Un copac s-a prăbuşit, în acestă dimineaţă, sub greutatea zăpezii în Pasul Gutâi (km 15+400), după intersecţia cu drumul judeţean spre staţiunea turistică Şuior. Copacul a ajuns pe carosabil. Un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului şi a asigurat fluidizarea circulaţiei rutiere pe un singur sens al drumului naţional. Angajaţi ai districtului de drumuri naţionale, din zonă, au intervenit cu utilaje şi au degajat copacul de pe carosabil, urmând să îl taie cu drujba.
Pentru a preveni apariţia unor noi situaţii similare, prefectul Sandu Pocol a dispus, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca angajaţi ai districtului de drumuri naţionale din Pasul Gutâi şi ai Ocolului Silvic să procedeze la identificarea copacilor, de pe tronsonul drumului naţional, care prezintă un pericol iminent de prăbuşire pe carosabil. Prefectul de Maramureş a spus: „Pentru noi prioritatea o reprezintă siguranţa conducătorilor auto şi a pasagerilor, respectiv să asigurăm desfăşurarea traficului rutier în condiţii de iarnă, în pasul montan. Pentru a facilita tăierea copacilor identificaţi de către echipele de intervenţie ale drumarilor şi silvicilor, vom apela la sprijinul agenţilor de poliţie rutieră”.
ACTUALIZARE 1: Filtre ale poliţiei rutiere intstalate în Pasul Gutâi
Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat instituirea de filtre ale poliţie rutiere în Pasul Gutâi. „Am luat această măsură la urcarea dinspre oraşul Baia Sprie, respectiv localitatea Mara pentru a evita blocarea traficului rutier de către autovehiculele de mare tonaj echipate necorespunzător cu lanţuri antiderapante. Agenţii poliţiei rutiere nu vor permite accesul în pasul montan al TIR-urilor care pot pune în pericol desfăşurarea traficului rutier, datorită faptului că nu au lanţuri antiderapante. Temperatura scăzută (-10 grade Celsius) duce la situaţia ca materialul antiderapant împrăştiat (sare şi nisip antiderapant) să nu lucreze şi să îşi facă efectul. Autovehiculele de tonaj care nu li se vor permite accesul în pasul montan vor rămâne pe partea dreaptă a carosabilului, în locurile amenajate, până când agenţii de poliţie rutieră vor considera că pot traversa pasul montan fără să perturbe traficul rutier”.
La această oră, ninge în zonă, dar şi în Pasul Gutâi. Stratul de zăpadă frâmântată existent pe carosabil măsoară până la 1 cm, începând de la km 3 şi este prezent pe întregul tronson al drumului naţional. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Nu sunt semnalate probleme sau perturbări ale traficului rutier.
ACTUALIZARE 2: Prefectul Sandu Pocol a solicitat suplimentarea utilajelor de intervenţie în Pasul Gutâi
Prefectul Sandu Pocol, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a efectuat, la prânz, o verificare inopinată a modului în care se efectuează lucrările de deszăpezire pe sectoarele de drumuri publice din zonele montane şi de deal a judeţului, cunoscute cu probleme de perturbare a traficului rutier, atunci când ninge.
Prefectul de Maramureş s-a oprit la ieşirea din oraşul Baia Sprie, acolo unde echipajele de poliţie rutieră verificau dacă conducătorii care se deplasau în Pasul Gutâi aveau echipate corespunzător autovehiculele. Pe partea dreaptă în parcare erau trase patru autovehicule cu tonaj greu (TIR-uri), neîncărcate cu marfă. Pe întregul tronson de la urcarea dinspre Baia Sprie ningea, iar pe carosabil se găsea depus un strat de zăpadă frământată care măsura până la 2 cm. În zona cabanei silvice, conducătorul unei dubiţe nu a adaptat viteza la condiţiile de pe carosabil, iar la ieşirea din virajul strâns a derapat şi a rămas cu partea din faţă a autovehiculului în şanţ. A fost tractat de angajaţii drumurilor naţionale cu un remorcher şi repus pe carosabil, după care conducătorul auto şi-a continuat deplasarea spre municipiul Baia Mare.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: „Nu puptem spune că angajaţii şi utilajele de deszăpezire nu îşi fac datoria şi nu intervin, însă sunt doar câte două utilaje care acoperă fiecare parte a versantului montan. Zăpada frământată de pe carosabil şi temperatura negativă contribuie la scăderea aderenţei. Pentru trei autovehicule cu tonaj ridicat care nu erau încărcate cu marfă deplasarea s-a efectuat cu dificultate. Ele au fost remorcate şi tractate până în vârful pasului montan. Am solicitat suplimentarea utilajelor de intervenţie, respectiv ca agenţii de poliţie rutieră să permită accesul autovehiculelor de tonaj (TIR-uri), doar atunci când cel anteritor a reuşit să ajungă în vârf, fie remorcat şi tractat. Noi nu le putem interzice accesul pe drumul naţional, având în vedere că şi-au plătit taxa de drum, sunt echipate cu anvelope de iarnă şi au lanţuri antiderapante, însă nici nu putem să nu luăm măsuri preventive pentru a evita să ajungem la blocarea traficului. Dacă drumarii nu îşi vor face datoria vom analiza situaţia şi există posibilitatea luării de sancţiuni contravenţionale”.
Carosabilul pe sectorul de coborâre spre localitatea Mara era în marea lui majoritate curat, dar umed, cu câteva tronsoane pe care se găsea zăpadă frământată sau căzută de pe copaci. Nu cădeau precipitaţii sub formă de ninsoare şi având în vedere aceste aspecte, prefectul Sandu Pocol a solicitat care utilajele de intervenţie cu material antiderapant care acţionau pe acest tronson să fie mutate pe cealalaltă parte a versantului pentru a curăţa mult mai eficiente carosabilul de zăpadă şi a permite desfăşurarea traficului tuturor categoriilor de autovehicule.
Pe Dealul Hera, respectiv Dealul Huta-Certeze nu ningea, traficul rutier se desfăşura în condiţii de iarnă, carosabilul fiind curat, dar umed. În aceste condiţii, prefectul a decis să se deplaseze în zona Cavnicului. Ningea în zona montană, pe DJ109F de la Budeşti şi până la intersecţia din Pasul Roata, spre localitatea Strâmbu-Băiuţ, respectiv pe DJ184 în zona montană a oraşului Cavnic. Trei utilaje de intervenţie împrăştiau material antiderapant şi acţionau pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi lărgirea celor două drumuri judeţene. Circulaţia rutieră se desfăşura în condiţii de iarnă, fără perturbarea traficului.
ACTUALIZARE 3: Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop! Zăpadă frământată pe sectoarele de drumuri publice
La această oră este semnalată ceaţă în Pasul Prislop (între km165 şi km 175). Vizibilitatea este redusă în trafic sub 80 de metri. Ninge slab pe acest tronson. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Ceaţa este semnalată şi pe tronsoane ale DJ109F, în zona localităţii Budeşti. Vizibilitatea este redusă în traficul rutier sub 100 de metri. Pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.
Vremea fost rece. Cerul a fost mai mult noros. A nins pe parcursul nopţii. Cantitatea maximă de precipitaţii 2,2 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări locale de până la 43 km/h în municipiul Baia Mare. În zona de munte înaltă a fost semnalată, izolat ceaţa. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 56 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -6 grade Celsius şi -4 grade Celsius.
Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii de autovehicule care se deplasează pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: DN18, în Pasul Gutâi; pe sectoare ale DN18 şi DN19 la Sighetu Marmaţiei şi Dealul Huta Certeze; la Petrova pe DN18, până în zona limitrofă oraşului Vişeu de Sus; pe DN17C, Dealul Ştefăniţei. Carosabilul DN18, la Vişeu de Sus, la Borşa şi în Pasul Prislop este acoperit de un strat de zăpadă frământată până la 2 cm. Carosabilul DN1C; E58 şi cel al DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş este curat, dar umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 17 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 230 tone de material antiderapant. Pe acostamentul drumurilor naţionale stratul de zăpadă are următoarele valori: 1-5 cm pe DN1C şi E58; 25-110cm, pe DN18, în Pasul Gutâi; 0-10 cm pe DN18, la Sighetu Marmaţiei; 0-30 cm, pe DN19, respectiv Dealul Huta Certeze; 45-70 cm, pe DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus; 40-50cm, pe DN17C; 40-110cm pe DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop; 20-25cm pe DN18B, Dealul Copalnic şi Dealul Pietriş. Ninge acum în Pasul Gutâi; la Sighetu Marmaţiei (atât pe DN18, cât şi pe DN19), la Petrova şi Vişeu de Sus. Ninsoare slabă este semnalată în Baia Mare, la Borşa şi în Pasul Prislop.
A nins noaptea trecută în zona localităţilor Cavnic, Budeşti Călineşti, Văleni şi Bârsana. Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, respectiv lărgirea pe tronsoanele montane, la pârtiile de schi şi până în oraşul Cavnic. Au fost răspândite 41 tone de material antiderapant. Carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ194; DJ109F şi DJ185) este curat, dar umed. Se acţionează acum cu utilaje şi material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului, datorită temperaturii scăzute. Intensificările de vânt viscolesc zăpada aflată pe câmp şi o transportă pe carosabilul DJ109F, pe tronsonul spre localitatea Budeşti. Pe acostamentul drumului DJ184 zăpadă măsoară între 50-60 cm, iar pe cel al DJ109F, în zona pârtiilor de schi şi vârful dealului are între 100-120 cm.
A nins în cursul serii şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Stratul de zăapdă prospăt depus măsura 2-5 cm în zona de câmpie; 4-10cm în zonele de deal )Târgu Lăpuş, Şomcuta, Valea Izei) şi 10-14 cm în zona de munte (Şuior-Izvoare-Poienile de sub Munte). Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 35 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii frământate depuse pe carosabil şi au fost utilizate 371 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Pe sectoarele de drumuri judeţene, din zona de câmpie, aflate în administrare şi întreţinere, carosabilul este curat şi umed. Pe cele de deal şi de munte sunt tronsoane de drum curate, care alternează cu un strat de zăpadă frământată care are grosimea cuprinsă între 1-2 cm. Pe acostamentul unor sectoare de drumuri judeţene stratul de zăpadă măsoară până la 1 metru (Izvoare, Şuior şi Poienile de Sub Munte). Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.