AcasăMARAMURESUL ISTORICVIENA - Reportaj-interviu: După 3 ani de coaliţie: Primăvară îngheţată pentru politica...

VIENA – Reportaj-interviu: După 3 ani de coaliţie: Primăvară îngheţată pentru politica de la Bucureşti. Interviu cu Crin Antonescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Acum, în ajun de 1 martie, începutul primăverii calendaristice, când pomii dau în floare  şi întreaga natură reînvie după o iarnă grea, geroasă şi viscoloasă, pentru politica de la Bucureşti se întrevede o „primăvară îngheţată” în care relaţia călduroasă dintre PSD şi PNL – care a stat la baza formării Alianţei de Centru-Stânga USL, la data de 05 februarie 2011 –   s-a răcit într-atât de tare încât liderii acestor două partide se pregătesc de ieşirea din coaliţie, ceea ce poate duce la o criză guvernamentală de proporţii, cu urmări deosebit de grave pentru politica românească, în acest an electoral, când sunt programate atât alegerile pentru Parlamentul european, la data de 25 mai 2014, cât şi alegerile prezidenţiale pentru conducerea României, din noiembrie 2014.  

Cu ocazia vizitei efectuate la Viena de către Domnul George Crin Laurenţiu ANTONESCU, Preşedintele Senatului României, lider al Partidului Naţional Liberal şi viitor candidat la Preşedinţia României, am pregătit acest reportaj-interviu pentru a prezenta cititorilor noştri câteva din momentele vizitei de lucru a Domnului Crin ANTONESCU, precum şi aprecierile domniei sale privind trecutul, prezentul şi viitorul României.

Interviul cu Domnul Crin ANTONESCU ne-a fost facilitat de invitaţia E.S. Doamnei Ambasador Silvia DAVIDOIU care a organizat, la sediul vienez al Ambasadei României din Prinz Eugen Str. Nr. 60, întâlnirea câtorva reprezentanţi ai românilor din diaspora – printre care s-au numărat Preotul Vicar ortodox Dr. Nicolae DURA, Domnul Ioan GODJA, preşedintele Cercului Cultural România-Austria şi director al postului RadioTv Unirea,  Doamna Sava SIFORA, preşedinta Asociaţiei Culturale HORA, Domnul Simion GIURCĂ, directorul Biroului de Turism românesc din Viena, Domnul Niki Jeles, pensionar octogenar –, cu Preşedintele Senatului României.

Cu ocazia vizitei de lucru oficiale la Viena, Domnul Crin ANTONESCU, însoţit de Domnul Vasile NISTOR, Vicepreşedinte al Senatului României, s-a întîlnit cu Domnul Heinz FISCHER, Preşedintele Austriei, cu Doamna Barbara PRAMMER, Preşedinta Parlamentului Austriei, cu Domnul Michael LAMPEL, Preşedintele Bundesratului austriac, cu alţi politicieni şi oameni de afaceri din domeniul industriilor şi a participat la o conferinţă de presă cu ziariştii austrieci.

La Ambasada României din Viena a avut loc, aşa cum spuneam,  întâlnirea cu reprezentanţi ai românilor din diaspora. Asaltat de numeroase întrebări Domnul Crin ANTONESCU a răspuns, cu răbdare şi o notă de umor, tuturor celor prezenţi la întâlnire, după care a avut amabilitatea să ne acorde acest scurt interviu.

Mihai ANTHONY: Stimate Domnule Crin ANTONESCU, în calitate de Preşedinte al Senatului şi fost Preşedinte interimar, pentru scurt timp, al României care sunt, după părerea dumneavoastră cauzele pentru care nici acum, după aroape 25 de ani de la aşa-zisa revoluţie din decembrie ´89 foarte mulţi români sunt nemulţumiţi de viaţa pe care o duc?

Crin ANTONESCU:  Preşedinte interimar (zâmbeşte), împreună cu domnul Văcăroiu vom intra în istorie pentru Președinția interimară cu cea mai scurtă durată…

Revenind la întrebarea dumneavoastră, căderea comunismului ne-a prins, consider eu, nepregătiţi. Conducerile politice care au urmat evenimentelor din decembrie 1989 nu au ştiut sau nu au putut să ducă România pe calea dreaptă a democraţiei şi a modernizării. Ne confruntăm şi acum cu foarte multe probleme, în special în domeniul învăţământului, în domeniul sănătăţii, al creşterii nivelului de trai al populaţiei. Avem foarte multe lucruri de făcut, însă relaţiile încordate, neînţelegerile dintre grupările politice, dintre Guvern şi Preşedinţie ne împiedică să ne ducem la îndeplinire promisiunile din campaniile electorale.

M. A.: Aţi declarat, înainte de a pleca spre Austria, că, citez. „Marţi seară am convocat Delegaţia permanentă”.  Despre ce este vorba?

C. A.: Da. Este vorba despre hotărârea pe care am luat-o de a convoca Delegaţia permanentă a Partidului pentru a lua o decizie vis-a-vis de atitudinea Primului Ministru Victor PONTA de a nu accepta ocuparea posturilor de Miniştri rămase vacante – şi mă refer în special la Ministerul Afacerilor Interne, la Ministerul Finanţelor Publice şi la funcţia de Vice Prim-Ministru – cu politicienii propuşi de noi, ci de a continua să conducă Guvernul cu interimari. Propunerea noastră de numire a Domnului Klaus Werner IOHANNIS, Primar al Municipiului Sibiu şi Vice-Preşedinte al PNL, în special, ridică cele mai mari probleme.

M. A.: Să înţelegem că se poate ajunge la ruperea coaliţiei USL?

C. A.: Suntem hotărâţi să ieşim din coaliţia USL, dacă Domnul Victor PONTA nu respectă înţelegerile Alianţei şi nu îi numeşte imediat pe Miniştrii propuşi de PNL.

M. A.: Această  poate produce un vacuum politic şi apoi…

C. A.: Nu vor fi, cu siguranţă, probleme deosebite. Există mai multe variante de rezolvare a situaţiei: Domnul PONTA îşi poate da demisia şi va trebui ales un nou Guvern, sau poate conduce un Guvern reformat (PSD, UNPR, PC, cu sprijinul UDMR), în timp ce PNL va deveni cel mai puternic partid de opoziţie, cu mari şanse la viitoarele alegeri. Vreau să vă spun că avem organizaţii foarte puternice, în special în judeţele din vestul ţării, nu ne este frică şi nu am făcut nici un pact, aşa cum s-a spus pe ici pe colo, cu Preşedintele Băsescu.

Domnul Crin ANTOMESCU răspunzând întrebărilor Domnului  GODJA şi ale celorlalţi români.

M. A.: Domnule ANTONESCU, ştiind că înainte de decembrie 1989 exista în România comunistă o Lege 18, pe baza căreia nici un român nu avea voie să deţină două maşini sau două case, însă şcoala românească se ridica la un înalt nivel mondial, nu-mi pot explica cum au ajuns, în doar două decenii, câţiva „oameni de afaceri” miliardari, iar merea masă a populaţiei suferă de foame şi de lipsa locurilor de muncă, şi, mai mult de-atât, un român din doi are titlul de doctor (câte lucrări or fi plagiate?!), iar  şcoala românească este de plâns.

C. A.: Vedeţi dumneavoastră, evoluţia societăţii, schimbările survenite brusc, privatizările de la începutul anilor ´90 au făcut să apară aceste diferenţe, dar deschiderea graniţelor, posibilitatea efectuării unor studii în străinătate au facilitat imbogăţirea studiilor.

M. A.: Aş dori să vă mai întreb ce-i veţi putea explica fetiţei dumneavoastră, Irina cînd vă va întreba. „Tati cum trăiau românii înainte de Revoluţie şi cum triesc acum”?

C. A.: Fetiţa mea de 12 ani se interesează de pe acum de politică şi, să ştiţi că pune asemenea întrebări, dar copiilor şi tinerilor de astăzi, care nu au apucat acele timpuri, le este greu să înţeleagă, oricât le-am explica, greutăţile pe care le-am întâmpinat noi în tinereţe. Un mic exemplu: am fost cu fetiţa câteva zile la Paris, unde am vizitat, bineînţeles şi Disneyland-ul, iar la întoarcere i-am spus că o să mergem la bunica să-i povestească şi ei ce a văzut. Întrebarea fetiţei mele a fost surprinzătoare: „Cum tati, dar ce bunica nu a fost la Disneyland?” …Era firesc să fi fost şi bunica acolo, nu-i aşa?!…

M. A.: În încheiere vă rog Domnule ANTONESCU să ne spuneţi cât de des veniţi pe la Viena şi ce doriţi să transmiteţi românilor din diaspora şi Postului RadioTv Unirea.

C. A.: Viena este, după părerea mea, inima geografică şi culturală a Europei, un oraş minunat, dar din păcate am fost aici ultima oară doar în urmă cu vreo zece ani. Este o fericire pentru românii care trăiesc aici şi am întâlnit în această seară oameni minunaţi care doresc chiar să investească în România şi pe care îi aştept cu plăcere la Bucureşti să discutăm despre ideile şi proiectele lor.

Vă doresc tuturor multă sănăteate şi vă felicit pentru relizările dumneavoastră.

Corespondenţă transmisă de Mihai ANTHONY  

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA