Sursă foto: Shutterstock.com
Fie că ai nevoie să vopsești suprafețe mari și netede, fie că îți dorești să vopsești suprafețe mai greu accesibile, cum este caroseria unei mașini, există mai mulți factori pe care să-i iei în considerare atunci când alegi echipamentul și când începi lucrarea. Descoperă 6 aspecte de luat în considerare atunci când vopsești cu aer comprimat!
Află ce tip de compresor îți este necesar
Compresorul de aer ideal pentru vopsit trebuie să ofere autonomie mare, de aceea e bine să te orientezi către unul cu un rezervor cu o capacitate cuprinsă între 50 și 80 de litri. De asemenea, o presiune până-n 10 bari îți va fi suficientă, deoarece o vei putea regla în funcție de activitatea ta cu ajutorul pistolului de vopsit.
Un alt aspect important atunci când alegi compresorul de aer este că acesta are nevoie să fie dotat cu un robinet de purjare a condensului. Astfel te vei asigura că acesta va avea o durată de viață mai lungă și că lucrările tale vor fi impecabile, fără a fi afectate de aerul umed care ar putea trece prin pistolul de vopsit.
Nu doar atât, dar este indicat să alegi un compresor portabil, astfel încât să beneficiezi de mobilitate. Puterea motorului nu are nevoie să fie foarte mare, 2 cai putere fiind mai mult decât suficienți pentru nevoile tale. Alege unul din compresoarele de aer Masif și cu siguranță vei fi satisfăcut.
Alege pistolul de vopsit
Există mai multe tipuri de pistoale de vopsit, în funcție de activitățile pe care le vei desfășura. Spre exemplu, pentru vopsirea profesională a mașinilor se recomandă pistolul pe bază de aer comprimat, deoarece rezultatul va fi o vopsire uniformă și calitativă. În schimb, dacă e vorba de suprafețe mari, atunci optează pentru un pistol cu motor electric, care este lucrează foarte bine chiar și cu vopsele mai vâscoase, însă e nerecomandat pentru suprafețe înguste. De asemenea, mai există și pistoale HVPL, excelente pentru vopsirea gardurilor și pentru zugrăvit.
Cu cât debitul pistolului este mai mare, cu atât procesul se va desfășura mai rapid. Rezervorul pistolului are nevoie să fie încăpător, dar în același timp să permită o manevrare ușoară, așadar ferește-te de cele mai mari de 800 ml. În cazul în care vei folosi mai multe tipuri de vopsea, atunci alege un pistol cu jet reglabil în trepte, pentru mai multă precizie. De asemenea, dacă ai nevoie să vopsești locuri mai greu accesibile, atunci este indicat să alegi un pistol care-ți oferă posibilitatea de a vopsi în unghi.
Protejează spațiul de lucru
Cel mai bine este să vopsești în aer liber, deoarece astfel vei avea parte de mai multă libertate de mișcare. Atunci când acest lucru nu e posibil, acoperă suprafețele din jur cu huse textile, astfel încât să te asiguri că vopseaua nu va ajunge în locuri nedorite. Nu uita nici de echipamentul de protecție, care trebuie să cuprindă combinezonul, ochelarii, masca și mănușile.
Diluează vopseaua și curăță aparatul după utilizare
Atunci când folosești pistolul de vopsit împreună cu un compresor de aer, este neapărat necesar ca vopseaua să fie fină și uniformă, așadar dilueaz-o conform specificațiilor de pe ambalaj. De asemenea, pentru o lucrare calitativă, asigură-te că te ocupi de curățarea aparatului după fiecare întrebuințare. Astfel vei prelungi inclusiv durata de viață a aparatului!
Pregătește suprafața pe care urmează s-o vopsești
Suprafața pe care o vei vopsi are nevoie să fie degresată, curățată de mizerie și de praf. Pentru a îndepărta orice imperfecțiune, poți chiar să o finisezi cu hârtie abrazivă, îndepărtând la final reziduurile cu o perie.
Adoptă mișcările potrivite și schimbă duza atunci când e nevoie
Pentru vopsirea suprafețelor mari, este indicat să realizezi mișcări ample și să folosești o duză largă pe care să o ții la aproximativ 30 cm de suprafață. În cazul în care vopsești suprafețe mici, ai nevoie să apropii mai mult pistolul și să utilizezi o duză mai mică. Mișcarea mâinii trebuie să fie regulată și paralelă cu suprafața, ca și cum ai șterge sau ai mătura. De asemenea, nu uita să reglezi presiunea pistolului! O poți testa pe o suprafață mai mică înainte de a începe lucrarea.
Oricare ar fi lucrările pe care vrei să le execuți, asigură-te că alegi compresorul de aer potrivit și pistolul de vopsit corespunzător. Nu doar atât, dar nu uita să diluezi vopseaua și să cureți pistolul după utilizare, pentru a-i prelungi durata de viață. De asemenea, curăță suprafața care va fi vopsită și, pentru rezultate optime, asigură-te că mișcările pe care le faci în timpul lucrării sunt regulate. Ține cont de toate aceste lucruri și vei avea parte de rezultate impecabile!