AcasăActualitateSocialNEMULTUMIRI - Studentii si elevii maramureseni au protestat alaturi de colegii lor...

NEMULTUMIRI – Studentii si elevii maramureseni au protestat alaturi de colegii lor in Timisoara

DISTRIBUIȚI

Liga Studentilor Pintea Viteazul, reprezentantul studentilor baimareni si Consiliul Judetean al Elevilor Maramures, au participat in perioada 2-8 august la Timisoara la cea de-a opta editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment marca ANOSR, LSPV fiind membru cu drepturi depline ANOSR.
Cea de-a opta editie a reunit peste 300 de reprezentanti ai studentilor din organizatiile studentesti din Romania. Pe parcursul celor 7 zile, s-au pus cap la cap nevoile studentilor din Romania dar au si cautat solutii pentru acestea, aducand in prim plan nevoia de finantare a educatiei.
In acest an, evenimentul a fost organizat de asociatiile studentesti din Universitatea “Politehnica” din Timisoara, membre COSPol (Conventia Organizatiilor Studentesti din Politehnica).
In cadrul evenimentului, Miercuri 7 august, a avut loc si un protest inedit pus la cale de cei 300 de reprezentanti ai organizatiilor. Pentru a trage un semnal de alarma fata de consecintele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educatie, studentii au afisat mesaje de genul „Educatia salveaza natia”, „Ne-au mintit toti guvernantii, am ajuns la coada vacii” „Si vacile ne vor la scoala”, „Fii student, adopta o vaca”, „Vaca n-are nicio vina”, „Doi km de autostrada = un camin de 700 locuri”, „Ai 6%, ai sanse!” sau „Vrem 6% din PIB pentru educatie” si s-au plimbat, alaturi de o vaca, pe strazile orasului, aratand ca educatia a fost lasata la „coada vacii”. De asemenea s-a amintit de asumarile facute la nivel international de Romania, de prevederea Legii Educatiei Nationale prin care se stipuleaza acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie si de promisiunea facuta de partidele politice in acest sens, prin Pactul National pentru Educatie.
O parte dintre nemultumirile studentilor:
– Cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin
– Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea
– Jumatate dintre studentii din Romania abandoneaza facultatea
 „Am decis sa protestam pentru ca ne-am saturat de promisiunile pe care le fac toate partidele politice referitoare la educatie. Consider ca educatia ar trebui sa fie o prioritate in orice stat si nu lasata la urma. O societate fara educatie e o societate mediocra. Atata timp cat noi, ca stat, nu finantam corespunzator educatia nu vom avea nici rezultate pe viitor. Educatia nu este o cheltuiala, ci o investitie pentru viitor. Protestam pentru ca ne pasa de educatie, pentru ca ne dorim o societate responsabila, pentru ca ne dorim ca statul sa contribuie la formarea cetatenilor, pentru ca ne dorim sa ramanem in tara, pentru ca ne dorim sa contribuim la o Romanie puternica prin cultura si educatie. Vrem 6% din PIB si il vrem acum! Azi l-am cerut in Timisoara. Insa nu ne vom lasa si il vom cere in toata tara. E doar inceputul. De asemenea, ne bucuram de buna colaborare pe care o are ANOSR-ul si implicit organizatiilr studentesti cu CNE-ul(Consiliul National al Elevilor) si ca au fost alaturi de noi. ” Daniel Orza – Presedinte Liga Studentilor „Pintea Viteazul”
“Colaborarea elevilor cu organizatiile studentesti reprezinta un semnal de normalitate transmis reprezentantilor sistemului educational romanesc. Avem responsabilitatea de a elabora politici de tineret relevante si in beneficiul elevilor si studentilor iar acest eveniment a oferit cadrul prielnic pentru a pregati actiuni comune pentru perioada urmatoare. Actiunea de protest la care am participat trebuie sa reprezinte un mesaj pentru guvernanti.” Razvan CINDEA – Secretar executiv al Consiliului National al Elevilor si Presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor MM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA