Acasăsinucidere maramuresVIDEO - SPECIAL ActualMM.ro - Un colt de Maramures la Berlin

VIDEO – SPECIAL ActualMM.ro – Un colt de Maramures la Berlin

spot_img

DISTRIBUIȚI

În perioada 18 -27 ianuarie, are loc la Berlin a 78-a ediţie a „Grune Woche” – Expoziţia Internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură, manifestare la care este prezent şi un grup din Maramureş.  Pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare, în cele 26 de hale, s-au amenajat 1630 de standuri cu produse reprezentative din 67 de ţări din întreaga lume, de la preparate culinare, la obiecte de îmbrăcăminte şi decor, până la obiceiuri şi tradiţii. Târgul este în acelaşi timp, o paradă a portului popular din lume, dar şi un prilej de cunoaştere şi de iniţiere a unor legături economice şi comerciale între producători şi implicit între state. În acest an, evenimentul a fost organizat de Germania împreună cu Olanda.

Şapte producători maramureşeni – zeci de sortimente de preparate

Delegaţia judeţului nostru este formată din şapte producători de produse tradiţionale din toate zonele judeţului, care au dorit să le ofere vizitatorilor preparate din carne, lapte, miere, fructe uscate dar şi tradiţionala pălincă de Maramureş. S-au oferit spre degustare şi vânzare nu doar produse ci şi reţete de prepare şi păstrare a produselor tradiţionale. De asemenea, din delegaţie fac parte şi consilierii judeţeni Anton Rohian, Alexandru Deac, Gheorghe Coman şi Gheorghe Marian, primarii din Seini şi Şomcuta Mare şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Maramureş. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş – Zamfir Ciceu – a fost prezent la târg pentru a susţine delegaţia Maramureşului, dar şi pentru a vedea care sunt oportunităţile de extindere a spaţiului expoziţional al Maramureşului.


2.actualmm.ro Maramureșul, reprezentant de bază… de actualmm

Spre deosebire de anul trecut, când România a fost ţară co-organizatoare a evenimentului, în 2013 spaţiul expoziţional alocat judeţului Maramureş a fost mai restrâns, standurilor revenindu-le suprafaţa de 15 mp. Cu toate acestea, Maramureşul a impresionat din nou atât prin calitatea produselor 100% naturale, oferite spre vânzare de producătorii îmbrăcaţi în costume naţionale autentice din zonele pe care le reprezintă, cât şi prin spectacolul oferit de Ansamblul Naţional „Transilvania”, prezent cu un grup de opt dansatori, cu orchestra şi cu taragotistul Dumitru Dobrican.
1. Voica Distillery – a adus pălinca de mere şi de prune, de 38 şi de 50 de grade, fabricată la Chechiş. Familia Teofil şi Daniela Trenişan sunt la a treia participare la acest târg, unde au reuşit de fiecare dată să-şi vândă marfa, pentru că pălinca de Chechiş are mare trecere la vizitatori. Tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi s-au înghesuit să deguste din pălincă şi apoi cumpere sticlele cu pălincă împodobite cu împletituri de răchită, dar şi cu însemnele tricolore. „La noi în familie e o tradiţie în fabricarea horincii din 1949, de pe vremea când bunicul soţiei mele avea cazan de fabricat pălincă. Regimul comunist i l-a confiscat pe motiv că era chiabur. Cu toate acestea, n-am renunţat la tradiţie, iar din 2004 am demarat această afacere.”declară Teofil Trenişan. El spune că este îmbucurător faptul că a reîntâlnit la târg clienţi care au cumpărat pălincă de la ei anul trecut, iar în acest an au revenit să cumpere.
2. Firisar Mircea şi Monica PFA – din Seini sunt la a doua participare şi au adus spre vânzare fructe uscate, tăiţei de casă, vin, magiun, suc de mere şi must. Tăiţeii de casă i-au impresionat cel mai mult pe cumpărători, dar şi sucul de mere. „Vizitatorii nu ştiu ce e mustul. A trebuit să le explic că nu e suc de struguri şi că nu e nici vin. Mulţi dintre ei n-au auzit de aşa ceva.”afirmă Mircea Firisar.
3. S.C.Toto SRL – din Lăpuşel a venit la târg cu produse din carne de porc preparate după o reţetă tradiţională: ceafă afumată, cârnat, cotlet, pastramă. Iustin Tira spune că germanii caută în special produsele crud-uscate, de aceea, pastrama s-a vândut cel mai bine.
4. OviZoo SRL – Vălenii Şomcutei au oferit spre cumpărare şi degustare preparate din lapte de oaie: caş, urdă, brânză de burduf şi telemea. „Sunt preparate din lapte de la oile din ferma mea. Am 400 de oi. Eu şi Liliana – soţia mea – ne ocupăm de tot.”susţine proprietarul Gheorghe Buda.
5. PFA Hotea Ioan Gheorghe – din Vălenii Şomcutei – a venit cu 20 de sortimente de produse tradiţionale: miere de albine de diverse sortimente, murături, zacuscă şi dulceaţă. Cel mai bine s-a vândut mierea de castan, pentru că este o raritate. „Murăturile şi dulceţurile sunt puse de soţia mea Monica, iar produsele apicole sunt preparate de mine. Avem în familie o tradiţie în albinărit de 60 de ani.”susţine Ioan Hotea.
6. S.C.Universal – Vişeu de Jos s-a prezentat la târg cu produse din carne, pâine, magiun şi tăiţei de casă. „La noi totul se prepară tradiţional, nu adăugăm aditivi şi păstrăm reţeta bunicilor. Jumările, slănina şi cârnatul de porc au trecut cel mai bine în acest an.”spune Gheorghe Tomoioagă.

7. Jozsef Strauder PFA – Seini, este la prima participare şi a adus 15 sortimente de produse din carne de porc. „Am remarcat că germanilor le place slănina, pentru că a trecut cel mai bine. Lumea vine şi degustă, iar cel puţin un sfert din cei care degustă cumpără cu siguranţă din produsele noastre.”spune Jozsef Strauder.

Ministrul Agriculturii şi comisarul european pe probleme de agricultură prezenţi la stand

Timp de trei zile, Dumitru Dobrican, orchestra Ansamblului Naţional „Transilvania” şi corpul de balet al ansamblului au oferit un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale din Maramureş şi din alte zone ale ţării. Nu puţini au fost vizitatorii care au ales să danseze alături de dansatorii maramureşeni.
În prima zi, târgul a fost vizitat de ministrul Agriculturii din Germania şi de o serie de reperezentanţi oficiali ai statelor participante. Ministrul Agriculturii – Daniel Constantin – a venit în două zile la rând să viziteze standul României, zăbovind îndelung la standul Maramureşului şi degustând din toate produsele prezentate. De asemenea, comisarul european pe probleme de agricultură Dacian Cioloş a vizitat expoziţia şi a vorbit cu fiecare producător maramureşean în parte.
Ospitalieri din fire, producătorii maramreşeni le-au oferit ministrului Daniel Constantin şi comisarului european pe probleme de agricultură Dacian Cioloş tradiţionalele clopuri şi traiste maramureşene.

„În aceste zile aici s-a coagulată esenţa tradiţiilor din întreaga lume, pentru că fiecare ţară participantă vine cu aportul său de spiritualitate, de cultură şi de tradiţional. Fiecare ţară participantă vine cu ce are mai profund sufletul neamului său. Este un privilegiu şi o onoare pentru Maramureş să participe la această manifestare unică prin tradiţie – ştiut fiind faptul că prima ediţie a avut loc în anul 1926. Scopul participării noastre este de a ne face cunoscuţi aşa cum suntem noi, nu aşa cum vor unii să ne descrie. Maramureşul este aşa cum îl vedeţi aici: spectaculos şi vulcanic prin dans şi muzică, profund şi sensibil prin spiritualitate şi cultură, aprig şi inventiv în muncă şi creaţie. Peste tot pe unde ne-am prezentat am demonstrat că avem cu ce să ieşim în lume, că există suficiente motive ca străinii să vină la noi. Iar cei care au venit o dată în Maramureş vor dori să mai vină, pentru că nu vor putea uita peisajul, muzica, tradiţia, arhitectura satului arhaic maramureşean, dar şi ospitalitatea, demnitatea, blândeţea, asprimea, umorul, sensibilitatea, căldura şi isteţimea maramureşeanului. De aceea am adus un colţ de Maramureş aici la mii de kilometri: pentru a ne promova produsele agro-industriale româneşti, pentru a prezenta potenţialul agricol, dar şi oportunităţile de investiţii, pentru a lega noi relaţii comerciale, pentru a încerca o relansare a exporturilor de produse tradiţionale, pentru a contribui la dezvoltarea turismului. Pentru că, trebuie să fim oneşti să recunoaştem că, şansa Maramureşului, ca şi de fapt a întregii Românii, este agricultura, tradiţia, dezvoltarea, perpetuarea şi promovarea lor. Le mulţumesc tuturor producătorilor de produse tradiţionale româneşti care au făcut acest efort de a veni aici şi doresc să aibă succesul bine-meritat, venit ca o încununare a acestui efort.”a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. (sursa: Biroul de presă al CJ Maramures)

VEZI AICI CE A SPUS MINISTRUL AGRICULTURII

VEZI AICI DECLARATIILE PRODUCATORILOR

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA