Creşte salariul minim, dar o dată cu el cresc şi amenzile! De la 1 mai, salariul minim pe economie ajunge 1.250 de lei lunar, iar un milion de români vor beneficia de mărire. Măsura aduce însă şi plăţi mai mari din partea şoferilor pentru contravenţiile din trafic. Astfel, amenzile de circulaţie vor fi cu 20% mai mari, iar punctul de amenda 125 de lei, potrivit B1 TV.
De la 1 mai salariul minim pe economie creste de la 1.050 de lei la 1.250 de lei lunar. Românii nu se vor putea bucura însă pe deplin de această majorare, pentru că ea aduce cu sine şi o veste proastă. Amenzile de circulaţie vor creşte şi ele cu acelaşi procent, mai exact cu aproape 20%. Potrivit legii, valoarea punctului amendă este calculată în funcție de salariul minim şi reprezintă 10% din acesta. Astfel, de la 105 lei, cât valorează în prezent, punctul contravenţional va ajunge la 125 de lei.
Contravenţiilor prevăzute în Codul rutier li se stabilesc clase de sancţiuni în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl reprezintă. Fiecărei clase îi corespunde un anumit număr de puncte.
Spre exemplu, începând cu 1 mai, un şofer care nu poartă centura de siguranţă va fi sancţionat cu o amenă cuprinsă între 250 şi 375 de lei şi 2 sau 3 puncte de penalitate. O sancţiune similară va primi şi conducătorul autovehiculului care nu respectă obligaţia de semnalizare a schimbării direcţiei de mers.
Cu 4 sau 5 puncte de amendă şi sume cuprinse între 500 şi 625 de lei vor fi sancţionaţi conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor prin locurile special amenajate şi semnalizate, cei care trec pe roşu sau cei care nu respectă regulile privind depăşirea.
Sume mai mari vor scoate din buzunare cei care conduc deşi au permisul de conducere expirat. Aceştia vor fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 750 şi 1.000 de lei.
Şoferii care se urcă băuţi la volan vor fi cei mai aspru sancţionaţi. Aceştia se pot aştepta, pe lângă suspendarea permisului de conducere, la amenzi de până la două salarii minime pe economie: adică 2.500 de lei.
Şoferii nu sunt singurii care pot fi sancţionaţi. Şi pasagerii su pietonii pot primi amenzi. Spre exemplu, pasagerii unui autovehicul, care nu au legate centurile de siguranţă pot fi sancţionaţi cu o sumă cuprinsă între 250 şi 375 de lei. La fel şi pietonii care nu respectă normele de circulaţie pe drumurile publice.
Vezi clasele de sancțiuni AICI