Casa de Cultură a Sindicatelor. Perioada: 23 ianuarie – 16 februarie. Program: zilnic, între orele 9:00-18:00. Preţ Bilete: 5 lei adulţi, 3 lei copii, studenţi şi grupuri organizate. Expo Exotica îşi propune o inedită excursie în universul animalelor exotice, prezentând publicului larg exemplare extraordinare de şerpi, şopârle, arahnide, gândaci, amfiebieni şi plante carnivore. “Vedetele” expoziţiei provin din întreaga lume, de pe aproape toate continentele, din zone exotice precum pădurile tropicale din Tanzania, savanele africane sau deşerturile asiatice din Pakistan până în India. Vizitatorul va fi purtat într-un univers extraordinar, unde va putea descoperi modul de viaţă al acestor animale, înfricoşătoare pentru unii, dar deosebit de fascinante.
Printre speciile care vor putea fi admirate se numără:
* Şarpele cu clopoţei (Crotalus oreganus)
Răspândire: Vestul SUA şi Mexic
Dimensiuni: În medie creşte până la 100 cm
Hrană: Rozătoare şi păsări mici
Veninos
Şarpele cu clopoţei este cunoscut datorită cozii cu care emite un sunet caracteristic. La naştere are un singur inel în vârful cozii şi la fiecare năpârlire se mai formează câte unul. Numărul inelelor din coadă NU reprezintă numărul anilor şarpelui
* Pitonul de Burma (Albino) (Python molurus(albino))
Răspândire: SudulAsiei
Dimensiuni: 4-6m
Hrană: Păsări şi mamifere
Neveninos
Femelele pot depune până la 100 de ouă în jurul cărora stau încolăcite până la eclozare.
Albinismul este o formă de dezordine congenital hipo-pigmentară, caracterizată de absența parțială sau totală a pigmentului natural animal, melanina, în ochii, pielea și părul animalelor (sau, mai rar, doar în ochi).
Albinismul rezultă prin moștenire genetică a genelor recesive. Dezordinea este cunoscută de a afecta toate vertebratele, atât peștii, amfibienii, reptilele, păsările cât și mamiferele, incluzând oamenii.
* Tarantula mâncătoare de păsări (Lasiodora parachybana)
Răspândire: Brazilia
Dimensiuni: Peste 20 de centimetri cu picioareledesfăcute
Hrană: Insecte, pui de şopârle, pui de şerpi şi chiar pui de păsări
Este una dintre cele mai mari tarantule
* Scorpionul cu cleşti roşii (Pandinus cavimanus)
Răspândire: Păduri tropicale africane, în special în Tanzania
Dimensiuni: 10-13 cm
Hrană: nevertebrate mici (viermi, insecte)
Este destul de agresiv, nefiind o specie recomandată începătorilor în teraristică. Veninul acestui scorpion nu este fatal pentru oameni, este doar cu puţin mai puternic decat veninul albinelor. Poate trăi 5-7 ani în captivitate
* Miriapodul uriaş african (Archispirostreptus gigas)
Răspândire: zone cu altitudine mică dinstul Africii; din Mozambic până în Kenya şi Zulu
Dimensiuni: poate atinge 40 cm
Hrană: vegetale
Este întâlnit cel mai adesea în păduri, dar apare şi în zonele de coastă, condiţia este prezenţa câtorva copaci. Poate avea până la 256 picioare. Are două modalităţi de a se apăra – una dintre ele este aceea de a se încolăci în spirală ţinând la vedere puternicul exoschelet de pe partea dorsală a corpului, iar cea de-a doua este un lichid iritant secretat prin porii corpului, lichid care poate fi deranjant pentru oameni doar dacă intră în contact cu mucoasa bucală sau ochii.