Politia Locala Baia Mare si Jandarmeria au… de actualmm
Temperaturile negative înregistrate în această noapte au pus pe jar autoritățile locale din Baia Mare. Astfel, polițiștii și jandarmii au patrulat în fiecare perimetru al municipiului pentru a găsi persoanele fără adăpost. Pentru mulți dintre boschetari salvarea a fost bine venită, mai ales că mai aveau puțin și înghețau.
Cele mai multe persoane fără adăpost din Baia Mare trăiesc în zona gării. Cu puțin înainte de miezul nopții, polițiștii locali au ridicat de pe peron mai multe persoane. Mulți dintre ei locuiau în condiții improprii, în barăci improvizate.
Odată ridicați din stradă, oamenii au fost duși la azilul de noapte. Doar că și aici numărul prea mare a persoanelor fără adăpost i-au determinat pe cei din incinta centrului de primire să îi culce pe aveștia pe podea în bucătărie sau pe holuri. Au fost însă și oameni care au refuzat transportul la azilul de noapte. Asta în ciuda frigului de afară.
Acțiunea de strângerea a oamenilor fără adăpost va continua și nopțile următoare. Astfel doresc autoritățile locale să prevină decesul persoanelor din cauza frigului.
ACTUALIZARE 23 de persoane fără adăpost identificate pe raza municipiului Baia Mare
La videoconferinţa vicepremierului Liviu Dragnea cu prefecţii, subprefecţii şi membrii comandamentului judeţean de iarnă, desfăşurată în după amiaza zilei de 8 ianuarie a.c., s-a primit dispoziţia de punere în aplicare a procedurii de prevenire a deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost sau a persoanelor din spaţii neîncălzite.
Preşedintele Comandamentului judeţean de iarnă, prefectul Sorin Rednic, a spus: „Acţiunea se derulează în perioadele cu temperaturi extreme prin structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi Poliţia Locală Baia Mare. Aceştia au verificat zonele frecventate de persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Baia Mare: Centrul vechi, Gara CFR; Autogara; zona cartierului Săsar; Centrul nou; zona cartierului Vasile Alecsandri. Au fost identificate 23 de persoane aflate fără adăpost. Dintre acestea 10 au fost transportate la Azilul de Noapte de pe strada Vasile Alecsandri din Baia Mare, trei persoane au rămas la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, deoarece se aflau sub influenţa alcoolului, iar alte 10 persoane se aflau în două locaţii dezafectate, dar care beneficiau de sursă de încălzire, respectiv aveau hrană şi apă.Celor 10 persoane transportate la Azilul de Noapte li s-a oferit posibilitatea de a rămâne într-o locaţie sigură şi încălzită, unde au primit hrana caldă şi bineînţeles au avut posibilitatea de igienizare corporală”.
La Azilul de Noapte au fost aşteptaţi de către directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare, Bogdan Gavra şi directorul imobilului, Ovidiu Gâscă, care le-au acordat întreaga asistenţă de specialitate. La Azilul de Noaptea erau cazate aseară 70 de persoane fără adăpost. Persoanele aflate sub influenţa alcoolului au fost transportate la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş din Baia Mare” cu ambulanţa de tip A, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş, conform procedurii. La acţiunea de identificare a persoanelor fără adăpost sau a celor care locuiau în spaţii neîncălzite au participat şase poliţişti (proximitate, siguranţă şi ordine publică), şase jandarmi; trei pompieri militari; opt poliţişti locali şi un reprezentant al Instituţiei Prefectului care s-au deplasat cu şapte autovehicule. De asemenea, pentru implementarea acestor măsuri de prevenire au fost prezenţi trei asistenţi sociali din cadrul Primăriei Baia Mare şi s-a ţinut permanent legătura telefonic cu Dispeceratul Integrat din cadrul I.S.U. Maramureş şi cu directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Zoltan Balko, care se executa serviciul de gardă.
Pe timpul nopţii echipajele mixte de poliţişti şi jandarmi, dar şi cele ale poliţiei locale au continuat să patruleze, în scopul de a identifica alte persoane fără adăpost sau care locuiesc în spaţii neîncălzite. Şi echipajele medicale de urgenţă de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi cele ale SMURD au avut obligaţia ca după finalizarea misiunilor de intervenţie să verifice la întoarcere, pe traseu, eventuala prezenţă în stradă a unor persoane fără adăpost.
ASTAZI AU FOST MINUS 20 GRADE CELSIUS LA TARGU LAPUS. AFLA MAI MULTE DETALII AICI