Pentru a minimaliza și ridiculiza mitingul de pe Arena Națională, trupa lui Traian Băsescu a aruncat în joc o anatemă. Mitingul e de tip ceaușist. Demonstrația comandată de la Cotroceni a fost susținută de Dan Diaconescu (pe RTV?!) și de madam Pralong și Mircea Marian pe B1 TV. Conform acestei judecăți, convențiile celor două partide americane, mult mai ”mitingoase” decât cel al USL, nu sunt decât reeditări ale spectacolelor din vremea lui Kim Ir-sen. Ceea ce este totuși o mare prostie!
Mitingul uriaș și impresionant de pe Arena Națională s-a vrut măcar o demonstrație cu sens polemic la adresa popularilor europeni, cei care au venit la București într-un congres de mare importanță chiar pentru viitorul Uniunii. A fost politicos și decent un mega-miting în timpul dezbaterilor popularilor? Sunt și argumente pro și împotrivă. Eu mă așez între cei care au văzut rostul. În primul rând, mega-mitingul USL este un gest politic și polemic și s-a vrut o replică la presiunile din vară ale popularilor. Nu de alta, dar în dimineața aceleiași zile, fălcosul Vasile Blaga a mai mușcat o dată în congresul popularilor vorbind despre vara antidemocratică din România.
Chiar dacă n-au vrut să vadă, popularii europeni veniți aici spre a demonstra susținerea lor pentru Băsescu au fost obligați să audă și să vadă încotro se duce politica românească. Asta a și înfierbântat participanții. Oaspeții lui Traian Băsescu au cules cele mai multe reacții (toate huiduieli și fluierături). Din acest punct de vedere, mega-mitingul a reușit și cred că a transmis mesajul potrivit.
Mega-mitingul USL a avut și un merit neașteptat. A dat o enormă gură de oxigen unui electorat, unui activ de partid și unui public destul de dezumflate după prestația de la referendum și, mai ales, de la sfârșitul acestuia. Oricât am învârti mărul prin cisterna goală, tot același lucru rezultă. Că USL a avut o toamnă proastă! Şi Crin Antoinescu și Victor Ponta, la fel. Au fost neconvingători la referendum, au avut reacții blegoase și lipsite de har politic. Ce a urmat după decizia CCR a fost un lung șir de bâlbe, chifle, ezitări și improvizații. Mega-mitingul de miercuri a mai readus puțină încredere și a redresat moralul trupelor. Peisajul mulțimii copleșitoare într-o arenă dominată de aerul unui meci politic i-a reînsuflețit pe cei care nu mai aveau nădejde și care se uitau cu disperare cum intră la apă procentele sondajelor. Din acest punct de vedere, alegerea acestui spațiu s-a dovedit a fi extrem de inspirată. Marți, meciul cu Olanda s-a terminat înecat de tristețe. Miercuri seara, meciul politic s-a încheiat cu relansarea unui val de speranță.
Nu văd ce aș putea spune despre prezentarea candidaților. N-a prea contat. Esențiale au fost discursurile celor trei lideri ai USL. Iar la acest capitol trebuie să facem o separare între retorică și mesaj. Daniel Constantin a vorbit mult mai bine decât altădată. De obicei aglomerează, se pripește și, dezavantajat de voce, nu convinge.
Victor Ponta a fost o adevărată surpriză. Actorul mediocru pe care îl vedem seara la televizor a rămas acasă. Oricât ar părea de neobișnuit, Ponta vorbește în spații mari și în fața mulțimii mult mai bine decât la talk show, la telefon sau în acele transmisii lăudăroase din ședințele de guvern. Aș zice că el a fost chiar primul câștigător al ”spectacolului” de ieri.
În nota discursurilor bune de altădată a vorbit și Crin Antonescu. Parcă s-ar fi trezit din moțăiala de la Cotroceni și din aerul de mare conducător anturat în complezențe de un întreg partid. Din păcate, oricât de frumos a fost discursul lui Crin Antonescu, el a fost împănat doar de metafore și de comparații inspirate și de efect. Dar idei și trimiteri la o viziune politică, mai nimic. Asta ca să nu scriu zero. Actorie maximă, ideologie puțină! Doar luptă politică și polemică. De altfel, în afară de aluziile sau acuzele directe la Traian Băsescu și la popularii proptitori, toți cei trei n-au spus mai nimic. N-au făcut nici o trimitere substanțială la programul politic al USL. Ne-am reîntâlnit doar cu reîntregirea pensiilor și a ajutoarelor tăiate. Pauză la redresarea economică și la stăpânirea corupției! Au lipsit sloganul de impact și un logo cu care participanții să plece acasă și care să reprezinte în sinteză ce vrea USL și ce va face ea. Jos Băsescu, suntem mulți, vine vremea schimbării etc. sunt deja cunoscute și acceptate. Altceva!
Despre candidații USL, la așa mare grămadă și la așa frumoasă defilare, ce să zicem? Comentăm mai cu amănuntul în zilele următoare.
Cornel Nistorescu
loading...