În 29 noiembrie a.c., în jurul orei 13. 30, o femeie a fost atacată de un câine din rasa ciobănesc caucazian, în timp ce se deplasa pe o uliţă din comuna Vadu Izei. Fiind rănită, ea a fost transportată şi internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Constantin Opriş” Baia Mare. Proprietarul câinelui este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Readucem în atenţia cetăţenilor o parte din prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002, republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Accesul câinilor de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
De asemenea, accesul acestor categorii de câini în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
Accesul câinilor câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.
Este interzisă organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii.
Potrivit articolului 12 neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dacă fapta este comisă din culpă, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 192 sau 196 din Codul penal.
Nu constituie infracţiune faptele prevăzute de ordonanţă de urgenţă menţionată anterior dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenţia câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deţinătorului temporar, victimă iminentă a unei infracţiuni de violenţă săvârşită împotriva sa.