În această toamnă va fi reactivată Platforma naţională de control, prin intermediul căreia Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va informa cetățenii cu privire la eventualele contaminări cu pesticide ori cu bacterii periculoase ale produselor importate, după verificări riguroase din partea Autorității, a anunțat preşedintele instituției de control, Radu Roatiş.ANSVSA va relansa, în toamnă, Platforma naţională de control pentru depistarea falsurilor de pe piaţă, pentru ca, astfel, „consumatorii să ştie ce mănâncă şi dacă produsul este unul falsificat sau nu”, după cum a anunțat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA, într-un interviu acordat Agerpres.
„Noi am reactivat un proiect mai vechi, care se numeşte Platforma naţională de control şi în care vom verifica falsurile de pe piaţă. Mi se pare extrem de important ca toţi conaţionalii mei să ştie ce mănâncă şi dacă ceea ce mănâncă a fost fraudat sau nu. Trebuie să ajungem să facem analize de laborator şi cantitative, dar şi calitative. Noi, prin acest obiectiv – Platforma naţională de control -, verificăm şi vom aduce la cunoştinţa opiniei publice”, a precizat Radu Roatiş, care a mai arătat că producătorii vor putea avea un aport prin elaborarea unui ghid, care să cuprindă standardele legate de ceea ce există în produse.
„Aş vedea benefică şi o asumare din partea producătorilor. Dar acest ghid cu standarde trebuie asumat de industrie”, a precizat preşedintele ANSVSA. Platforma naţională de control va deveni funcţională în septembrie-octombrie 2016, potrivit sursei citate.
Autoritatea Sanitar-Veterinară va verifica atât produsele importate din spaţiul Uniunii Europene, cât şi pe cele din spaţiul extracomunitar, mai ales că în ultima perioadă au fost depistate produse de origine animală, respectiv carne de pasăre provenită din Polonia infestată cu Salmonella, dar şi legume şi fructe din Turcia şi Iordania cu limitele de pesticide depăşite, nefiind astfel recomandate consumului. Radu Roatiş a arătat că trebuie să se încurajeze comerţul local şi micul producător tradiţional astfel încât acesta să vină cu produsele proprii pe piaţă, însă, şi în aceste cazuri, produsele vor fi verificate din punct de vedere calitativ.
„Aş vrea să spun ceva legat şi de produsele tradiţionale şi de încurajarea micului producător. După strategia de marketing, pe care şi-o fac mulţi, rişti să excluzi orice tip de brânză de pe piaţă, cu excepţia celei de Sibiu. Un mic producător are posibilitatea să facă produse şi să le pună pe piaţă şi cred că trebuie să încurajăm acest tip de producţie şi de comerţ local. Consider că producţia şi consumul local pot fi dezvoltate, dar numai cu o singură condiţie: produsele trebuie şi verificate”, a subliniat şeful ANSVSA. De asemenea, Autoritatea de control a demarat şi un program naţional de depistare a E-coli şi Salmonella în produsele alimentare, întrucât „analiza de risc arată că au crescut cazurile de îmbolnăviri”.
„Consider că este o comandă socială, mai ales că nu sunt clare, deocamdată, cazurile care au apărut deja, şi vine perioada caniculară, o afluenţă de oameni pe litoral, tabere şcolare, şi atunci, pentru a preîntâmpina, trebuie să vedem şi cum sunt ţinute produsele”, subliniază Roatiş. Prin acest program, vor fi prelevate din măcelării, supermarketuri, târguri şi abatoare peste 1.700 de probe.
Oana Nistor