VOR FI SAU NU? Cetățenii care locuiesc în blocurile situate în zona străzii Arieșului din Baia Mare s-au revoltat împotriva proiectului adoptat de aleșii locali, care prevede amplasarea de locuințe modulare. În cadrul ședinței de Consiliu Local, desfășurată în 26 octombrie, aleșii băimăreni și-au dat acordul pentru ca primele locuințe modulare să fie amplasate în zona străzii Arieșului din Baia Mare. Nefiind consultați de autoritatea locală în privința acestui demers, băimărenii care locuiesc aici au protestat în fața primăriei și sunt pregătiți să iasă în stradă în continuare pentru a se face auziți.
Cătălin Cherecheș a promovat ideea realizării unui ansamblu de locuire socială în zona Arieșului, dar nu este de acord cu amplasarea unor locuințe modulare. Primarul ales al municipiului Baia Mare a postat pe rețeaua de socializare Facebook opinia sa, arătând că este neplăcut surprins, “iritat și jignit” de cei care s-au aflat întreabă să propună și să aprobe montarea “unor containere de locuit pentru romi” în zona blocurilor de pe str. Arieșului.
„NU! Containerelor cu romi pe Arieșului!”
Primarul ales spune că își amintește cum arăta această zonă acum 5 ani. „Noroi, mizerie, fără canalizare, fără parcări, fără drum asfaltat. Fiind primar al orașului am făcut un prim pas, aducând puțină civilizație oamenilor serioși de acolo. Azi sunt parcări și drumuri asfaltate, canalizare și o piața modernă. O strada Oborului care arată a normalitate. Un început spre mai bine. Mi-aș fi dorit să găsesc și varianta legală și să demolez cocioabele și grajdul și anexele mizere ale familiilor de romi care locuiesc lângă blocuri. Din păcate legea si unii de prin primărie nu m-au sprijinit în acest sens. Am gândit să facem în acea zonă un cartier pentru tineri cărora să le oferim în 5 sau 6 blocuri nou construite apartamente de 1, 2 sau 3 camere. Am lăsat în primărie în acest sens un studiu de fezabilitate. Chiar un proiect”, arată Cătălin Cherecheș.
Locuințele modulare să fie amplasate în pungile de sărăcie
Spunând că împărtășește surprinderea băimărenilor de pe Arieșului, Cătălin Cherecheș consideră că aleșii locali i-au aruncat la gunoi proiectul său cu locuințele pentru tineri: „Urât și nedrept gest! Containerele îi invit pe cei din consiliu sau primărie să le folosească pe Craica, Pirită, Ferneziu, Gării, în pungile de sărăcie, pentru dotări minimale. Containere cu dușuri, containere cu mașini de spălat haine, container medical și container pentru asistență socială. Înainte de orice, în primul rând, cei din pungile de sărăcie inventate de unii acum mulți ani și lăsate nouă în batjocură moștenire, trebuie să se spele, să își trimită copiii la școală, să își curețe hainele și să lucreze puțin la comportamentul lor. În primul rând copiii care frecventează școala și au tangență cu alți copii sau cadre didactice.
Azi nu există o soluție clară pentru comunitatea romă nici din Baia Mare, nici din alte părți ale României. Bineînțeles că zone precum Craica, Ferneziu, Pirită, Gării trebuie asanate, cocioabele demolate. Dacă azi cineva ar face ce am făcut eu în 2012, demolând 120 de cocioabe pe Craica oferindu-le civilizație, ar pune împotriva celor care vor să transforme România într-o țară a romilor și ar avea în final soarta mea. Va fi executat”, arată primarul ales.
Europa și Guvernul să își asume problema și rezolvarea ei
Cătălin Cherecheș spune că singurii în măsură să își asume și să rezolve problema romilor sunt forurile europene și Guvernul României, care ar trebuie să dea și bani pentru remedierea situației care este una de anvergură națională, chiar internațională.
„Nu cred că pentru cei care și-au bătut joc de ceea ce au primit de la stat sau autoritatea centrală, pentru cei care de multe ori iau degeaba ajutoare sociale, pentru cei care își pun copiii să cerșească prin intersecții și nevestele și fiicele să se prostitueze la marginea orașului, noi, băimărenii trebuie să cheltuim banii orașului. Să vina Europa și Guvernul să își asume astfel de probleme și să dea și ei bani pentru rezolvarea lor. Bani pentru a fi integrați în muncă, pentru școală (profesori și învățători), pentru sănătate (personal medical), pentru locuințe (blocuri sociale), bani pentru ordine publică și protecția cetățeanului.
De cinci ani m-am săturat cât am tot auzit demagogia partidelor, politrucilor locali și naționali, ong-urilor cuplate sau nu la finanțele lui Soros, ambasadori, miniștri etc. Am fost amendat, am fost cercetat, am fost înjurat și calomniat, pentru că nu am vrut să pun câte o familie de romi în fiecare scară de bloc cumpărându-le apartamente din bani publici în cartierele băimărene civilizate. Sunt fericit că nu mi-am bătut joc de Baia Mare”, declară Cătălin Cherecheș. Primarul ales spune că nu va accepta să se facă o nouă Craica niciunde în Baia Mare cât va trăi el în acest oraș, invitându-i pe primarul interimar și consilierii locali să interzică acest “proiect monstruos”.
Șeful Serviciului Public de Asistență Socială a făcut o declarație pe tema locuirii sociale
Tot pe rețeaua de socializare Facebook, Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul administrației locale a făcut o declarație despre problema locuirii sociale. Acesta împărtășește opinia primarului ales și consideră că problema romilor este „una sensibilă nu doar la nivelul României, ci și pe plan european și internațional”.
“Recentele proteste care s-au desfășurat în Municipiul Baia Mare ne arată o realitate cruntă: soluțiile viabile pentru integrarea rromilor încă nu au fost găsite, iar cele identificate nu sunt acceptate de comunitate cu toate eforturile făcute. În Municipiul Baia Mare, Serviciul Public Asistență Socială oferă servicii sociale destinate tuturor categoriilor vulnerabile, dar acest lucru nu este suficient. În ultimii ani, peste 600 de copii de etnie rromă au fost înscriși în sistemul de învățământ, educația fiind primul pas spre integrare. Dar ce folos dacă atunci când copiii rromi ies de la școală se întorc la aceleași condiții mizere, în locuințele improvizate, fără lumină, căldură sau apă, iar efortul nostru este anulat de realitatea cruntă a vieții.
În momentul de față, Municipiul Baia Mare și comunitatea locală trebuie să decidă dacă face sau nu face ceva, pentru incluziunea socială din punct de vedere al locuirii. În cazul în care autoritatea publică locală va accepta ca soluție amplasarea unor locuințe destinate persoanelor de etnie rromă, decizia privind zonele unde vor fi amplasate va fi luată de către aleșii locali. Serviciul Public Asistență Socială având obligația să respecte întocmai hotărârile de Consiliu Local”, arată Bogdan Gavra.
SPAS a susținut zona Pirită pentru amplasarea modulelor, dar Consiliul Local a ales Arieșului
“În cadrul ședinței de Consiliu Local din luna septembrie, prin soluția avansată de Direcția Administrare Patrimoniu, au fost propuse cinci variante de locații pentru construirea unor unități modulare, menite să ofere rromilor condițiile unui trai decent. Din soluțiile existente, Consiliul Local a ales ca variantă de aplicare Zona Arieșului, deși personal am susținut că cea mai bună zonă este Pirita, situație în care eu trebuie să pun în aplicare decizia consilierilor.
Doresc să le transmit băimărenilor care au protestat public faptul că înțeleg și susțin punctul de vedere al locuitorilor de pe str. Arieșului, nutrind speranța că municipalitatea va ține cont de părerea lor. De asemenea, doresc să le garantez faptul că voi solicita din nou evaluarea situației, reconsiderarea amplasării unor astfel de locuințe în Zona Arieșului, cerând Consiliului Local să reevalueze hotărârea și găsirea unor noi soluții”, a mai spus Bogdan Gavra.
Cel mai probabil, problema va fi dezbătută și analizată la următoarea ședință a Consiliului Local Baia Mare, la finalul lunii noiembrie, când aleșii vor trebui fie să revină asupra proiectului aprobat deja, fie să își asume menținerea sa.
Sursă foto: Facebook.
ActualMM