AcasăEvenimentVIDEO - UPDATE - Atenţie şoferi! Zăpadă frământată pe mai multe şosele...

VIDEO – UPDATE – Atenţie şoferi! Zăpadă frământată pe mai multe şosele din judeţ.Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Gutâi. Două maşini au ieşit în decor

spot_img

DISTRIBUIȚI


În Pasul Gutâi este semnalată ceaţă (între km 20 şi km 30). Vizibilitatea este redusă în trafic sub 50 de metri. Tot pe acest tronson a nins, iar stratul de zăpadă frământată existent pe carosabil, de la intersecţia cu DJ spre Şuior şi până la coborâre, măsoară între 2 şi 3 cm. Zăpadă frământată pe carosabil există şi în Pasul Prislop (între km 160 şi km 180), care măsoară până la 1 cm.  Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Ceaţa este semnalată şi pe tronsoane ale DJ109F, în zona localităţii Budeşti. Vizibilitatea este redusă în traficul rutier sub 100 de metri.

Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. A plouat noaptea trecută, iar spre dimineaţă precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare. Aceasta a fost asociată cu burniţă şi ninsori slabe. Cantitatea maximă de precipitaţii 0,7 l/mp, la Suciu de Jos. Vântul a suflat slab, la moderat. Local a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 22 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius.

Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul umed (DN1C, E58, DN17C, DN18B şi DN18). Ninge în Pasul Gutâi, Pasul Prislop şi pe Dealul Huta Certeze. Lapoviţă cade la Petrova şi Vişeu de Sus. În Sighetu Marmaţiei precipitaţiile sunt sub formă de ploaie.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea acestor drumuri au intervenit cu utilaje şi au împrăştiat 60 tone de material antiderapant. (38 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; 16 tone pe DN18, în Pasul Prislop şi şase tone pe DN17C, Dealul Ştefăniţei). La această oră se acţionează şi se răspândeşte material antiderapant pe DN18B, Dealul Copalnic şi Dealul Pietriş, pe Huta Certeze, pe DN1C şi E58. De asemenea, utilajele cu lamă acţionează pentru îndepărtarea zăpezii frământate de pe carosabil, pe DN18, în Pasurile Gutâi şi Prislop, respectiv pe Dealul Huta Certeze. Echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere monitorizează traficul rutier în Pasul Gutâi şi care restricţionează accesul autovehiculelor echipate necorespunzător sau a celor care nu sunt încărcate cu marfă în pasul montan, în scopul de a preveni perturbarea traficului rutier.

A nins aseară şi pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic şi Budeşti. Pe carosabilul DJ 109F, tronsonul din zona localităţii Budeşti şi până în vârful Dealului este depus un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 2 cm. Carosabilul DJ185 este umed, la fel şi cel al DJ184, însă pe zona montană a oraşului Cavnic ninge abundent, la pârtiile de schi şi canton. Plouă la Călineşti şi Văleni, Angajaţii societăţii au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi au răspândit 36 tone de material antiderapant. Se acţionează, la această oră, cu utilaje cu lamă pentru lărgirea carosabilului DJ184, în zona montană a Cavnicului, respectiv curăţarea zăpezii pe DJ109F.

A nins aseară şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu şapte utilaje şi au fost utilizate 52 tone de material antiderapant, în scop preventiv. Pe unele sectoare de drumuri judeţene stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsoară până la 1 cm. Se acţionează şi la această oră cu utilaje, cu lamă pentru curăţarea zăpezii. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţul Maramureş. Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -6 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Cavnic şi Borşa; -3 grade Celsius în Pasul Gutâi; -1 grade Celsius  la Ocna Şugatag şi Petrova; 0 grade Celsius la Vişeu de Sus; 1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei, Copalnic, Leordina şi  Dragomireşti; 3 grade Celsius în Baia Mare, Săpânţa şi Ardusat.

Vremea va fi şi astăzi, conform prognozei meteorologice, apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Pe arii extinse va ninge. Vântul va sufla slab, la moderat, însă va prezenta intensificări locale. La munte va prezent va sufla tare şi va viscoli ninsoarea.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius  şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -7 grade Celsius şi -3 grade Celsius. Termometrele indică acum: -6 grade Celsius la Iezer;  -2 grade Celsius la Cavnic; 0 grade Celsius, în Pasul Gutâi, la Borşa, Copalnic şi Târgu Lăpuş; 1 grad Celsius  la Ocna Şugatag, Fereşti şi Văleni, Sighetu Marmaţiei, Petrova, Leordina, Dragomireşti şi Vişeu de Sus; 2 grade Celsius în Baia Mare la  Ardusat şi Săpânţa.

Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, în graficul stabilit de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Vizibilitatea este bună în zona aeroportului, iar temperatura aerului indică 1 grad Celsius. Sunt semnalate precipitaţii sub formă de lapoviţă.

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în creştere uşoară. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 90%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor rămâne în creştere. Stratul de zăpadă existent are grosimea: 25 cm la Cavnic; 22 cm la Barajul Runcu;  8 cm la Firiza; 7 cm Luhei; 2 cm în Poiana Borşa; 1 cm la Ruscova, Săcel, Sălsig şi Suciu de Jos.

ACTUALIZARE 1:

Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş

Traficul rutier se desfăşoară pe toate drumurile publice din Maramureş în condiţii de iarnă. Prefectul Sandu Pocol a dispus, în această dimineaţă, instituirea de filtre ale echipajelor poliţiei rutiere la urcarea în Pasul Gutâi (la ieşirea din oraşul Baia Sprie şi a localităţii Deseşti), în scopul de a nu permite accesul şi perturbarea traficului rutier, în pasul montan, al autovehiculelor echipate necorespunzător, cu lanţuri antiderapante sau cele de tonaj greu, care nu erau încărcate cu marfă. Pe tronsonul DN18, de la intersecţia cu drumul judeţean spre staţiunile turistice Mogoşa şi Şuior şi până în vârful pasului montan stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsura până la 2 cm. Agenţii de poliţie rutieră au oprit preventiv pe marginea drumului, la ieşirea din oraşul Baia Sprie, 10 autovehicule (TIR-uri) care nu aveau în dotare lanţuri antiderapante şi nu aveau marfă încărcată. Acestea nu aveau aderenţa necesară şi riscau perturbarea traficului rutier.

Două autoturisme derapate în şanţul de pe marginea şoselei

Circulaţia rutieră în Pasul Gutâi a fost monitorizată de echipaje ale poliţiei rutiere, dar şi de reprezentanţi ai ISU Maramureş şi Instituţiei Prefectului care s-au deplasat la faţa locului. În Pasul Gutâi ningea slab, iar pe carosabil se afla depusă zăpadă frământată, dar şi zăpadă apoasă. Conducătorii a două autoturisme nu au adaptat corespunzător viteza acestora la ieşirea din virajele strânse, din contră au accelerat, iar autoturismele au derapat şi au ajuns în şanţul de pe marginea drumului naţional. S-a intervenit, iar pompierii militari, coordonaţi de lt.col. Ioan Mureşan şi ceilalţi participanţi la trafic au repus pe carosabil cele două autoturisme. Utilajele cu lamă se aflau pe traseu drumului naţional (câte două autoutilaje pe cei doi versanţi ai muntelui) şi au împrăştiat material antiderapant, respectiv au curăţat zăpada de pe carosabil.

Zăpadă frământată depusă pe carosabil se afla pe DN18B, Dealul Pietriş, respectiv pe DJ184 şi DJ109F. Şi pe aceste sectoare s-a acţionat cu material antiderapant şi utilaje cu lamă. La această oră, carosabilul este umed în Pasul Gutâi, pe DJ184 şi Dj185, dar şi pe DN18B. Traficul autovehiculelor de mare tonaj, în Pasul Gutâi, a fost reluat şi acestea au traversat muntele spre municipiul Sighetu Marmaţiei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA