interviu urs impuscat actualmm exclusiv de actualmm
ActualMM.ro va propune un interviu in care o sa aflati povestea ursul monitorizat prin satelit de către WWF (World Wide Fund for Nature) în Maramureş care a fost găsit mort, pe raza Fondului de Vânătoare Botiza. Costel Bucur, Coordonator Regional Carpaţi, Păduri şi Arii Protejate a discutat si despre importanta acestui proiect pentru judetul Maramures.
Conform buletinului de analiză emis de către Direcţia Sanitar-Veterinară Maramureş, ursul a fost împuşcat, deşi asociaţia nu avea cotă de vânătoare pentru specia urs brun în acest an.
„Acest urs împuşcat este victima unui sistem bolnav şi corupt de gestionare a carnivorelor mari din ţara noastră. Acest nefast eveniment trebuie să fie un semnal mare de alarmă pentru noi, pentru autorităţile şi organismele responsabile de gestionarea populaţiilor de urs brun din ţara noastră, dar şi pentru Comisia Europeană, având în vedere valoarea şi importanţa speciei pentru ecosistemele forestiere din România dar şi din Europa”, a precizat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei.
Desi reprezentantii WWF au fost cei care au adus la cunostinta gestionarului fondului de vanatoare faptul ca ursul a fost gasit mort, acestia nu au anuntat imediat politia, apelul de urgenta fiind efectuat tot de catre echipa WWF, se mai arata in comunicatul citat. Conform contractelor de gestiune a fondurilor de vanatoare, gestionarul are obligatia sa asigure paza fondului cinegetic si sa actioneze cu toate mijloacele, in vederea prevenirii si combaterii braconajului cinegetic. Apoi, are si obligatia de a face demersurile legale necesare pentru solutionarea cazurilor de braconaj descoperite.
De asemenea, WWF a constatat ca exista diferente intre raportul realizat de expertii organizatiei la fata locului si anumite concluzii din raportul emis de Directia Sanitar-Veterinara.
Ursul împuşcat (un mascul de aproximativ 6-8 ani, care cântărea 150 kg şi măsura aproximativ 2 metri în lungime) era primul exemplar capturat de către WWF în scopul montării unui colar GPS GSM, parte a proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei. Ursul a fost capturat în luna iunie, în raza ocolului silvic Strambu Băiuţ şi ar fi trebuit să contribuie la urmărirea traseului şi identificarea habitatelor favorabile utilizate de urşii din regiune, primind numele de cod WWF11621. Recent, alte două exemplare de urs brun au fost capturate de către specialiştii organizaţiei şi sunt monitorizaţi prin satelit. Implementat în perioada 2012-2014, proiectul Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei este finanțat de cãtre Uniunea Europeanã, în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalierã Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.
IPJ Maramures – comunicat oficial: În cazul ursului găsit mort pe Valea Glodoasă din Botiza, s-a confirmat că moartea sa a survenit prin împuşcare; poliţiştii îi caută pe braconieri
În urma efectuării necropsiei exemplarului din specia urs, care a fost găsit mort în data de 30 august, pe fondul cinegetic Botiza 16, s-a concluzionat ca moartea acestuia a fost cauzată de leziuni macroscopice ce pot fi atribuite unei intervenţii mecanice (armă de foc).
Concluziile necropsiei au fost comunicate de către specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare Maramureş. În baza acestor expertizări, au început cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj cinegetic. Poliţiştii Secţiei rurale Bogdan Vodă continuă să efectueze investigaţii pentru a stabili autorii faptei şi a-i deferi Justiţiei ca să răspundă în faţa legii pentru fapta comisă.
Imagini video in cel mai scurt timp posibil