AcasăLifestyleVopsirea electrostatică: cum funcționează?

Vopsirea electrostatică: cum funcționează?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Vopsirea electrostatică este o tehnică folosită deja încă din secolul trecut. Cum s-a schimbat de atunci și care sunt principalele utilizări și avantaje aduse de vopsirea electrostatică? Află în cele ce urmează.

Ce este vopsirea electrostatică?

Această procedură de vopsire in camp electrostatic, ca orice alt tip de vopsire, este un procedeu care servește la acoperirea unui produs cu o peliculă continuă de rășină, dar, pentru a obține acest efect, se folosește o tehnică de electrodepunere.

Particulele de vopsea, lichide sau pulbere sunt încărcate electrostatic, nebulizate și împinse pe produsul care a fost încărcat cu o sarcină de semn opus. Prin urmare, asupra particulelor de vopsea va acționa o forță care va fi rezultanta dintre forțele mecanice legate de acțiunea aerului comprimat și cele de atracție coulombiană între sarcini de semn opus. Prin urmare, particulele vor acoperi complet produsul și vor rămâne lipite cu tenacitate de el. De obicei, companiile care se ocupă de acest tip de vopsire, se ocupă și de prelucrarea metalelor, precum oțelul inoxidabil și confecționarea produselor din acestea, precum un boiler inox.

Dacă vopseaua transferată este lichidă, din cauza evaporării solventului, aceasta se va usca formând o foaie aderentă și compactă. Dacă, pe de altă parte, vopseaua transferată este sub formă de pulbere, va fi necesar un alt proces de reticulare (lanțurile polimerice ale rășinilor de vopsea sunt legate chimic între ele). Acest proces va fi activat fie de temperatura ridicată dintr-un cuptor (mai mare de 200 grade C), fie de expunerea la razele ultraviolete.

Utilizarea și avantajele vopsirii electrostatice

Vopsirea electrostatică are numeroase avantaje, iar printre cele mai importante se numără:

  • Această metodă de vopsire permite o economie considerabilă de vopsea de circa 30-60% față de o vopsire normală;
  • Se va obține un rezultat de foarte bună calitate, deoarece tehnica în sine permite transferul unei pelicule compacte de vopsea, fără a picura pe produs, iar vopseaua este capabilă să ajungă chiar și în cele mai dificile puncte, în care alte metode de vopsire nu ar reuși;
  • Rezistență bună la coroziune;
  • Impact redus asupra mediului, deoarece vopselele utilizate nu conțin solvenți;
  • Utilizarea tehnologiei electrostatice, pe lângă raționalizarea consumului de vopsea, permite industriilor să automatizeze procesele.

Chiar dacă un sistem de vopsire electrostatică nu este foarte ieftin, pentru companii aceste costuri vor fi recuperate, datorită economiei de vopsea.

Datorită tuturor acestor caracteristici și avantaje evidente, vopsirea în câmp electrostatic este utilizată pe scară largă pentru a vopsi:

  • mașini, motociclete și biciclete;
  • mobilier de birou;
  • vehicule agricole și vehicule grele.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA