Muzeul de Mineralogie și Planetariul Baia Mare întâmpină noul an – 2013 cu o surpriză culturală, prin redeschiderea la cererea publicului a celei mai de succes expoziții temporare din istoria planetariului: expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”. Expoziția ”Constelații Românești Tradiționale”, prezentată în perioada septembrie – noiembrie 2012, a focalizat atenția publicului asupra unor nuanțe ale identității culturale românești și relevarea unor valori esențiale ale imaginarului social asociat cerului dar și a unor importante deslușiri și achiziții din domeniul științei populare și al astronomiei populare.
Solicitările venite de la momentul închiderii expoziției și până în prezent nu fac decât să reitereze interesul publicului local, județean și regional asupra valorii culturale și educaționale ale acestei expoziții experiment, care a adus în premieră muzeală națională inovația hi-tech în conceptul general al expoziției. Cei peste 5.000 de vizitatori care au trecut pragul acestei expoziții au lăsat înscrise în cartea de onoare a muzeului impresii extraordinare privind utilitatea socială a unui asemenea proiect și ne încurajează să oferim și altor vizitatori ocazia de a o vizita.
Așadar, începând de Joi, 10 ianuarie 2013 și până la începutul lunii martie, expoziția temporară ”Constelații Românești Tradiționale” poate fi vizitată la Planetariul Baia Mare. Considerăm această expoziție digitală multimedia foarte importantă pentru că este expoziția de inaugurare a unui sector expozițional nou al planetariului, sectorul expozițiilor digitale – care pe platforma simezelor digitale va prezenta începând cu luna martie o serie de noi expoziții surpriză care se vor constitui într-un portofoliu cultural important în așteparea implementării noului aparat de proiecție stelară, care va plasa Planetariul Baia Mare din nou în fruntea topului celor mai moderne instituții de prezentare și promovare astronomică.
Cele două publicații ale proiectului – harta stelară și broșura proiectului CRT – alături de alte mijloace informative, printre care regăsim și site-ul planetariului (www.planetariubm.ro) se vor regăsi într-un colț informativ pentru vizitatorii care doresc să aprofundeze acest domeniu al astronomiei populare, iar pentru cei mici sunt în pregătire o serie de materiale educaționale care să facă chiar mai plăcută experiența vizitării expoziției.
Informatii Ciprian Crișan, PR – Muzeul de Mineralogie Baia Mare – Maramureș