VIOLENȚE LA AMPRENTARE Organizația Amnesty International a acuzat polițiștii italieni că folosesc tactici violente pentru a amprenta imigranții. Amnesty spune că a primit 24 de plângeri privind rele tratamente, inclusiv bătăi și electroșocuri.
Italia nu a oferit deocamdată niciun răspuns, dar mereu a susținut că tratează imigranții cu profesionalism și grijă.
Mulți dintre acești refugiați refuză să fie amprentați, de teamă că nu vor putea părăsi Italia, scrie BBC. Legile europene spun că imigranții ar trebui să rămână în prima țară în care ajung, și acest lucru se determină în funcție de locul în care li s-au luat amprentele.
Amnesty susține că majoritatea ofițerilor italieni sunt profesioniști, dar a cerut o verificare independentă a acuzațiilor. „Presiunea UE asupra Italiei a devenit mai dură în privința refugiaților și a imigranților, care sunt supuși unor expulzări ilegale și tratamente rele, în unele cazuri chiar tortură”, a arătat organizația citată.
Raportul vorbește despre cazul lui Adam un tânăr de 27 de ani din Darfur (Sudan), care a declarat că a fost bătut și supus unor șocuri electrice, înainte de a fi obligat să se dezbrace în pielea goală.
O femeie de 25 de ani din Eritrea a spus că a fost plesnită de mai multe ori peste față de un polițișt, până a fost de acord să fie amprentată, iar un băiat de 16 ani și un bărbat de 27 de ani susțin că polițiștii i-au lovit în organele genitale. Peste 150.000 de imigranți au fost salvați din Mediterana și duși în Italia, anul acesta și peste 470.000 au ajuns în această țară cu barca, în ultimii trei ani.
De asemenea, 239 de imigranți se pare că s-au înecat, ieri, după ce două vase au naufragiat de-a lungul coastelor Libiei. Agenția ONU pentru Refugiați a anunțat că doi supraviețuitori au adus această informație pe insula Lampedusa. Mai mult de 4.200 de imigranți au murit încercând să traverseze Marea Mediterană, conform UNCHR.
Sursă info.
Sursă foto.