La ora 9.00, temperatura aerului avea la Târgu Lăpuş, valoarea cea mai scăzută din ţară: de -30 grade Celsius. Alte temperaturi la ora 9.00: -26 grade Celsius la Copalnic; -25 grade Celsius la Petrova; -20 grade Celsius la Borşa şi Iezer; -19 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Cavnic şi Vişeu de Sus; -18 grade Celsius la Ocna Şugatag ; -15 grade în Baia Mare.
UPDATE: Avertizarea de ninsori viscolite şi vânt în Maramureş!
Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit, în această dimineaţă, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord avertizare meteorologică cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi izolat polei, valabilă în intervalul 3 februarie, ora 10.00- 5 februarie, ora 20.00. În atenţionare se menţionează că în acest interval, aria ninsorilor va cuprinde, treptat, şi judeţul Maramureş. Local, ninsorile vor fi mai abundente. În zona montană a judeţului stratul de zăpadă montană nou depus va depăşi 20 cm.Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze ce pot depăşi 35-45 km/h. La munte, rafalele de vânt puternic vor depăşi 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
ACTUALIZARE 2: Comandament de criză – „Vor fi nămeţi mai mari ca în 1954” susţine Igaş
Oficialii români iau măsuri de urgenţă din cauza ninsorilor abundente anunţate în toată ţara. Traian Igaş a convocat deja Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
„Da, s-a anticipat că vor fi nămeți mai mari ca în 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară, au fost alocate 10 miliarde de lei vechi din fondurile de rezervă pentru cheltuieli de benzină, motorină, apă și ce mai este necesar”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei ministrul de Interne Traian Igaș.
Vremea a fost deosebite de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. La miezul nopţii valoarea temperaturii aerului la Târgu Lăpuş indica valoarea de minus 22 grade Celsius. A fost aşa cum au prognozat meteorologii cea mai friguroasă noapte din perioada avertizării cod portocaliu de ger persistent. Cerul a fost mai mult degajat. Vântul a suflat în general slab. Stratul de zăpadă măsura, aseară la munte, 35 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -7 grade Celsius şi -2 grade Celsius. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe sectoarele publice de drumuri din zona de deal şi de munte.
De cealaltă parte, specialiştii INMH susţin că nu vor fi asemenea precipitaţii susţinând că anul 1954 a fost o excepţie şi că hărţile nu indică aşa ceva.
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: –29 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -26 grade Celsius la Copalnic;-25 grade Celsius la Petrova; -21 grade Celsius la Borşa; -20 grade Celsius la Cavnic, Iezer şi Leordina; -19 grade Celsius la Fereşti şi Ardusat; -18 grade Celsius în Baia Mare, Vişeu de Sus, Călineşti, Văleni ; -17 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi Ocna Şugatag ; -16 grade Celsius la Dragomireşti; -14 grade Celsius la Săpânţa.
La ora 8.15, temperatura aerului arăta valoarea de -29,4 grade Celsius la Târgu Lăpuş.
La ora 9.00, temperatura aerului avea la Târgu Lăpuş, valoarea cea mai scăzută din ţară: de -30 grade Celsius.
Bărbat de 64 de ani şi-a găsit sfârşitul în ger la Călineşti
Prin Serviciul Unic Apeluri Urgenţe 112 Secţia de poliţie rurală Ocna Şugatag a fost sesizată cu privire la faptul că, în locul numit Dumbravă de pe raza comunei Ocna Şugatag, pe un teren agricol, lângă o claie de fân, a fost găsit cadavrul unui bărbat. Poliţiştii au început cercetările şi l-au identificat pe bărbat, Onisim R., de 64 de ani, din Ocna Şugatag. În urma examinării exterioare a corpului neînsufleţit, s-a constatat faptul ca acesta nu prezenta urme de violenţă, fiind transportat la morgă în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului. Ieri, 01.02.2012, la finalizarea necropsiei s-a stabilit, că persoana a decedat din cauza hipotermiei. Poliţiştii au stabilit faptul că, în dimineaţa zilei de 29 ianuarie, în jurul orelor 06,30 bărbatul a plecat de la domiciliu, fiind văzut ultima dată pe raza localităţii Călineşti. Se presupune că, din localitatea Călineşti, având intenţia de a se deplasa spre domiciliu, pe jos, a parcurs un traseu cunoscut de localnici peste câmp, în locul numit ’’Dumbravă’’, situat între localităţile Ocna Şugatag şi Călineşti. Traseul este destul de lung, de aproximativ 3,5-4 km şi din cauza condiţiilor grele (zăpadă şi ger) şi a faptului că locul este izolat, neiluminat şi nelocuit, Onisim a fost răpus de frigul pătrunzător.