Un grup de aproximativ 100 de pelerini din localitatea Lapusu Romanesc, din judetul Maramures, vin in fiecare an, pe jos, pana la Nicula, la marea sarbatoare a hramului manastirii. Printre ei sunt oameni care fac acest drum istovitor de 20 de ani. Alaturi de ei, copii si tineri, unii dintre ei pentru prima data la o calatorie atat de lunga. Pe drumul pana la Nicula si inapoi, catre casa, sunt asteptati de alti crestini, care le pregatesc de fiecare data mancare si apa pentru drum.
Atat la dus, cat si la intors, pelerinii fac un mic popas in localitatea Nima. Pentru o familie din acest sat este o traditie de ani de zile sa omeneasca pelerinii cu mancare si apa, pentru ca acestia sa prinda puteri si dupa o scurta odihna, sa porneasca din nou la drum. In localitatea Caseiu innopteaza, iar apoi isi continua drumul catre casa.
Pelerinii au cu ei un steag, purtat de catre doua pesoane, alese de preotul din sat, o traditie veche de cativa zeci de ani. Cand ajung inapoi acasa, oamenii se aduna in mijlocul satului, la biserica, unde are loc o slujba de multumire. Steagul, pe care se adauga cate o iconita in fiecare an, va ramane in dreapta altarului de la biserica pana la pelerinajul de anul viitor.