AcasămodelePERICOL - Bărbat muşcat de viperă pe Bârgău

PERICOL – Bărbat muşcat de viperă pe Bârgău

spot_img

DISTRIBUIȚI

Incidentul s-a petrecut ieri, 18 aprilie, pe drumul ce duce la Dornişoara, iar bărbatul a fost urcat rapid într-o maşină care a pornit spre Bistriţa pentru a se întâlni cu echipajul SMURD care urma să preia victima. Se pare că bărbatul ar fi fost muşcat undeva în zona piciorului.

El a fost preluat de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă în localitatea Mureşenii Bârgăului, iar medicii au pornit de urgenţă spre spital, unde victimei îi vor fi acordate îngrijirile de care are nevoie.

Se pare că muşcătura ar fi undeva în zona unui picior, însă, din fericire, starea bărbatului nu ar fi foarte gravă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud s-a aprovizionat din timp cu dozele necesare de ser antiviperin pentru le putea administra în caz de urgenţă celor care sunt muşcaţi de viperă.

Anul trecut, un scafandru care lucra la barajul de la Colibiţia a fost muşcat de o viperă care s-a băgat în mâneca de la costum. Tot anul trecut, un alt bărbat a fost muşcat de şarpe la Piatra Fântânele.

Dacă anul trecut cei de la Spitalul Judeţean au fost luaţi prin surprindere şi nu au avut deloc ser antiviperin, cei muşcaţi fiind trimişi la Mureş, anul acesta au rezolvat problema din timp.

Victima a ajuns la spital şi din primele investigaţii reiese că ar fi în afara oricărui pericol. Acesta se află sub supravegherea atentă a medicilor, care îl vor monitoriza pentru a vedea cum evoluează starea lui. Din câte se pare, ar fi vorba despre muşcătura unui pui de viperă. Bărbatul a fost muşcat de piciorul drept, în apropiere de gleznă.

Bărbatul se afla pe un teren proprietate privată, teren pe care îl curăţa în momentul în care a fost muşcat de şarpe.

ISU Bistriţa-Năsăud avertizează că în zona montană și piemontană a județului Bistrița-Năsăud se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din țară.

Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor ce trebuie luate în caz de muşcătură. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.

Alături de Salvamont Bistrița-Năsăud, I.S.U. „Bistrița” al judeţului Bistriţa – Năsăud vine cu un set de măsuri.

– purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
– efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;
– nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi.
– dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.

Totuși moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt „uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.

SIMPTOME – mușcătura de șarpe veninos:

– durere acută;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
una sau două urme de înţepătură; (mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);
– semiconştienţa;
– decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul și necrozarea țesuturilor;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței.

O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoși ar trebui să fie tratate de medic, pentru că pot apărea reacţii alergice severe.

CÂTEVA MĂSURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATĂ DE UN ȘARPE VENINOS:

În primul rând, păstrați-vă calmul!
Cereți ajutor specializat, apelați numărul de urgență 112 (SMURD, Ambulanță, Salvamont);
Evitați mișcările pentru a evita răspândirea veninului în sistemul circulator;
Până la sosirea echipajelor de intervenție scoateți-vă bijuteriile, ceasul sau hainele prea strânse în jurul mușcăturii, înainte ca zona să se umfle;
Legați un garou la 5 cm deasupra rănii, urmând să îl slăbiți ușor după 20 de minute;
Imobilizați zona mușcată;
Dacă aveți posibilitatea, introduceți zona lezată în mediu rece (apă, gheață) pentru a îngreuna circulația sanguină;
Nu încercați să aspirați veninul cu gura!
Nu luați niciun medicament fără acordul personalului specializat!

Sursa: bistriteanul.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA