Seceta a distrus un sfert din culturile agricole şi a dat peste cap planurile agricultorilor români. Oamenii se tem că vor fi nevoiţi să dea totul la animale, fiindcă plantele s-au uscat din cauza soarelui puternic. Autorităţile promit să-i despăgubească pe agricultorii afectaţi de secetă, însă banii vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului.
Seceta a făcut ravagii în România în această vară, în majoritatea zonelor culturile agricole fiind grav afectate de lipsa apei. Nu în puține cazuri, agricultorii au fost nevoiți să renunțe deja la recoltarea cerealelor, lăsându-le pentru consumul animalelor. Porumbul s-a format sec, fără boabe, iar plantele de floarea-soarelui sunt de talie mică şi au răsărit târziu şi neuniform. Dacă grâul a rezistat caniculei, culturile de viţă-de-vie sunt compromise din cauza deficitului de apă din sol. Canicula a redus atât producţia de pepene roşu, cât şi pe cea de miere. Agricultorii se plâng că nu au ce culege din grădini şi că soarele a pârjolit toată roada, chiar dacă au stropit culturile.
Nici crescătorii de animale nu o duc mai bine. Dealurile sunt uscate şi animalele nu au ce să mănânce, iar iarba pe care au strâns-o în primăvară o folosesc acum, deşi era provizie de iarnă. În unele zone fermierii sunt nevoiţi să îşi vândă animalele din ogradă fiindcă nu mai au ce să le dea de mâncare. De aceea, ei au solicitat sprijin Guvernului României, sperând la despăgubiri.
Promisiunile Ministerului Agriculturii
Autorităţile au promis să îi despăgubească pe agricultorii afectaţi de secetă, însă banii vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale (MADR), Daniel Constantin, spune că fermierii vor primi despăgubiri după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi. „Vom încerca să identificăm pierderile pe fiecare fermier în parte și pe suprafețele respective să intervenim cu despăgubiri în limita permisă de bugetul de stat.
Concret, pentru fermierii mici care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimus. Aceasta va fi legiferată printr-o hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară în funcție de resursele pe care le primim să și acordăm aceste despăgubiri în 2015”, a declarat ministrul.
În ceea ce privește despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat că trebuie notificată Comisia Europeană, deoarece valoarea despăgubirilor este mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru că valoarea despăgubirilor este ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia statistica la care lucrăm cu acele comisii. Estimăm că răspunsul comisiei va veni în câteva luni de zile și imediat vom acorda despăgubiri, cel mai probabil la începutul lui 2016”, a adăugat ministrul.
Şeful MADR a precizat că, în prezent, există o evaluare parţială a culturilor afectate de secetă realizată de comisiile inspectoratelor pentru situații de urgenţă, însă ea va fi făcută publică abia după ce se va finaliza recoltatul şi se va şti exact ce pierderi de producţie s-au înregistrat pe fiecare cultură. Cele mai afectate suprafețe se găsesc în judeţele: Galaţi, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Argeş, Bacău, Neamţ, Suceava, Vrancea, Bihor, Sălaj, Constanţa, Teleorman şi Olt. (Mariana Bahcevan)