Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a anunţat rezultatele unui studiu comparativ din care a rezultat care sunt ţările în care se consumă cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor.
În raportul publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au fost comparate datele din studii la nivel mondial realizate în 2013 cu cele din perioada anilor 2000, pentru a se vedea evoluţia consumului de alcool în timp. Conform datelor, Lituania s-a situat pe primul loc în clasament, cu cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor consumată anual, de 14 litri, urmată îndeaproape de Austria, Estonia şi Cehia, cu 11-12 litri pe cap de locuitor. La polul opus se situează Indonezia, care a înregistrat cel mai mic consum de alcool, apropiat de 0, şi Turcia, India şi Israel, cu cantităţi între 1 şi 3 litri pe cap de locuitor, valori mici înregistrate şi ca urmare a motivelor religioase şi culturale din anumite părţi ale lumii.
Raportul a mai arătat că la nivel mondial oamenii au consumat mai puţin alcool în 2013 decât în anii 2000, însă există şi ţări unde consumul a crescut, ca Lituania, Polonia şi Rusia. Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au mai arătat că în cazul tinerilor şi femeilor consumul de alcool se afle pe un trend ascendent. Interesant este că în cazul bărbaţilor cu un statut socio-economic mai scăzut consumul de alcool este mai ridicat decât în cazul celor cu statut socio-economic mai crescut, regulă care nu se aplică şi în cazul femeilor, unde cele cu statut socio-economic mai crescut au ajuns să bea mai mult alcool decât femeile cu un statut socio-economic mai scăzut.
Un raport dat publicităţii anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că România ocupa al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, cu 14,4 litri de alcool pur pe an. Raportul a inclus date provenind de la 194 de ţări, Belarus ocupând primul loc la nivel modial, cu 17,5 litri de alcool pur.
sursă text şi foto Adevarul.ro