AcasăActualitateSocialVIDEO - ATENTIE SOFERI - Trafic rutier în condiţii de iarnă pe...

VIDEO – ATENTIE SOFERI – Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile din Maramureş

spot_img

DISTRIBUIȚI

Vremea a fost în general închisă. Începând din cursul serii a nins temporar. Cantitatea maximă de apă rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 4.0 l/mp în Baia Mare. Vântul a suflat în general slab cu intensificări temporare la munte, de până la  72 km/h la Iezer, viscolind ninsoarea. Izolat s-a semnalat ceaţă. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -2 grade Celsius  la Târgu Lăpuş si -1 grad Celsius în Baia Mare , Sighetu Marmaţiei şi Ocna Şugatag.

Grosimea stratului de zapada măsura 12 cm la Firiza, 10 cm la Cavnic şi Ruscova, 9 cm la Bistra, 8 cm la Moisei, 6 cm în Poiana Borşa, Valea Vişeului, Vişeu de Sus, Mara, 5 cm la Luhei, 4 cm  în Baia Mare, la Şieu, Coplanic, Răzoare, Leordina şi Baia Borşa, 3 cm la Dragomireşti şi Lăpuşel, 2 cm la Sălsig, Vadu Izei şi Săcel.

La primele orele ale dimineţii temperatura aerului arăta valoarea de 0 grade CElsius în Baia Mare , Ocna Sugatag şi -1 grad Celsius  la Sighetu Marmatiei. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Nu au fost semnalate probleme sau perturbări ale traficului rutier. Nu sunt probleme în asigurarea serviciilor de utilitate publică (alimentare energie electrică, gaz metan, apă şi canalizare, telefonie). Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu a transportat persoane fără adăpost (hipotermie) la azilul de noapte sau la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

Conducătorii întâlnesc carosabil umed şi tronsoane cu un strat de zăpadă frământată care măsoară între 0-1 cm pe DN1C şi E58. Pe DN18, în Pasul Gutâi stratul de zăpadă frământată are grosimea cuprinsă între 0-1cm. Carosabilul DN18, la Sighetu Marmaţiei este umed. Pe DN19 stratul de zăpadă frământată măsoară între 0-2 cm (Dealul Huta Certeze). Pe carosabilul DN18, la Petrova şi Vişeu stratul de zăpadă frământată are grosimea cuprinsă între 1-2 cm (Dealul Hera). Pe DN17C, zăpada frământată de pe carosabil are grosimea cuprinsă între 0-1 cm (Dealul Ştefăniţei). În Pasul Prislop, pe DN18, carosabilul este acoperit cu un strat de zăpadă frământată (între km160 şi km 180). Carosabilul DN18B este umed, însă sunt şi sectoare pe care se găseşte zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 0-1 cm (Dealul Pietriş, Dealul Copalnic). Ninge pe toate sectoarele de drumuri naţionale, mai abundent pe DN17C, Dealul Ştefăniţei. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor naţionale au acţionat cu 29 utilaje cu lamă şi răspânditor şi au împrăştiat 309 tone de material antiderapant (78 tone pe DN1C şi E58; 54 tone în Pasul Gutâi; 84 tone pe DN18 şi DN19, la Sighetu Marmaţiei; 12 tone pe DN18, la Petrova, 21 tone la Vişeu de Sus, pe DN18 şi DN17C, 20 tone pe DN18 la Borşa şi în Pasul Prislop şi 40 tone pe DN18B). Comandamentul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv. Se solicită şoferilor să îşi  adapteze viteza autovehiculelor în funcţie de condiţiile meteorologice şi aderenţă pe carosabil acoperit cu zăpadă frământată. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Verificaţi înainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie autovehiculele trebuie echipate obligatoriu, conform legislaţiei rutier, cu anvelope de iarnă, iar cele cu o greutate de peste 3,5 tone să aibă în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic sau pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru permite intervenţia utilajelor de deszăpezire

A nins şi pe sectoarele de drumuri judeţene, iar anagajaţii societăţii au intervenit cu 41 utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii. Au fost utilizate 537 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului, respectiv pentru topirea zăpezii căzute. Pe toate sectoarele de drumuri judeţene se găseşte un strat de zăpadă frământată care are grosimea cupirnsă între 1-4 cm.

Rămân închise pe perioada de iarnă, conform deciziei administratorului de drumuri: DJ109F, pe relaţia  Cavnic-Băiuţ;  DJ183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6km).

Cursa aeriană de pasageri a decolat fără probleme, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Pista a fost curăţată de zăpadă. Aparatul de zbor a fost degivrat (dezgheţat). Temperatura aerului are valoarea de 0 grade Celsius. Vibilitatea este bună, ninge slab în zona aeroportului.

HIDRO

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost variabile. Fenomenele de iarnă sunt în continuare prezente fără a influenţa curgerea apei în albie. Se menţin podurile de gheaţă cu ochiuri formate pe cursurile râurilor Iza, Mara şi Suciu. Un alt pod de gheaţă cu ochiuri este format pe râul Botiza.  Gheaţa este prezentă  la malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Boicu, Botiza, Mara, Iza, Cosău, Lăpuş, Sălaj, Cavnic şi Firiza. Curge zăpadă îngheţată pe râurile Tisa, Vişeu şi Mara.  Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă, specifice iernii. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 87%.

Meteorologii au prognozat că vremea se menţine şi astăzi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros şi pe arii extinse va ninge. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -2 şi 0 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA