Un copil a reusit sa detroneze o legenda, cand nimeni nu mai credea ca se poate intampla una ca asta. S-au scris multe carti despre el, iar istoria spune ca nu a existat altul mai bun. Pe deasupra, mai e si modest si spune: „Mai am de invatat”
Marii campioni din sah spun ca acest sport poate fi mai brutal decat boxul. Creierul unui sahist extraordinar consuma atat de multa energie cat un fotbalist in timpul unui meci, iar pentru a-ti face un nume in acest sport trebuie sa fii genial. Este cazul lui Magnus Carlsen (22 ani), un tanar norvegian care e comparat cu Mozart si care in 2013 va deveni cel mai bine cotat jucator din istorie, reusind sa-l depaseasca si pe Garry Kasparov.
Magnus a invatat sa joace sah cand avea numai 5 ani. A participat la primul turneu la 8 ani, iar de atunci a inceput sa impresioneze pe toti adversarii cu care juca. In liceu a fost pregatit de un maestru international in sah, Ringdal Hansen, care il vizita in fiecare saptamanal pentru a se antrena impreuna cu el. In scurt timp a fost numit si el maestru international si a avut parte de un an de vacanta de la liceu, timp in care a colindat lumea pentru a juca sah.
Magnus Carlsen este al treilea din cei mai tineri mari maestri ai sahului, titlu pe care l-a primit cand avea numai 13 ani si 148 de zile. In 2010, cand avea 19 ani, a devenit cel mai tanar jucator care a reusit sa urce pe locul 1 in topul mondial FIDE. Evolutia sa este spectaculoasa, iar stilul sau imprevizibil i-a adus recunoastere in toata lumea.
In fiecare an este plecat peste 200 de zile si bifeaza cele mai importante turnee, sprijinit de tatal sau, cel care l-a ajutat sa descopere acest drum.
Ca sa faca fata duelurilor extrem de solicitante trebuie sa aiba si o forma fizica foarte buna. Pentru asta se antreneze serios. Are un program strict de odihna si antrenament, iar mersul la sala este o rutina peste care nu sare niciodata.
La 13 ani a remizat cu Kasparov
In anul 2004, Magnus avea doar 13 ani si incepuse sa joace sah la cel mai inalt nivel. A castigat un turneu in Islanda, unde l-a invins pe Anatoly Karpov, campionatul mondial din acel an. De aici s-a calificat mai departe si a jucat impotriva lui Garry Kasparov, rusul considerat drept cel mai mare jucator de sah al tuturor timpurilor.
Surprinzator, Magnus a reusit sa scoata o remiza in fata marelui Kasparov. „Am avut victoria in mana. Puteam sa castig atunci, insa am avut emotii. Pur si simplu nu am putut sa ii dau lovitura finala”, a spus norvegianul. In al doilea meci, Kasparov l-a invins dupa doar 32 de mutari.
„A fost cea mai mare diferenta de varsta pe care am avut-o intr-un meci. A fost ceva special si pentru mine”, a spus Kasparov.
Castiga 1.5 milioane de euro pe an
Kasparov nu s-a suparat ci i-a devenit antrenor si mentor. L-a pregatit cativa ani si a incercat sa ii inteleaga stilul, care vine parca de pe alta planeta. Kasparov a spus ca stilul sau este comparabil cu cel al lui Anatoly Karpov, José Raúl Capablanca si Vasily Smyslov.
„Are abilitatea de a evalua orice pozitie. Numai Karpov putea face asta”, a spus Kasparov. Magnus Carlsen castiga in fiecare an aproximativ 1.5 milioane de euro. (prosport.ro)