Autorităţile şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş au sărbătorit în avans Ziua Mondială a Mediului. Aceasta este aniversată, în fiecare an, la 5 iunie.Sărbătoarea a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972, pentru a marca deschiderea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm privind Mediul, reunind reprezentanți din 113 țări. De atunci, peste 100 de țări din lume organizează anual, în luna iunie, manifestări pentru ridicarea gradului de conștientizare a populației privind problemele de mediu.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a organizat vineri, 3 iunie, la Palatul Administrativ, un simpozion, la care au participat, în principal, profesori și elevi.
„Având în vedere că Ziua mediului se sărbătoreşte pe 5 iunie şi în acest an pică într-o zi de duminică, ne-am decis să ne întâlnim vineri, pe 3 iunie la Prefectură, nu la noi la sediu, la capătul oraşului ci în centru, să vină toată lumea, mai ales copiii care sunt partenerii noştri în mai multe proiecte şi care astăzi ne-au părezentat foarte mute dintre activităţile lor din timpul anului trecut”, a precizat Rodica Mureşan, consilier superior APM Maramureş.
La eveniment au participat foarte mulţi tineri şi s-a discutat foarte mult despre normele de ecologie şi despre politicile de mediu.
„Anul 2016 a fost declarat «Anul biodiversității», iar motto-ul ales pentru această zi este «Nebuni după natură!». Prin acesta ni se atrage atenția asupra necesității de a proteja natura, flora și fauna săbatică, tot mai mult amenințate din pricina suprapopulării planetei și a poluării mediului înconjurător. Numeroase semnale de alarmă au fost trase în ultimii ani în acest sens, marile puteri au participat la congrese în speranța găsirii unor soluții, însă ele se lasă cu greu identificate într-o lume complicată, ca a noastră. Este important, însă, ca fiecare dintre noi să conștientizeze faptul că omul nu poate exista pe această planetă de unul singur, că mediul este un sistem complex și cu un echilibru fragil și că avem datoria de a-l proteja, în propriul nostru beneficiu. Fiecare dintre noi, oamenii simpli, putem face, în viața de zi cu zi, câte ceva pentru mediu. Uneori, rezolvarea problemelor mari începe cu un gest mărunt. Poate că astăzi, în România, educația cetățenilor în ceea ce privește protejarea mediului nu este la nivelul la care noi ne-am dori să fie; tocmai de aceea, ne punem speranța în generația tânără, căci copiii de azi pot fi salvatorii de mâine ai planetei”, a declarat Sebastian Lupuţ, prefectul de Maramureş.
Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a modei cu îmbrăcăminte realizată din materiale reciclabile.