VESTEA BUNĂ Naţionalele de rugby ale României şi Georgiei se vor confrunta cu puternicele reprezentative care evoluează în Six Nations, potrivit calendarului internaţional pentru perioada 2020-2032, adoptat de World Rugby, forul mondial suprem în sportul cu balonul oval.
„O prioritate anunţată de preşedintele WR, Bill Beaumont, după alegerea sa în mai 2016, a fost optimizarea programului pentru perioada 2020-2032, adoptarea de noi standarde prin prioritizarea perioadelor de odihnă, promovarea principiului echităţii pentru puterile emergente ale sportului cu balonul oval şi armonizarea relaţiei dintre jocurile internaţionale şi interne„, scrie site-ul WR.
Printre cele mai importante aspecte asupra cărora s-a convenit se numără efectuarea unor turnee ale ţărilor din primul eşalon rugbystic în SUA, Canada, România, Georgia, zona Pacificului, Japonia, mutarea meciurilor-test internaţionale din iunie în iulie şi posibilitatea ca naţiunile emergente să înfrunte puternicele ţări din emisfera de sud sau din Turneul celor Şase Naţiuni.
Mai mult, se menţionează că în partidele de pregătire din vară, România şi Georgia vor găzdui meciuri cu echipele din Six Nations, urmând ca în noiembrie cele două ţări din Europa de Est să întoarcă vizitele.
„Înţelegerea pe care am convenit-o asupra optimizării calendarului global pentru intervalul 2020-2032 oferă certitudine şi stabilitate pentru perioada de după Cupa Mondială din 2019 din Japonia„, a menţionat, printre altele, Bill Beaumont.
Săptămâna trecută, cei 17 membri ai Comitetului Executiv al Rugby Europe, organizaţie prezidată de românul Octavian Morariu şi care regrupează federaţiile din 48 de ţări europene care nu participă la Turneul celor Şase Naţiuni, au pledat la Paris, în favoarea unei deschideri şi accesibilităţi mai mari către naţiunile „mici” ale sportului cu balonul oval.
„Dezvoltarea rugbyului în Europa necesită ca fiecare federaţie să poată avea ocazia de a juca în mod regulat cu cele mai bune naţiuni pentru a putea progresa„, a explicat Octavian Morariu, fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), în cadrul Comitetului Executiv al Rugby Europe, reunit în capitala Franţei.
Cu ocazia acestei reuniuni a fost redactată o scrisoare oficială, al cărei conţinut a fost aprobat în unanimitate, care a fost expediată organizatorilor turneului Six Nations, pentru a se solicita deschiderea competiţiei către alte naţiuni.
„Un dialog deschis este crucial din punctul nostru de vedere pentru beneficiul tuturor„, a adăugat Morariu, care a evoluat de 19 ori ca jucător în reprezentativa de rugby a României, între 1981 şi 1987.
Italia a fost admisă în Turneul celor Cinci Naţiuni, devenit ulterior Six Nations, în anul 2000. De atunci, în ciuda progreselor, naţionala italiană s-a clasat mereu pe ultimul loc.
În ultimul timp, Georgia a făcut presiuni tot mai mari pentru a fi admisă în Six Nations.