Eveniment unic sâmbătă, 27 februarie, dedicat marelui om de artă Vida Gheza. Pentru că pe 28 februarie este ziua de naştere a artistului, anual, familia cultivă prin gesturi adresate comunităţii memoria operei şi omului Gheza Vida. Astfel, de la ora 12.00 la serele din Parcul Central a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie documentară „Sculptorul şi cactuşii”. Este vorba despre 30 de fotografii document care îl redau pe Gheza Vida în mijlocul colecţiei sale de cactuşi, iar expoziţia e darul oferit de fiica Zoe Vida şi de acad. Marius Porumb serelor în care se află Colecția de cactuși Gheza Vida. Expoziţia este, în acelaşi timp, un omagiu adus municipiului Baia Mare în care artistul a trăit şi creat întreaga viaţă.
„În acest spaţiu găzduim colecţia de cactuşi a sculptorului Gheza Vida, unul dintre oamenii care aduc un foarte mult prestigiu oraşului nostru, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici ai României. Un artist care ne-a arătat că arta se poate îmbina foarte bine cu pasiunea, iubirea pentru natură şi această colecţie arată faptul că un astfel de om, prin sufletul său, prin talentul său, poate să dăruiască comunităţii, celor din jurul său, nu doar arta, nu doar operele pe care le creează ci şi sufletul pe care îl pune în îngrijirea acestei colecţii”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Colecţia de cactuşi a artistului este foarte veche, de prin anii 1950, Vida Gheza aducând primele seminţe de plante din Spania. Aceasta este foarte cunoscută, la fel cum sunt şi monumentele de for public create de el, precum Monumentul Ostaşului Român de la Carei, Monumentul Martirilor de la Moisei sau Sfatul Bătrânilor din Baia Mare ca să nu mai vorbim despre vasta sa operă care se află în foarte multe muzee din România sau din străinătate.
„Colecţia de cactuşi Gheza Vida este într-un fel un unicat în ţară pentru că este o fostă colecţie particulară care a ajuns pe mâini bune dacă vreţi. Este un dar făcut municipiului Baia Mare şi Baia Mare s-a îngrijit de colecţie şi iată, astăzi, puteţi să vedeţi cactușii lui Vida într-o seră modernă, în Parcul Central şi cred că va deveni un punct turistic important pentru cei care vizitează oraşul dar şi pentru băimăreni”, a spus acad. Marius Porumb, critic de artă.
Impresionat de fotografiile expuse dar şi de cactuşi, PS Iustin Sigheteanul, vicarul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, a punctat importanţa acestei moşteniri culturale lăsate de marele maestru, dar şi faptul că băimărenii au aşezat-o la loc de cinste.
„Este foarte important să preţuim moştenirea pe care ne-a lăsat-o maestrul Vida Gheza şi este una în care a pus tot sufletul şi fiinţa, toată credinţa şi iubirea de frumos pe care a avut-o şi pe care a lăsat-o moştenire în primul rând Maramureşului şi maramureşenilor care sunt şi ei iubitori de frumos. În limbajul bisericesc, în terminologia bisericească există o carte numită Filocalia. «filos, callos»din limba greacă înseamnă iubitor de frumos. Cred că acesta este termenul care i se potriveşte maestrului Vida Gheza şi iată că o lucrare pe care o facem în viaţa noastră şi în care suntem inspiraţi de Dumnezeu pentru că până la urmă Dumnezeu conduce penelul pictorului, dalta sculptorului, creionul arhitectului, mintea înţeleptului sau a compozitorului sau a scriitorului şi toate sunt până la urmă lucrări ale lui Dumnezeu prin noi, Spune unul dintre Sfinţii Părinţi, Sfântul Grigorie Teologul că noi suntem unelte în mâna lui Dumnezeu prin care Dumnezeu îşi îndeplineşte planurile în lume şi iată dă Dumnezeu prin acest om frumos şi la chip aşa cum îl vedem din imagini, şi în viaţă, a realizat aceste lucrări deosebite. Şi pentru că există un plan şi un proiect şi o dorinţă ca în 2021 Baia Mare să devină Capitală Culturală Europeană cred că Vida Gheza va da, şi prezenţa lui, a lucrărilor, a cactuşilor, a statuilor, a monumentelor pe care le-a creat va da plus valoare şi un motiv în plus ca Baia Mare chiar să reuşească această performanţă, să devină Capitală Culturală Europeană”, a subliniat PS Iustin Sigheteanul.
Astfel, prin îmbinarea fericită dintre natură şi artă, municipiul Baia Mare a mai câştigat un loc de atracţie pentru cetăţeni. Cu toate că Parcul Central este deja unul dintre locuri preferate de băimăreni, surprizele pentru ei nu se termină aici. În scurt timp în această locaţie va fi amenajat un terariu pentru ca micuții să poată descoperi gâze şi reptile.
„Le mulţumesc celor care de-a lungul timpului, de ani buni se străduiesc să întreţină ceea ce a lăsat Vida Gheza, această colecţie de cactuşi şi mă bucur foarte mult că am găsit locul potrivit pentru a o găzdui, pe a o expune, pentru a o da înapoi întregii comunităţii, în special celor tineri, copiilor care vin cu foarte multă bucurie aici şi studiază fiecare plantă pentru că este o chestiune care ţine de curiozitate şi poate că este un prim pas în a amesteca puţin lucrurile. Dacă Vida Gheza a amestecat într-un mod fericit arta cu iubirea pentru cactuşi, noi putem merge mai departe şi să facem în această zonă, în acest Parc Central foarte generos şi foarte frumos şi un terariu pentru a le satisface curiozitatea copiilor, tinerilor şi pentru a avea diferite insecte, reptile, lucruri care să se potrivească cu aceste plante speciale care sunt cactuşii şi care stârnesc foarte multă curiozitate. Ştiţi foarte bine că nu avem o grădină zoologică aşa cum trebuie dar cred că un prim pas spre o grădină zoologică aşa cum ne dorim ar fi un terariu de mari dimensiuni pe care să-l amplasăm aici. Avem locul deja gândit, unii s-au gândit că vom face un teren de tenis. Nu, nu vom face un teren de tenis, vom face un terariu”, a subliniat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Ziua omagială Gheza Vida va fi completată de o Seară în Atelierul sculptorului Gheza Vida, la Atelierul memorial Gheza Vida din Piața Libertății nr. 17 (Centrul vechi) la care participă prof. univ. dr. Ramona Novicov, critic de artă (Universitatea din Oradea), dr. Laura Ghinea, președinta Uniuneii Artiștilor Plastici Baia Mare, dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Artă Baia Mare, dr. Ioan Marchiș (Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Cultural Național), prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Baia Mare.
Ana Pop