Românii vor avea 13 zile libere în 2016, opt dintre ele fiind sărbători religioase. Doar şapte din cele 13 zile libere vor cădea în cursul săptămânii.
Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române din 1859, însă se lucrează.
Anul Nou
– 1 ianuarie – vineri
– 2 ianuarie – sâmbătă
Ziua Unirii
– 24 ianuarie – duminică
Paştele
– 1 mai – duminică
– 2 mai – luni
Ziua Internaţională a Muncii
– 1 mai – duminică
Rusaliile
– 19 iunie – duminică
– 20 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august – luni
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie – miercuri
Ziua Naţională a României
– 1 decembrie – joi
Crăciunul
– 25 decembrie – duminică
– 26 decembrie – luni
Adevarul.ro