AcasăActualitateZIUA MINERULUI – Peste 100 de foști mineri au luat parte la...

ZIUA MINERULUI – Peste 100 de foști mineri au luat parte la evenimentul care a avut loc la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare

DISTRIBUIȚI

ZIUA MINERULUI  Vineri 25 august 2017, începând cu ora 12.00, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut privilegiul de a fi gazda unei manifestări organizate cu prilejul „Zilei Minerului”.

Chiar dacă activitatea minieră în județul Maramureș a fost sistată la finele anului 2006, prezența celor aproape 100 de foști mineri denotă că această zi a rămas vie în memoria acestora.

Așa cum se cuvinea, în deschiderea acestei manifestări s-a intonat Imnului Minerilor, într-o înregistrare a Coralei Armonia, urmat de un moment de reculegere în memoria lucrătorilor din industria minieră plecați dintre noi.

A luat cuvântul ing. Dumitru Vraciu, fost director în Centrala Minelor. Exprimându-și regretul că această activitate definitorie pentru județul nostru este pe cale de a nu mai face parte din constiința colectivă, a considerat ca măcar simbolurile acestei industrii, cândva înfloritoare, să fie salvate de la uitare; un bun exemplu ar fi statuia minerului din Piața Revoluției, aflată într-o stare avansată de degradare și pe punctul de a fi mutată într-o altă zonă a orașului.

La această întâlnire, autoritățile orașului au fost reprezentate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş care în discursul său a punctat importanța mineritului în dezvoltarea orașului și a propus ca alături de cei prezenți și evident cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și a Consiliului Municipal Baia Mare luarea unor măsuri concrete în vederea redeschiderii activităților miniere.

A luat cuvântul ing. Nicolae Dicu, mulți ani Director General al Companiei Miniere ce a deținut și funcții importante în Guvernul României (Ministru al Minelor). Printr-o impresionantă întoarcere în timp, domnia sa a rememorat momentele de început ale carierei sale la Mina Cavnic. A subliniat de asemenea puternicul impact social pe care activitatea minieră l-a avut în dezvoltarea socială și urbanistică a localităților Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Baia Borșa și a județului Maramureș.

Prezent la manifestare, ca invitat special, maestrul Nicolae Sabău a acordat autografe pe noul său album, intitulat „Cântecele minerilor 2017”, apărut cu sprijinul CupruMin SA Abrud.

În încheiere conf. univ. dr. ing. Ioan Denuţ a realizat o prezentare a Muzeului de Mineralogie la împlinirea a 25 de ani de la înființarea sa juridică, prin desprinderea de Muzeul Județean Maramureș, ca urmare a Deciziei nr. 105 din 10 decembrie 1992 a Consiliului Județean Maramureș. De asemenea, a vorbit despre implicarea Muzeului și demersurile efectuate în vederea înființării la una din fostele exploatări miniere a unui Muzeu al Mineritului. Domnia sa și-a exprimat convingerea că instituția pe care o conduce, prin tradiția și importanța culturală, a fost și va rămâne un reper de seamă pentru cea ce a reprezentat industria minieră pentru județul nostru.
Sursă: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA