Că unii băimăreni au o mare problemă cu civilizaţia, nu este o noutate. Lipsa celor 7 ani de acasă se vede la cei care îşi aruncă gunoiul menajer direct din casă pe stradă.
SC VITAL SA s-a confruntat în ultimele luni cu o avalanșă de reclamații privind înfundarea rețelei de canalizare din Baia Mare. Principalul motiv al acestor obturări îl reprezintă deversarea în conducte a unor materiale, substanțe sau corpuri solide care crează o serie de dificultăți în exploatare.
“Echipele SC VITAL SA întâmpină greutăți la decolmatarea rețelelor datorită blocării acestora cu diferite materiale cum ar fi: șervețele umede, discuri demachiante, bețișoare de urechi, scutece și alte produse de igienă personală. Resturile alimentare, obiectele casnice mărunte, materialele plastice (în special pungi) precum și articolele de îmbrăcăminte (de la lenjerie intimă, ciorapi la maiouri și tricouri) sunt doar câteva din lucrurile care se scot aproape zilnic din rețelele înfundate.
Toate acestea ajung în sistemul public, din rețelele de canalizare interioare (chiuvete, scurgeri toalete, scurgeri vană/duș). Formarea de adevărate dopuri este favorizată atât de structura conductelor de canalizare (majoritatea sunt din tuburi de beton) cât și de reducerea consumului de apă industrial și menajer.
Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate, societatea noastră depune eforturi însemnate angrenând atât resurse umane cât și materiale. În plus, acest lucru devine o problemă chiar pentru cei care aruncă deșeurile sau pentru vecinii acestora. De multe ori conductele se înfundă și apele menajere uzate ajung în locuințele oamenilor sau în beciuri, cauzând disconfort olfactiv și vizual dar și însemnate pagube materiale. Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturări ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. Mai mult, în condiții de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea și transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului
Așadar, rețeaua de canalizare nu este un imens coș de gunoi. Informăm utilizatorii serviciului, că este interzisă aruncarea în canalizare a produselor menționate mai sus, lucru specificat de altfel și pe etichetele acestora”, au anunţat oficialii Vital SA.
Lumea trebuie să ştie că interzisă deversarea în sistemul de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate și a produselor inflamabile, a grăsimilor, a oricăror corpuri solide, sau orice materie în suspensie a căror cantitate, mărime și natură provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală afectând astfel buna funcționare a rețelei de canalizare.
Substanțele toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare a rețelei de canalizare și a stației de epurare nu vor fi nici ele deversate în rețea. Atenție sporită trebuie să aibă părinții și la obiectele pe care copiii le scapă accidental în vasele de toaletă (jucării, periuțe de dinți, pieptene, etc). Acestea trebuie imediat recuperate și aruncate la coșul de gunoi și nu lăsate pentru a ajunge în canalizare.
Anul trecut la SC VITAL SA s-au înregistrat 2.253 de reclamații telefonice privind funcționarea rețelelor de canalizare din municipiul Baia Mare. La marea majoritate a acestora – 2.194 s-a intervenit cu autospecială tip WOMA iar în celelalte 59 de cazuri a fost nevoie de săpături pentru a putea rezolva problema. Tot în 2013, angajații societății au intervenit pentru decolmatarea unui număr de 2.198 cămine de vizitare.
“În cazul blocării rețelei publice de canalizare anunțați societatea VITAL, apelând numerele de telefon de la dispecerat: 0262/215150,1,2 serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână”, au mai anunţat aceştia. Sistemul de canalizare al municipiului Baia Mare este de tip mixt, respectiv 80% în sistem unitar (apa menajeră uzată și apa pluviala sunt colectate și transportate spre Stația de epurare prin aceeași rețea) și 20% în sistem divizor (apa menajeră uzată și apa pluvială sunt colectate și transportate prin rețele diferite).