AcasăActualitateSocialVIDEO - INFO METEO - Avertizare cod galben de ninsori abundente şi...

VIDEO – INFO METEO – Avertizare cod galben de ninsori abundente şi vânt pentru zona montană a Maramureşului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Instituţia Prefectului a primit o actualizare a avertizării meteorologice cod galben. Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a comunicat că zona de munte a judeţului Maramureş rămâne sub incidenţa atenţionării de cod galben până în data de 10 decembrie, la ora 11.00. În avertizarea de nisnori abundente şi vânt se menţionează că , în cursul acestei nopţi, dar şi în prima parte a zilei de luni va ninge viscolit, iar izolat se vor acumula cantităţi de peste 25 l/mp.

Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al comitetului judeţean de iarnă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din zonele montane. De asemenea, au fost alertaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic. Au fost luate măsuri pentru pentru asigurarea furnizării serviciilor de utilitate publică populaţiei (alimentare cu energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare,  telefonie). Echipe de intervenţie sunt pregătite de remedierea eventualelor deficienţe care pot apărea în sistemele de distribuţie.

Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere şi drumarilor. Atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehiculele având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să fie dotate cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante montate pe roţi ori cu alte dispozitive antiderapante omologate. Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Este foarte important să se circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic, pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Vor fi închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ,  tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC 19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6 km).

Atenţie şoferi! Înaintea plecării cu autovehiculul, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Aderenţa pe carosabil cu zăpadă este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). Conduceţi preventiv pe porţiunile de drum cu aderenţă scăzută (poduri, podeţe, viaducte, în zona de deal şi de munte, unde sunt curenţi de aer rece şi umezeală), drumuri în pantă sau la coborârea acestora. Factori de risc pe drumurile acoperite de zăpadă prezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; derapajul şi patinarea; partea carosabilă se îngustează datorită viscolirii zăpezii; creşte rezistenţa la înaintarea autovehiculului prin zăpadă; marcajele nu se mai observă sub zapadă; se diminuează stabilitatea transversală şi longitudinală a autovehiculului; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt mai greu de controlat. O atenţie deosebită trebuie acordată pietonilor care se deplaseaza mai dificil, existând pericolul să alunece şi să cadă pe trecerile de pietoni.  Pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, străzilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

A început sezonul de schi. Solicităm conducătorilor care se deplasează spre pârtiile de schi să îşi parcheze autovehiculele în aşa fel, încât să permită accesul şi intervenţia autospecialelor şi autoturismelor structurilor abilitate (poliţie, jandarmi, pompieri, ambulanţă, SMURD, etc).

Turiştii care se aventurează pe traseele montane sunt rugaţi să renunţe la parcurgerea de trasee dificile şi să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă  generate de ninsorile viscolite sau intensificări ale vântului.

Purtător de cuvânt CJSU, Dan Bucă

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA