AcasăEvenimentVIDEO - Porti deschise la Pompierii din Baia Mare cu ocazia Zilei...

VIDEO – Porti deschise la Pompierii din Baia Mare cu ocazia Zilei Internationale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, în toate subunităţile I.S.U. Maramureş s-a desfăşurat astăzi “Ziua Porţilor Deschise”. Cu această ocazie, sute de maramureşeni- elevi, studenţi, dar şi adulţi au vizitat sediile subunităţilor, unde personalul S.M.U.R.D. şi pompierii au prezentat echipamentul şi tehnica de luptă din dotare. Tot astăzi, 12.10.2012, cadrele inspecţiei de prevenire au distribuit materiale informative- broşuri şi pliante, cu privire la comportarea populaţiei în perioada premergătoare, în timpul şi după producerea dezastrelor naturale, respectiv în legătură cu campaniile naţionale de sensibilizare şi informare preventivă “Vreau să fiu voluntar” şi “F.O.C.- Flăcările Omoară Copii”.

Ziua de 13 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, prin rezoluţia 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, O.N.U. a iniţiat proiectul “Femei şi fete: O forţă de rezistenţă vizibilă/invizibilă”, care pune accentul pe activitatea de voluntariat, cu implicarea femeilor şi tinerelor în diverse activităţi din sfera managementului dezastrelor pe întreg mapamondul.

12 octombrie – Ziua Porților Deschise – ,, Pregătirea copiilor în domeniul situațiilor de urgență”

Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Avram Iancu” au aflat totul despre situaţiile de risc. Elevii clasei a II-a A de la Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Baia Mare, îndrumaţi de d-na profesor înv. primar Ana Mirela Crâncău  au desfăşurat prima lor activitate de parteneriat educaţional cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, în cadrul Campaniei Naţionale a I.G.S.U., de informare şi educare preventivă a populaţiei ,,F.O.C. – Flăcările Omoară Copiii”.

Datorită faptului că ei sunt impresionaţi de frumoasele calităţi ale meseriei de pompier, şi-au dorit să se întâlnească cu o reprezentantă a pompierilor, d-na plutonier major  Temle- Lupan Florica, care a fost primită cu mult drag şi multe emoţii. Cu ocazia Zilei Porților Deschise, aceasta le-a explicat copiilor, care sunt principalele tipuri de dezastre, formele de manifestare ale acestora, precum şi modul de acţiune şi comportare în situaţia producerii lor. Prichindeii au învăţat care sunt pericolele generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu.

Ei au înţeles că iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina sunt valorile morale ale tuturor pompierilor. Au fost profund sensibilizaţi de materialul educativ-preventiv prezentat prin proiecţie de filme, cu teme privitoare la producerea dezastrelor naturale și ecologice.  Astfel, au învăţat care sunt regulile de comportare în cazul producerii incendiilor, a inundațiilor, a evacuării persoanelor.

Ei au fost deosebit de interesaţi de informaţiile primite, de activitățile SMURD-ului, activitățile echipei de contaminare, de tehnica din dotare și voluntariatul, la dezastre. Aceste informații au fost completate cu exemple de cazuri reale , școlăreii  tratând concluziile cu deosebită maturitate. Copiii, în încheierea activităţii, au înțeles semnificația devizelor: ,, Curaj și devotament!”și ,, Cu viața mea apăr viața! .  Au mai înțeles că ,, A preveni este de 8 ori mai  ieftin decât a interveni”. La activităţile de parteneriat care se vor derula în continuare, elevii vor merge în vizită la sediul I.S.U.M.M., pentru a vedea autospecialele, maşinile SMURD, dar şi pentru a-i cunoaşte pe curajoşii pompieri. Vor realiza şi activităţi de tip concurs, cu sprijinul specialiştilor: ,, Ştim să prevenim un incendiu?”, ,,Fereşte-te de foc!”, ,,Cine ştie, câştigă!”.
,, Cunoaşterea acestor exemple negative, oricât de neplăcute ar fi ele, vă ajută să înţelegeţi că trebuie să vă feriţi de pericole, altfel vă puteţi pune viaţa în pericol. Voi, copii, trebuie să ştiţi că trebuie să aveţi un comportament responsabil, pentru a putea preveni situaţiile riscante. Atunci veţi ştii să preveniţi, să acţionaţi atunci când este necesar, să interveniţi în anumite situaţii de criză” – Plt. major Temle-Lupan Florica.

Profesor înv. primar Ana Mirela Crâncău

Informatii si fotografii subofiţer relaţii publice, Plt.adj.ing. Cornel Băbuţ

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA