Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a organizat expoziția temporară ”Ritualuri funerare în Epoca Bronzului în nordul Transilvaniei”, care a fost vernisată în data de 15 decembrie 2015 la Muzeul Grăniceresc Năsăudean.
„Avem astăzi bucuria de a vernisa expoziţia temporară «Ritualuri funerare în Epoca bronzului în Nordul Transilvaniei», o expoziţie realizată în cadrul unui parteneriat între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, respectiv Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud din Bistriţa, prin componentele sale, în special prin Secţia de istorie”, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare.
În cadrul acesteia sunt valorificate informațiile cunoscute până în prezent privind riturile și ritualurile funerare practicate de civilizațiile care au populat, în mileniul II înainte de Cristos, nordul Transilvaniei, respectiv Wietenberg, Suciu de Sus, Noua și grupul cultural Lăpuș. Sunt expuse vase de lut ars care au servit ca urne funerare, capace de urne sau au fost depuse în inventarul mormintelor, precum și câteva obiecte de piatră și bronz ce făceau parte din inventarul funerar.
„Proiectul urmărește să ofere publicului deocamdată din cele două județe, pentru că ea a fost inițial vernisată la Năsăud în decembrie iar acum este rândul muzeului maramureşean să o prezinte publicului”, a mai spus Rusu.
Expoziția va putea fi vizitată începând cu luna aprilie 2016 și la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.