Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc miercuri Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintai lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta in raul Iordan. Cultul sau s-a dezvoltat iar Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante: Soborul Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Nasterea lui Ioan Botezatorul (24 iunie) si Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august).
Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. Iisus si-a inceput activitatea publica numai dupa moartea lui Ioan Botezatorul. Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica.
El anunta venirea lui Iisus, spunand: ‘Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant’.
Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus.
Nu au copilarit impreuna, dar (dupa parerea unor autori) s-ar fi cunoscut in tinerete, petrecand probabil o anumita perioada impreuna la Qumran, unde ar fi primit o educatie eseniana comuna. Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a Judecatii de Apoi, indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.
L-a criticat public in mod repetat pe imparatul Irod Antipa pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sau vitreg, Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus, din Pereia (azi in Iordania).
La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg, Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul in schimbul favorului de a-i deveni amanta.
Potrivit scripturilor, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost dus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de sustinatorii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat. Se spune ca imparatul roman anticrestin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.
In amintirea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa a randuit ca ziua de 29 august sa fie zi de post aspru. Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc care se incheie pe data de 31 august, pe 1 septembrie incepand un nou an bisericesc.
Potrivit traditiei, ziua de 29 august este una de post, in care este bine sa nu se manance pepeni, pentru ca forma lor aminteste de cea a capului. In satul traditional, in aceasta zi nu se foloseste cutitul, totul se rupe cu mana.