Veniturile salariale ale maramureşenilor sunt printre cele mai mici din regiune. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş şi validate de Institutul Naţional de Statistică, în luna septembrie, un maramureşean a plecat acasă, în medie cu 1.765 de lei, comparativ cu un clujean care a primit o remuneraţie de 2.535 de lei.
„În luna septembrie, câştigul salarial mediu nominal brut cât şi net a crescut cu 1,7 procente. În date concrete, pentru luna septembrie 2015 câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1896 de lei iar cel net a fost de 1947 de lei”, a declarat Marius Pop, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş.
.
Pe sectoare, pe ramuri ale economiei naţionale, căştigul salarial brut a fost agricultură, silvicutură şi piscicultură de 2.340 de lei, de 1837 de lei în industrie şi construcţii şi de 1947 în servicii.
“Din păcate, suntem pe penultimul loc la foarte mică distanţă de ultima clasată, Bistriţa. Pe primul loc se situează Clujul, era lesne de înţeles, 2535 de lei, pe locul doi, Satu Mare cu 1837 de lei, pe al treilea loc Sălajul cu 1812 lei şi Bihorul cu 1785 , Maramureşul, 1765 de lei şi Bistriţa cu 1742 de lei”, a mai spus Pop.
Explicaţia veniturilor foarte mici comparativ cu Clujul, se explică destul de simplu. Directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş spune că fiecare judeţ are atuurile lui.
„Din punctul meu de vedere, la nivelul Clujului avem şi industrie, avem şi comunicaţiile şi telecomunicaţii, partea de IT, domenii în care, la nivel naţional, salariul mediu nominal brut este undeva de peste 4.000 de lei. La Satu Mare cred că tricotajele şi partea de prelucrare a materialelor textile, ei lucrează foarte mult în sistem lohn, sunt cele care menţin veniturie la un nivel atât de ridicat. Sălajul faţă de noi, din păcate pentru noi şi din fericire pentru ei, au industrie, au marile fabrici de cauciuc şi tubulatură. Bihorul consider că se scoate cu partea de turism pentru că au investit masiv în infrastructura turistică iar Maramureşul a rămas cu silvicultura, care ne ajută să rămânem la veniturile medii de 1765 de lei pe lună. La Bistriţa Năsăud cred că este aceeaşi situaţie ca şi la noi pentru că este nesemnificativă diferenţa aceasta”,a declarat Marius Pop, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş.
Ana Pop