Un român care va ieși la pensie peste 30 de ani va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, iar pensia privată obligatorie îi va completa veniturile până la aproximativ 40%. În aceste condiţii, pensia facultativă devine o necesitate, dar trebuie contribuit de tânăr, de la 25-30 de ani, pentru a avea un venit decent la bătrânețe.
Estimările specialiștilor sunt alarmante. În anul 2046, când se va pensiona o persoană care acum are 35 de ani, pensia sa va fi foarte mică. Nu putem calcula cât pentru că nu se știe cum vor evolua salariile, însă, dacă acum pensia ar reprezenta doar 40% din salariu, cineva care ar avea salariul mediu net pe economie (1.998 lei în 2016, conform Comisiei Naţionale de Statistică) ar ieşi la pensie cu numai 800 de lei, potrivit estimărilor realizate de Comisia Europeană.
Însă tânărul de astăzi şi-ar putea majora venitul la bătrâneţe cu 379 de lei lunar dacă ar contribui la un fond facultativ (Pilonul III) cu 150 de lei lunar, timp de 30 de ani. Dacă se hotărăşte să cotizeze de la 40 de ani, va avea o pensie facultativă de 162 de lei, iar dacă începe să cotizeze de la 50 de ani, va avea numai 87 de lei, potrivit estimărilor Certinvest Pensii. Aceste calcule se bazează pe un randament mediu anual de 2% pentru fondul de pensii, sub nivelul mediu actual, care este de 8%, deci sumele ar putea fi mai mari. Pensia poate fi mai consistentă dacă se contribuie mai mult, maximul legal permis fiind de 15% din venitul brut lunar.
Şi angajatorul poate plăti
Pensiile facultative beneficiază de deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an pentru angajat, plus 400 de euro pe an pentru angajator. Cu alte cuvinte, statul ne permite să deducem din impozitul pe venit 1.800 de lei anual, ceea ce înseamnă circa 150 de lei lunar, bani pe care nu-i mai dăm Fiscului, ci îi punem în contul de pensie facultativă.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru angajator, care poate să deducă 1.800 de lei anual pentru fiecare angajat, din impozitul pe profit. Deci, un tânăr de 30 de ani care vrea să beneficieze în totalitate de această facilitate va contribui cu 150 de lei la Pilonul III, iar dacă şi angajatorul său mai achită 150 de lei, tânărul va lua o pensie facultativă de 757 de lei, timp de 20 de ani. Procedura de deductibilitate intră exclusiv în sarcina angajatorului.
“Deductibilitatea fiscală a contribuțiilor la Pilonul III se acordă exclusiv de către angajator, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, printre care copie a actului de aderare, copie a ordinului de plată și/sau un document emis de fondul de pensii facultative pentru situația în care angajatul plătește din propriul salariu net o contribuție individuală la Pilonul III”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
continuarea pe jurnalul.ro