Uriașa maree neagră provocată de British Petroleum în Mexic în 2010 a dus la apariția unor boli cronice la delfinii femelă expuși la petrol, ceea ce ar fi condus la o mortalitate excesivă în rândul puilor lor, se arată într-un studiu publicat marți și preluat de AFP.
Cercetările desfășurate de oameni de știință de la Agenția americană pentru oceane și atmosferică (NOAA) se înscriu în eforturile de a explica numărul neobișnuit de mare de pui de delfin găsiți morți în Golful Mexic de la începutul mareei negre, fenomen care a durat până în 2014. Explozia, în 20 aprilie 2010, a unei platforme de foraj exploatate de grupul petrolier BP a avut drept consecință deversarea a circa 3 milioane de baril de petrol în golf timp de 87 de zile, până la colmatarea puțului, potrivit unei estimări a Ministerului Justiției.
„Observațiile noastre confirmă rezultatele precedentelor studii științifice, care arată că o expunere la substanțele petroliere ca urmare a mareei negre de la Deepwater Horizon a afectat grav sănătatea de reproducere a delfinilor din zona afectată, aflată în nord-estul Golfului Mexic”, afirmă Kathleen Colegrove, profesor de patologie veterinară la Universitatea Illinois din Chicago, autorul principal al studiului apărut în revista Diseas of Aquatic Organisms. Oamenii de știință recunosc totuși că nu se cunoaște deocamdată impactul pe termen lung al petrolului asupra reproducerii delfinilor, așa încât continuă cercetările asupra mortalității animalelor și efectelor de ansamblu ale mareei negre asupra mediului, precizează NOAA.
Specialiștii au observat un număr tot mai mare de delfini foarte tineri sau născuți morți eșuați în 2011 în zona mareei negre, mult mai mulți decât în ceilalți ani, și îndeosebi la vărsarea fluviului Mississippi și pe coastele statului Alabama. Puii născuți morți sau la scurt timp de la naștere erau mult mai mici decât cei găsiți în anii precedenți în alte zone geografice, afirmă dr Stephanie Venn-Watson, epidemiolog veterinar la National Marine Mammal Foundation, coautor al studiului menționat.
Cercetătorii au stabilit că 88% dintre delfinii născuți morți sau care au murit imediat după naștere găsiți în zona mareei negre aveau plămâni dezvoltați anormal, lucru care indică faptul că au murit în timpul gestației sau la scurt timp de la naștere, înainte ca plămânii să se dezvolte complet.