AcasăEvenimentRUPE TĂCEREA - Prima declarație a primarului Cherecheș din arest la domiciliu...

RUPE TĂCEREA – Prima declarație a primarului Cherecheș din arest la domiciliu și un comentariu de pe margine despre situația sa

spot_img

DISTRIBUIȚI

RUPE TĂCEREA În ultimele patru luni, primarul ales al municipiului Baia Mare, a redus la minimum comunicarea cu opinia publică. Extrem de rar și-a mai postat câte o fotografie sau scurte urări cu diverse sărbători, pe contul oficial de Facebook. După eliberarea sa din arest preventiv, măsură înlocuită cu arestul la domiciliu, acesta a ales să fie extrem de retras. Văzând, însă, că este în continuare persecutat, chiar și respectând cu strictețe toate normele impuse de situația sa juridică, atacat și mazilit din toate părțile, Cătălin Cherecheș rupe tăcerea.

În ultimele luni, Cătălin Cherecheș s-a focusat pe demersurile legale prin care vrea să își demonstreze nevinovăția și să își recupereze libertatea. O libertate “furată”, pe nedrept, de procurorii care au cerut măsuri exagerat de dure în raport cu acuzațiile care i se aduc și care, până în acest moment, nu au fost nici măcar în măsură de 0,1 % probate. Apoi au continuat magistrații diverselor instanțe să îl mențină inițial în arest preventiv, încarcerat la Gherla, iar ulterior în arest la domiciliu, în timp ce, în cazul altor politicieni cu dosare grele și prejudicii imense, alți judecători au dat doar control judiciar… Avocați și magistrați care nu au legătură cu acest dosar, oameni din zona justiției, vorbesc în șoaptă despre gravele erori și încălcări ale legii în cazul lui Cătălin Cherecheș. Opinia publică este împărțită oarecum în două, unii îl blamează, alții (majoritari) îl susțin în continuare, însă, din ce în ce mai multă lume se întreabă de ce nu se întâmplă nimic concret. Totuși, vorbim de un om reținut de șase luni, lovit din toate părțile, pe baza unor acuzații care până în acest moment nu doar că nu au fost probate, dar pare că nimeni nu se grăbește să le clarifice. Înafară de cel care a rămas de șase luni fără cel mai de preț lucru: libertatea sa. Dar nu e o luptă corectă. El, ascuns de lume, cu mâinile “legate” și “căluș” versus un grup bine organizat dintr-un sistem în care se joacă murdar, cu toate armele ascuțite.
Situația lui Cherecheș îndeplinește toate criteriile să ajungă studiu de caz pe plan național și internațional
Cherecheș este considerat „pericol național” (?!) și este ținut captiv la limita legalității, în pofida prezumției de nevinovăție de care ar trebui să beneficieze conform legislației în vigoare, fiindu-i încălcate inclusiv drepturi garantate de constituție. Toate acestea fac și obiectul unui proces pe care Cătălin Cherecheș l-a intentat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instanța unde România pierde proces după proces din cauza haosului și cumetriilor existente în sistemul de justiție și al politicului care interferează cu aceasta.
În 26 aprilie a fost reținut preventiv, măsură care i s-a tot prelungit până la jumătatea lunii august, când a fost plasat în arest la domiciliu. Dosarul în care a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, un dosar extrem de subțire, plin de vicii de procedură, în care doar acuzațiile sunt grele, a avut primul termen în octombrie, dar a fost amânat pentru jumătatea lunii noiembrie. Între timp, măsura arestului la domiciliu nu a fost ridicată, nefiind acceptat controlul judiciar.
De șase luni, un om căruia i se impută un prejudiciu minor, dacă este să calculăm după marile prejudicii de care sunt acuzați marii corupți ai României care se plimbă în libertate, Cherecheș este menținut în arest. S-a conformat, s-a retras din atenția publică (în măsura în care a depins de el), a tăcut și și-a dus lupta de unul singur. Însă, oricât de disciplinat este, chiar dacă a respectat peste limitile impuse de instanță această măsură, neavând alte antecedente penale, Cherecheș este menținut în continuare în arest… Pe baza denunțului unui individ cu antecedente penale, în pofida dovezilor și a mărturiilor a zeci de oameni cu cazierul curat, dar al căror cuvânt pălește în fața unui infractor care poartă cu mândrie stigmatul de Iuda.
Cherecheș rupe tăcerea: “Tăcând am îndurat atacuri dure și am văzut cum se spun neadevăruri despre situația delicată în care mă aflu și despre mine. Am de gând să continui să mă lupt folosind toate mijloacele legale ca să îmi pot dovedi nevinovăția”
După ce i s-a respins cea mai recentă contestație la măsura arestului la domiciliu, lucru care s-a întâmplat vineri, 28 octombrie, Cătălin Cherecheș a decis să rupă tăcerea. A cerut control judiciar, dar nu s-a acceptat. A văzut că jucând corect, ceea ce cu siguranță va face și de acum înainte, nu face altceva decât să permită celor care joacă murdar împotriva sa să câștige teren. A postat pe contul său oficial de Facebook mesajul pe care vi-l redăm integral mai jos:
„A fost încă o zi dificilă pentru mine, dar din greutăți renaște puterea omului. Eu, Cătălin Cherecheș, cred în Dumnezeu și în faptul că Dumnezeu nu îți dă mai mult decât poți să duci. Judecătorul Curții de Apel Cluj mi-a respins azi cererea de eliberare din arest la domiciliu. Timp de șașe luni mi-au pus unii viața în paranteze, timp de patru luni am tăcut. Am vrut să dovedesc buna mea credință în a participa și ajuta la un demers în care sper să am posibilitatea să îmi dovedesc nevinovăția. Tăcând am îndurat atacuri dure și am văzut cum se spun neadevăruri despre situația delicată în care mă aflu și despre mine. Am de gând să continui să mă lupt folosind toate mijloacele legale ca să îmi pot dovedi nevinovăția. Sper că încercarea mea în apărarea drepturilor mele să fie o luptă simbol pentru comunitatea căreia mi-am dedicat viața și căreia sper să am posibilitatea să mi-o dedic în continuare și să îndeplinesc speranțele cu care m-au onorat băimărenii când m-au ales primarul lor. Sunt convins că îmi voi dovedi nevinovăția și că mă voi uita înapoi la această provocare cu încredere reînoită în justiție, în drepturile omului și în adevăr. De acum încolo îmi voi găsi puterea să vorbesc despre adevăr așa cum îl știu eu pentru ca tăcerea mea să nu fie înțeleasă ca și o confirmare a neadevărurilor aruncate asupra mea. Întunericul se combate cu lumină, iar eu voi rămâne pozitiv, demn și corect sperând că aceste calități să învingă orice negativitate, lăsându-mă să fiu din nou o parte din comunitatea mea iubită”, a scris Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare.
Poate fi un pariu: Cherecheș va fi eliberat pe control judiciar după alegerile parlamentare…
Nu este o noutate pentru majoritatea dintre noi faptul că primarul de Baia Mare trebuia tras pe linie moartă înainte de alegerile locale din iunie 2016. Procurorii s-au grăbit să îl salte, în pofida unui dosar subțire, plin doar de bănuieli și acuzații nefondate, pe baza unui așa zis flagrant (în lipsă!). După trei ani în care procurorii DNA nu au reușit să îl agațe cu nimic, s-au văzut oarecum obligați să o facă…. înainte de alegerile locale. L-au reținut în 26 aprilie, au încercat să îl scoată din joc, dar Cherecheș nu a renunțat la candidatura sa, fiind ales chiar și în lipsă, cu peste 70% din voturile liber exprimate de cetățenii cu drept de vor care s-au prezentat la urne. Lovitura a fost usturătoare. Pentru cei care îl vor dispărut din administrație, pentru politicienii care au crezut că vor reuși să îi ia locul.
Anul 2016 este unul al alegerilor. Se apropie cu pași repezi cele parlamentare, care au loc în 11 decembrie și era clar că, deși are multe de partea sa, Cherecheș nu va fi pus sub control judiciar înainte de acest scrutin… Poate să fie un pariu, dacă vreți. Prima șansă pe care o are Cătălin Cherecheș pentru a primi control judiciar, după luni de arest preventiv și la domiciliu, pe baza unor supoziții și acuzații, va fi după 11 decembrie 2016. Între timp, nu ne rămâne decât să sperăm că mai există și justiție în România. Că de așa ziși justițiari manevrați de interese politice și economie nu ducem lipsă!
Text semnat de: Comentatorul de pe margine
Sursă foto: Facebook
* Nota redacției: din motive obiective, nu vom dezvălui numele celui care a scris acest text și care a dorit publicarea sa pe www.2.actualmm.ro . De asemenea, la acest articol nu vor fi permise comentarii. 
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA