini nu grele, ci imposibile. Ultima a presupus că ea să spele un ghem de lână neagră până devine albă. Ajutată de Iisus Hristos, faţă reuşeşte să îndeplinească această cerinţă a Babei Dochia. Întoarsă acasă, din păcate, ea nu este primită cu bucurie. Mai mult de atât, bătrână este şi mai nervoasă după ce află povestea pe care i-o spune faţă. Ea reuşise minunea cu ajutorul unei flori de culoare roşie pe care a primit-o de la Iisus. Convinsă că a venit primăvară (altfel de unde ar fi apărut acea floare?), Baba Dochia îmbracă 9 cojoace groase şi urcă cu oile pe munte. Dar vremea se încălzeşte treptat, aşa că ea se vede nevoită să renunţe treptat la ele. Când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă, transformând-o într-o stanca împreună cu oile ei.

Legenda mai spune că aspectul instabil al vremii din primele zile de martie se datorează caracterului capricios al Babei Dochia. Acum că ai aflat care este mitul primelor zile de primăvară, a venit momentul să afli şi cum se aleg babele de martie.

Din moşi-strămoşi se păstrează acest obicei de a alege o baba în prima dimineaţă de primăvară, adică 1 martie (din punct de vedere calendaristic). În timp ce se pune mărţişorul în piept, se alege şi ziua care îţi va arată cum îţi va fi sufletul şi norocul tot anul. Dacă baba este bună, te va aştepta un an rodnic. La polul opus, dacă baba este rea, vei avea parte de supărări şi boli până în primăvară următoare.

În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut. Află, în continuare, cum se aleg babele după ziua naşterii!

Dacă ziua de naştere are o cifră m vai mare decât 9, atunci trebuie să aduni cele două cifre. De exemplu, dacă eşti născută pe 23 a oricărei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar dacă eşti născută pe 29, atunci vei calcula aşa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adică baba ta este pe 2 martie.

Nu contează atât de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua respectivă. Îţi urăm să ai parte de vreme frumoasă şi călduroasă!
Divahair.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA