În lunile de toamnă, iarnă și început de primăvară, vitamina D poate juca un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic, dar și în combaterea asteniei sau a depresiei sezoniere.
Chiar dacă termometrele încă mai depășesc 25 de grade la amiază, diminețile reci și zilele din ce în ce mai scurte sunt deja semne clare ale venirii toamnei. Odată cu ea, sezonul rece își intră în drepturi, aducând mai multe provocări pentru sănătate, în special în ceea ce privește sistemul imunitar și starea psihică. Un aliat mai puțin cunoscut în lupta cu aceste provocări poate fi vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi și unul din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Un micronutrient important pentru sistemul imunitar
Vitamina D este, în general, cunoscută pentru faptul că răspunde de menținerea nivelului normal de calciu și fosfor în organism, ajutând la absorbția calciului și contribuind, astfel, la creșterea și întărirea oaselor. Cum ne ajută, atunci, în sezonul rece? Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că vitamina D are un rol imperativ și în stimularea activității sistemului imunitar, nervos, dar și în prevenirea apariției bolilor cronice. Acest micronutrient potențează, de asemenea, rolul vitaminelor A și C în organism, după cum menționează specialiștii Regina Maria.
În lunile reci, sistemul imunitar trebuie să răspundă în fața virozelor și a tuturor virusurilor active în această perioadă – atât virusurile care provoacă răceala comună, cât și cele gripale se multiplică și se răspândesc mai ușor în condiții de temperaturi scăzute și umiditate. Concomitent cu această situație, organismul se confruntă cu o reducere a expunerii naturale la soare, deoarece petrecem mai mult timp în interior. Astfel, poate apărea o carență de vitamina D, care conduce, implicit, și la un sistem imunitar mai slăbit.
Studii recente au arătat că deficitul de vitamina D influențează negativ starea noastră generală de sănătate și că aceasta nu acționează doar la nivelul celulelor din oase, ci afectează un spectru extins de organe țintă, precum: sistemul imun, țesutul adipos, glanda tiroidă, creierul, pancreasul, sistemul cardiovascular sau sistemul nervos, atrag atenția specialiștii Regina Maria.
Deficitul poate apărea și din alte cauze, precum tulburări intestinale de absorbție, aport alimentar redus sau consumul anumitor medicamente care accelerează absorbția vitaminei D, dar este cert că expunerea inadecvată la razele UV poate fi un factor important.
Se estimează că o expunere la soare de circa 15 – 20 de minute, timp de trei zile pe săptămână, a brațelor, spatelui, feței și picioarelor ar fi suficientă pentru a ne asigura necesarul de vitamina D, ceea ce iarna, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. De aceea, trebuie să știm, de asemenea, că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine din ce în ce mai dificil pentru organismul nostru să producă vitamina D pe cale cutanată. În jurul vârstei de 70 de ani, sintetizăm prin piele cu 50% mai puțină vitamina D decât la 20 de ani.
Semnele carenței de vitamina D nu sunt foarte evidente în cazul adulților, dar pot include oboseală, slăbiciune musculară, însoțită de spasme sau crampe musculare, durere osoasă, dar și tulburări de dispoziție, precum depresia.
O soluție pentru a contracara starea apatică din sezonul rece
Zilele lungi de iarnă, dar și vremea nefavorabilă ne pot crea o stare psihică mai puțin bună. Suntem mai somnoroși și mai lipsiți de energie în sezonul rece, iar toamna și primăvara suntem predispuși asteniilor, marcate de stări de oboseală inexplicabilă, tristețe, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, dificultăți în concentrare, lipsa de motivare sau dureri de cap și musculare.
Vorbind despre astenii, studiile de specialitate artă că alături de factori precum istoricul familial sau istoricul personal de tulburare depresivă majoră sau tulburare bipolară, și carența de vitamina D poate cauza apariția acestei afecțiuni. În special primăvara, după o perioadă îndelungată în care nu ne-am expus la soare, putem avea un deficit de vitamina D în organism. Deoarece aceasta poate stimula activitatea serotoninei, o concentrație scăzută a ei poate acutiza stările astenice de oboseală.
Cum poți afla dacă ai deficit de vitamina D
În cazul carențelor de vitamina D, dar și în perioada rece, medicii pot recomanda suplimente, alături de consumul alimentelor bogate în acest nutrient. În cazul în care vrei să afli dacă te numeri printre persoanele cu deficit de vitamina D, poți face o analiză de sânge. Aceasta măsoară concentrația de 25-OH-vitamina D (25(OH)D), indicator atât al rezervei de vitamina D sintetizată pe cale cutanată, cât și rezerva obținută prin alimentație.
De obicei, analiza este recomandată în cazul în care există anumiți factori de risc, mai precis pacienților cu osteoporoză sau grupelor de persoane care au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză, așa cum sunt femeile aflate la premenopauză sau menopauză, persoanele care au avut o fractură la nivelul șoldului, încheieturii mâinii, coloanei vertebrale sau alte fracturi după vârsta de 50 de ani, pacienții care iau un tratament care subțiază oasele sau femeile și bărbații mai în vârstă, cu istoric de osteoporoză în familie.
Consider că aceste teste sunt mult mai relevante în cazul persoanelor în vârstă, care au un risc mai mare de fracturi și în cazul cărora este benefică îmbunătățirea nivelului de vitamina D. Limitele normale ale cantității de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase sunt cuprinse între 20 nanograme/ml și 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit.
Nivelul de vitamina D poate fi verificat foarte ușor, iar specialiștii recomandă pacienților acest tip de analiză pentru a se asigura de buna funcționare a organismului. În Baia Mare, pacienții își pot testa nivelul de vitamina D din corp printr-o analiză ce poate fi realizată la centrele de recoltare din cadrul Campusului Someșan, parte a Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.