Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, iar în 2020 ar putea ajunge la 90 lei/MWh. La sfârşitul anului trecut, numărul consumatorilor de gaze naturale era de 3,4 milioane, din care 3,2 milioane reprezentau consumatorii casnici.
Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică va creşte, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh cât este în prezent, potrivit unui proiect publicat la mijlocul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit noului calendar de liberalizare stabilit de autoritățile române cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, preţul gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică va creşte în fiecare an, până în 2020, cu 6 lei. Astfel, de la 1 iulie 2016 preţul se va majora la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 – 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 – 84 lei/MWh şi 1 aprilie 2020 – 90 lei/MWh.
Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică (pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în CET-uri) va fi reevaluat începând cu luna aprilie 2018 în funcţie de condiţiile de piaţă, preţul gazelor naturale înregistrat pe piaţa internă şi în Europa, dezvoltările din sector, diferenţele de curs, se menţionează în proiectul supus dezbaterii publice. „Se va adopta în Guvern o hotărâre, în principiu progresia va fi de 6 lei anual. Propunerile iniţiale au fost mult mai mari şi mult mai greu de suportat. Am reuşit însă să-i convingem în discuţiile pe care le-am avut (n.r., CE) că preţurile din piaţa liberă vor ajunge să fie net inferioare graficului care a fost propus iniţial, deci nu avea nici un rost să ne grăbim noi cu majorarea preţului, mai ales că acest lucru nu a fost agreat nici de către furnizorii de gaze. Prima majorare va fi la 60 de lei/MWh“, a declarat Andrei Gerea, ministrul energiei, întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri, citat de Agerpres.
Consumatorii de gaze naturale, în creştere
Numărul consumatorilor de gaze naturale a crescut până la 3,4 milioane, din care 3,2 milioane reprezentau consumatori casnici, însă consumul de gaze a avut o evoluţie descrescătoare din anul 2009 şi până în 2014, potrivit datelor prezentate săptămâna trecută într-un forum pe teme energetice de Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Numărul de clienţi de pe piaţa gazelor naturale este într-o continuă creştere. Astfel, dacă în 2009 erau 2,9 milioane de consumatori, în 2014 s-au înregistrat aproape 3,4 milioane de consumatori pe piaţa gazelor naturale”, a menţionat Havrileţ. Totuşi, clienţii casnici au început să consume mai puţin, începând cu anul 2012. „La nivelul clienţilor casnici, consumul de gaze naturale ne arată o scădere începând cu anul 2012, de aproximativ 5% în fiecare an. Evoluţia consumului arată o descreştere în special în anii 2013-2014, când am început procedeul de liberalizare”, a spus Niculae Havrileţ.
Preşedintele ANRE a subliniat că scăderea consumului s-a datorat în principal lucrărilor de eficientizare energetică realizate la clădiri, la casele renovate consumul putându-se reduce cu 45%. (Oana Nistor)