Un sondaj CSCI efectuat între 9 şi 12 noiembrie arată că o serie de lideri proeminenţi ai ARD/PDL nu vor câştiga colegiile şi s-ar putea să nu intre în Parlament. La localele din 10 iunie, cercetările CSCI au fost corecte în proporţie covârşitoare
Udrea, Anastase, Blaga, MRU şi Preda stau prost la opţiunea de vot
Cinci lideri proeminenţi ai ARD, consideraţi apriori mari favoriţi în colegiile lor, stau destul de rău într-un prim sondaj efectuat în prima săptămână de campanie. Conform sondajului CSCI, în colegiul 4 Neamţ, Elena Udrea (ARD/PDL) era cotată cu 34% din preferinţele electoratului, în timp ce istoricul Liviu Brătescu (USL/PNL) avea o intenţie de vot de 51%.
Fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (ARD/PDL) a fost şi ea depăşită la procente de contracandiatul ei, Paul Dumbrăveanu (USL/PNL) în colegiul 11 Deputaţi, care acoperă o parte din municipiul Ploieşti. Liberalul era cotat cu 52%, în timp ce Anastase cu 30%.
Sondajul CSCI prevesteşte un dezastru pentru Mihai Răzvan Ungureanu (ARD/FC). În colegiul 1 Senat (municipiul Arad), senatorul în funcţie, Ovidiu Marian (USL/PNL) era cotat cu 50%, în timp ce MRU doar cu 29%. Ceva mai „bine” stă colegul său, Vasile Blaga (USL/PDL), în colegiul 3 Senat (Sânnicolau Mare – Jibolia – Deta – Gătaia), unde era cotat cu 35%, dar adversrul său, Matei Suciu (USL/PSD), avea 51%.
Se pare că un adevărat dezastru îl aşteaptă şi pe un alt lider al PDL(ARD). Este vorba de deputatul Cezar Preda, care, în colegiu 7 Deputaţi Buzău (care acoperă o parte din municipiul capitală de judeţ şi 4 comune) era cotat cu 31%, dar contracandidatul său, marcel Ciolacu (USL/PSD) avea 54%.
CSCI nu a greşit nici la locale
Evident vor exista comentarii privind sondajul CSCI referitor la situaţia „vedetelor” ARD/PDL. Se va invoca probabil faptul că CSCI reprezintă un proiect al Fundaţiei Multimedia, care este condusă de sociologul Bogdan Teodorescu, un apropiat al USL. Dar analizând şi alte sondaje ale CSCI, rezultatele nu au vreo legătură cu afinităţile politice ale autorilor. Înainte de alegerile locale, mai precis în perioada 27 mai – 3 iunie 2012, tot aşa, CSCI a efectuat cîteva cercetări în zone în care candidaţii PDL erau superfavoriţi. Cu o singură exepţie. Este vorba de bătălia pentru şefia CJ Suceava, unde „scorul” din sondaj era foarte strâns, două procente în favoarea lui Gheorghe Flutur (PDL), iar la urne s-a înregistrat unalt rezultat tot foarte strâns (sub două procente diferenţă), dar în favoarea candidatului USL.
Rezultate CSCI şi rezultate la vot – 10 iunie
Robert Negoiţă (USL) – Liviu Negoiţă (PDL) – primăria Bucureşti sector 3
55% – 39% (sondaj); 56,47% – 29,26% (rezultat vot)
Olguţa Vasilecu (USL) – Antonie Solomon (UNPR) – primăria Craiova
45% – 42% (sondaj); 45,60% – 40,89% (rezultat vot)
Iulian Bădescu (USL) – Andrei Volosevici (PDL) – primăria Ploieşti
49% – 43% (sondaj); 45,13% – 43,63% (rezultat vot)
Adrian Ţuţuianu (USL) – Florin Popescu (PDL) – preşedinţia CJ Dâmboviţa
51% – 35% (sondaj); 52,78% – 35,81% (rezultat vot)
Gheorghe Flutur (PDL) – Cătălin Nechifor (USL) – preşedinţia CJ Suceava
44% – 42% (sondaj); 42,46% – 44,22% (rezultat vot)
Ce se va întâmpla pe 9 decembrie în cele 5 colegii cercetate
După cum se poate observa, sondajul de la locale prezentat mai sus a fost efectuat cu o săptămână înainte de scrutin. Sondajul privind alegerile parlamentare a fost efectuat cu aproape o lună înainte scrutinului din 9 decembrie. Evident, pe parcursul campaniei electorale mai pot apărea schimbări în ceea ce priveşte procentele candidaţilor. Foarte rar s-au întâlnit inversări de situaţii, când a fost vorba de diferenţe între 15 şi 20 de procente. O strângere a „scorului”, da, s-a mai întâlnit. Dar şi în situaţia în care se apropie procentele celor din ARD/PDL de procentele USL, sunt discutabile şansele „vedetelor” PDL de a prinde la redistribuire un fotoliu de parlamentar.
Udrea reabilitată printr-un sondaj fantomă
Cum se pare că staff-ul de campanie a Elenei Udrea a simţit că lucrurile nu stau pe roze cu candidata paraşutată de la „centru”, toate publicaţiile locale, au rezentat un sondaj efectuat de „voluntari” ai Asociației pentru Demnitate și Valoare Umană din care reieşea că Elena Udrea ar avea 56%, iar Liviu Brătescu, 30%. Acest sondaj ridică uriaşe semne de întrebare. Respectiva asociaţie este una fantomă – nu are nici email, nici adresă pe net – a fost înfiinţată în Piatra Neamţ în 2002 şi de atunci a intrat în „adormire”, ultima menţiune la Registrul Comerţului datând din decembrie 2002. A fost scoasă de la naftalină acum înainte de alegeri şi, culmea, a obţinut de la Autoritatea Electorală permanentă şi adeverinţă pentru a trimite observatori pe 9 decembrie. Şi pentru ca „sondajul” să fie cât de cât credibil, publicaţiile „Ziarul de Roman” şi „Ceahlăul” după ce publică rezulatele „voluntarilor”, mai vin cu un bonus: preiau o dezinformare din EVZ din care reieşea că Liviu Brătescu nici n-ar fi intenţionat să candideze în Roman, ci doar la Iaşi. Evident, niciodată nu s-a pus problema ca Brătescu să candideze la Iaşi, dar s-a pus problema – mai ales la presiunile din media independentă – ca modestul candidat (Nicu Stan), aruncat iniţial în luptă contra Elenei Udrea să fie schimbat cu unul mai puternic. Evident, niciunul dintre cele două articole nu sunt semnate şi nici nu au însemnul de publicitate electorală.
Notă:
Toate datele din sondajul CSCI au fost prezentate în cel puţin trei buletine de ştiri la Romania TV. Surprinzător, de pe site RTV.net, ştirea a dispărut, duminică după orele 22.00