Primăria Municipiului Baia Mare a primit zilele trecute vizita echipei de evaluare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, condusă de Wassila Dridi, country manager. Scopul acestei deplasări în Baia Mare a fost aceea de a face atât o analiză minuțioasă a celor 28 de proiecte propuse de administrația locală spre creditare, cât și de a puncta în teren obiectivele de investiții pentru care se solicită împrumutul.
”28 de proiecte în valoare de peste 800 de milioane de lei, care vor schimba fața municipiului Baia Mare. Și vreau să le văd în șantier pe toate, cât mai repede!
Nu e un vis frumos, ci o strategie clară și asumată de dezvoltare. O parte din portofoliul de proiecte al orașului nostru, pe care avem acum șansa îl realizăm cu sprijinul unor parteneri sinceri, serioși și profesioniști, care se implică acolo unde unde sunt prezentate fapte, nu povești politicianiste. Am petrecut două zile intense, dar frumoase, alături de reprezentanții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), la a doua vizită a lor în Baia Mare și în Maramureș. De data aceasta în contextul etapei de evaluare a finanțării pe care ne dorim să o accesăm. O linie de creditare la care puține administrații au acces, care se acordă în condiții extrem de avantajoase pentru noi și prin care ne dorim să susținem costurile de cofinanțare ale proiectelor noastre investiționale”, a explicat Ioan Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare.
Discuțiile s-au axat și pe criterii legate de eligibilitate ori pe tematici ce privesc elemente de sustenabilitate, impact și termene. Mai mult, echipa Primăriei Municipiului Baia Mare, a prezentat fiecare dintre cele 28 de proiecte propuse finanțare și care se împart în trei mari categorii: Mobilitate urbană durabilă și regenerare urbană, Măsuri de eficiență energetică,
Sănătate și asistență socială.
”Printre acestea se numără: Reabilitarea și modernizarea bulevardelor, Reabilitarea Cinematografului Dacia, Reabilitarea și modernizarea piețelor Revoluției și Universității, Creșterea eficienței energetice a blocurilor, Construirea unui parc fotovoltaic. Unele sunt deja în implementare, avem șantiere deschise, altele urmează să înceapă. Am avut, așadar, și ocazia de a merge împreună, pe teren. În ultimele două zile, alături de experții BDCE, am vizitat️ strada Victoriei, unde lucrările sunt în plină desfășurare, bulevardele Independenței și Decebal, unde urmează să începem șantierul, Piața Revoluției și Piața Universității, respectiv unitățile de învățământ și cele rezidențiale unde avem lucrări planificate, dar și Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” și blocurile de locuințe de pe bulevardul Unirii și strada Progresului. Le-am prezentat și alte proiecte în lucru sau finalizate, precum Grădinița „Floare de Colț”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Am discutat despre proiecte sociale prioritare pentru Baia Mare, cum ar fi cel de la Lacul Bodi Ferneziu. În final, am prezentat, în premieră, un proiect de suflet pe care îmi doresc să îl realizăm pentru băimăreni: Săsarul navigabil. O zonă de agrement cum nu a mai existat vreodată în orașul nostru și pe care am convingerea că vom reuși să o construim!”, a mai arătat primarul municipiului Baia Mare.
Dincolo de dimensiunea tehnică a vizitei, primarul municipiului Baia Mare a mărturisit că a fost o adevărată bucurie să întâlnească oameni remarcabili.
”Oameni corecți, exigenți, dar care se implică nu doar cu mintea, ci și cu sufletul acolo unde văd dorință reală de a construi pentru comunitate. Vreau să le mulțumesc doamnei Wassila Dridi, country manager; domnului Jerome Costanzo, consilier tehnic; domnului Hervé Pinon, manager risc de credit; doamnei Anca Negulescu, consilier juridic și domnului Lorenzo Pezzati, consilier tehnic, care a fost alături de noi în format online, pentru onoarea de a le fi fost gazdă în aceste două zile. Le mulțumesc și colegilor mei din Primărie, atât celor din conducerea executivului care susțin această strategie de dezvoltare, cât și fiecăruia dintre cei care își fac treaba cu responsabilitate și bun-simț pentru cetățeni. Există deschidere, există sprijin pentru Baia Mare și pentru ce vrem să construim aici. Următoarea etapă o reprezintă analiza de risc. Cel mai probabil, în septembrie, vom reuși să primim aprobarea acestui credit și să trecem la ultimul pas: semnarea contractului. Nu stăm degeaba până atunci, continuăm să muncim pentru băimăreni și să aducem rezultate concrete!”, a mai subliniat Ioan Doru Dăncuș.