Taxa pe valoarea adăugata (TVA) va fi redusă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 la toate produsele, în vreme ce TVA pentru carne, peşte şi produse din acestea, dar şi pentru legume şi fructe, va fi redusă de la 24% la 9% începând tot cu această dată, a declarat, în şedinţa de Guvern, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice. Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% şi scăderea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.
De asemenea, documentul prevede introducerea, tot de la 1 ianuarie 2016, a taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare. Potrivit proiectului, Guvernul vrea să reducă TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. În urma adoptării acestor măsuri, România ar urma să coboare sub media Uniunii Europene, de 21,5%, în ceea ce priveşte nivelul TVA.
Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a arătat că frauda fiscală din TVA a fost mai mare după majorarea TVA, respectiv de la 3,4% din PIB în 2010 la 6,3% din PIB în 2012, după care s-a redus la 5,7% din PIB în 2013. În plus, consumul privat a crescut, în medie, cu 1% anual în 2011 şi 2012, deşi veniturile salariale reale s-au majorat în medie cu 2%. Impact bugetar brut al măsurilor privind TVA va fi de 11,6 miliarde de lei în anul 2016, sume care rămân la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici, a spus Vâlcov. Totuşi, ar urma să se recupereze venituri de 6,4 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii.
Astfel, impactul bugetar net al măsurilor privind TVA va fi de 5,2 miliarde de lei în 2016. Guvernul estimează că măsurile privind reducerea TVA vor genera o creştere economică suplimentară de un punct procentual, numărul locurilor de muncă va creşte cu 145.000 în 2016 şi cu aproximativ 75.000 în următorii ani. De asemenea, Guvernul estimează o reducere a evaziunii fiscale, apreciată la încasări suplimentare anuale de 500 de milioane de lei.
CAS mai mic la angajat și angajator
Proiectul noului Cod Fiscal prevede introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016 şi eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016. În plus, proiectul prevede introducerea obligaţiei de plată a CAS şi a CASS pentru toate persoanele care realizează venituri, dar şi majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii începând de anul viitor.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede, începând cu 1 ianuarie 2017, reducerea CAS la angajat de la 10,5% la 7,5% şi de la 15,8% la 13,5% în cazul angajatorului. Impactul bugetar net al propunerilor privind contribuţiile de asigurări sociale va fi de minus 2,5 miliarde de lei în anul 2016.
În urma adoptării acestor măsuri privind contribuţiile de asigurări sociale se estimează o creştere cu 300 de milioane de lei a încasărilor din impozitul pe venit, cu 700 de milioane de lei a încasărilor din CAS, cu 900.000 de milioane de lei din TVA şi cu 800 de milioane de lei din alte taxe şi impozite. De asemenea, se estimează pentru 2017 o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul precedent în urma introducerii acestor măsuri.
Scad accizele la carburanţi
Acciza la motorină se va reduce cu 20%, o reducere de 18,62% la benzina fără plumb şi de 16,28% la cea cu plumb. De asemenea, se elimină accizele la cafea şi petrol şi scad accizele şi la băuturi. Astfel, scad cu 15,38% accizele la bere, cu 70% la vinuri spumoase şi cu 30% pentru băuturile spirtoase. Impactul bugetar brut ar fi de 2,87 de miliarde de lei în 2016, iar cel net de 1,34 miliarde de lei.