AcasăActualitateVIZITĂ OFICIALĂ ÎN MARAMUREȘ – Administrația județeană a discutat cu Ambasadorul Ucrainei...

VIZITĂ OFICIALĂ ÎN MARAMUREȘ – Administrația județeană a discutat cu Ambasadorul Ucrainei la București despre proiectele de cooperare transfrontalieră

spot_img

DISTRIBUIȚI

VIZITĂ OFICIALĂ ÎN MARAMUREȘ Marți, 5 septembrie 2017, de la ora 10.00, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan au primit vizita Excelenței Sale dl. Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei în București. Aflat într-o vizită oficială în Maramureș încă din seara zilei de 3 septembrie, ambasadorul a vizitat, în cursul zilei de luni, 4 septembrie, școlile gimnaziale din Remeți, Rona de Sus, Poienile de sub Munte, Repedea, dar și Liceul Ucrainean Taras Șevcenko din Sighetu Marmației.

Totodată, a avut loc o întâlnire cu membrii Comitetului Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, precum și cu primarii localităților ucrainene. Atât pe parcursul vizitelor în Maramureș, cât și la întâlnirea de lucru care a avut loc în cabinetul președintelui Consiliului Județean cu oficialii județului, Excelența Sa Oleksandr Bankov a fost însoțit de încă un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la București, de parlamentarul Nicolae Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, dar și de Miroslav Petrețchi, președintele filialei Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România.

Discuțiile purtate între cele două părți au vizat problemele cu care se confruntă comunitatea ucraineană, proiectele legate de cooperarea transfrontalieră între județul Maramureș și regiunile din Ucraina, precum și concluziile legate de găzduirea copiilor din Ucraina în județul Maramureș. Excelența Sa Oleksandr Bankov a declarat că zona l-a impresionat în mod deosebit, aici oamenii fiind extrem de ospitalieri.

Am avut o zi plină, luni, cu întâlniri în mai multe sate ucrainene. În Maramureș trăiește cea mai importantă parte a minorității ucrainene din România și avem și cea mai reprezentativă graniță între cele două state. Trebuie să dezvoltăm infrastructura în zonă, în timp ce dincolo de graniță avem minoritatea română și trebuie să ne străduim să asigurăm tuturor contacte permanente în ceea ce privește punctele de trecere. Vom gândi proiecte comune de dezvoltare culturală, proiecte de afaceri. Am ajuns la București de două luni și în acest interval am încercat să identific interesele comune pentru România și Ucraina. M-am bucurat să văd atât din partea autorităților centrale, cât și din partea autorităților locale o deschidere foarte mare pentru colaborarea între țările noastre”, a precizat Ambasadorul Ucrainei la București.

Gabriel Zetea: Cel mai important proiect rămâne podul peste Tisa

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că se pot realiza multe proiecte comune, însă acestea trebuie să fie finanțate de ambele părți.

Problemele apar pe zona de infrastructură, iar cel mai important proiect rămâne podul peste Tisa, care ne-ar ajuta foarte mult și pe noi, ca județ, pentru a veni în sprijinul zonei economice. Am înțeles că va urma o întâlnire la nivel înalt între România și Ucraina, iar rugămintea noastră este ca podul peste Tisa să fie unul dintre principalele subiecte pe care le veți dezbate. Vom transmite acest lucru și părții române și am dori să vedem că lucrurile încep să se miște cu adevărat pe această direcție, deoarece simțim în continuare un blocaj. Suntem județul care are cea mai mare graniță cu Ucraina și nu cred că este normal să avem doar un punct de trecere al frontierei și acela doar pe un singur fir, fapt care nu încurajează schimburile economice. Nu este benefic pentru noi să facem ocolul pe la Halmeu pentru a ajunge în Ucraina”, a declarat șeful administrației județene.

Ambasadorul Ucrainei la București a arătat că s-a discutat cu Comisia Europeană și proiectul va reintra la finanțare europeană. În ceea ce privește întâlnirea cu partea română, această a fost stabilită pentru finalul lunii octombrie, la Ujgorod, unde vor participa și experții de la Ministerul Transporturilor, proiectul urmând să intre într-o nouă etapă. Discuțiile purtate au vizat și infrastructura feroviară din nordul țării, transportul între cele două state fiind sistat cu mai mult de zece ani în urmă. Prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan a declarat că ar fi benefică redeschiderea circulației feroviare, dat fiind faptul că ar deservi și cetățenii din Ucraina.

Revenind la vizita în Maramureș, Excelența Sa Oleksandr Bankov a precizat că a vizitat Liceul Taraș Sevcenko din Sighetu Marmației, a cărui inaugurare a rămas stabilită pentru data de 20 octombrie 2017. Sărbătorirea în incinta liceului nu va fi însă posibilă, deoarece proiectul de reabilitare se află în lucru, iar documentația finală nu a fost încă depusă la Ministerul Dezvoltării de administrația locală din Sighet, deși finanțarea este asigurată. Ambasadorul Ucrainei la București a ridicat și problema reintroducerii microbuzului școlar, care să îi aducă pe elevii ucraineni din Ruscova, Repedea și Poienile de sub Munte, la Liceul Taras Șevcenko din Sighetu Marmației.

Marea majoritate a comunităților ucrainene din nordul țării au primit finanțări foarte importante prin PNDL

Șeful administrației județene a declarat că sunt asigurate finanțări pentru infrastructura școlară și la Repedea și Poienile de sub Munte.

Am luptat foarte mult pentru investițiile din Poienile de sub Munte, una dintre puținele localități cu spor demografic pozitiv din Maramureș. Am insistat pentru a oferi condiții atât copiilor de grădiniță, cât și elevilor de liceu, pentru a putea învăța la standarde cât mai înalte. Am obținut peste trei milioane de euro în cele două investiții, grădiniță și liceu. Comunitatea din Poienile de sub Munte a fost prinsă și în programul-pilot care asigură o masă caldă în locul obișnuitului lapte și corn, dar nu aveau efectiv o cantină unde să ofere copiilor această hrană caldă. Acum, cu noua investiție, problema va fi rezolvată. Avem speranțe mari că vom prinde și la Repedea al doilea proiect la finanțare, cel privind infrastructura rutieră.

Voi merge personal la București, la Ministerul Dezvoltării, pentru a rezolva această situație, deoarece Repedea este o comunitate importantă pentru Maramureș și am convingerea că vom avea finanțare și pentru acest proiect pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Un lucru este cert: marea majoritate a comunităților ucrainene din nordul țării au primit finanțări foarte importante prin PNDL, atât pe direcția educație, cât și pe infrastructură rutieră. Toți sunt maramureșeni, iar noi, ca administrație județeană suntem preocupați de satisfacția socială a locuitorilor noștri”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA