Diseară, la Mediaș, unde se dispută partida dintre Gaz Metan și Astra, Cristi Balaj va intra pe stadion în calitate de arbitru pentru ultima dată. Arbitrajul românesc ar mai avea cu siguranță nevoie de el, dar din păcate regulile FRF dictează altfel.
Cristian Balaj a debutat în Divizia A la data de 10 septembrie 2000, când a condus la centru un meci dintre Steaua București și FC Brașov. A condus primul derby de România în 2002, an în care a arbitrat și prima sa finală de Cupa României. Este arbitru FIFA din 2003, primul său meci internațional fiind între Elfsborg și Spartak Moscova, în primul tur al Cupei UEFA, la 15 octombrie 2005. A debutat în Liga Campionilor în septembrie 2010, când a condus partida dintre AC Milan și AJ Auxerre. Este arbitrul român cu cele mai multe finale de Cupa României conduse și este pe locul 1 și în topul celor mai multe confruntări Steaua – Dinamo arbitrate.
Arbitru din 1994, a debutat în Divizia A în 10 septembrie 2000, când a condus la centru o confruntare dintre Steaua București și FC Brașov. A condus peste 340 de meciuri în Liga 1 din România, fiind din acest punct de vedere pe locul 2 în clasamentul All Time. Deține recordul celor mai multe finale de Cupa România arbitrate (2002, 2004, 2009 și 2013) și este pe locul 1, alături de Aurel Bentu, în topul arbitrilor care au condus derby-ul clasic al României, Steaua – Dinamo, cu 9 astfel de meciuri oficiate (primul în mai 2002, cel mai recent în aprilie 2016).
Este arbitru FIFA din 2003, primul său meci internațional fiind cel dintre Elfsborg și Spartak Moscova, în primul tur al Cupei UEFA, partidă disputată în 15 octombrie 2005. A debutat în UEFA Champions League în 16 septembrie 2010, când a condus partida dintre AC Milan și AJ Auxerre din faza grupelor. În același an UEFA îl promovează în categoria arbitrilor ”Elite Development”.
În plan internațional a arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund în meciuri de UEFA Champions League și UEFA Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Campionate Mondiale, cât și pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia, Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under 17 și Under 19.
În 2001 a cucerit pentru primată dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federației Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât și într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliștilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares. În iulie 2009 Cristian Balaj a devenit cetățean de onoare al orașului Baia Mare. În martie 2010 Cristian Balaj a fost ales președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș (AJFMM), reales fiind în această funcție în 2014 cu unanimitate de voturi.
Mesajul emoționant al lui Cristian Balaj, postat în această dimineață pe contul său oficial de Facebook:
„Mă uit la această foaie de ceva timp şi nu ştiu cum să încep. Era mai uşor cu foile de joc! Mă uit şi nu îmi vine să cred că azi e ziua. ZIUA în care voi purta pentru ultima oară ecusonul de arbitru. Sună greşit ecuson, este parte din mine deja. Cum să te desparţi de o parte din tine?! Îmi iau fluierul şi intru: ultimele 90 de minute cu prietenul meu de mână. Îl am din anul 2008. A fost mereu acolo, la succese și eșecuri, la bine şi mai puţin bine. La Steaua-Dinamo, în Champions League, în toată lumea.
Am o listă atât de mare mulțumiri, că aş umple două stadioane din ţară. Dar în primul 11 vreau să îmi exprim recunoștința față de familie: în special față de mama și tata, tătucu și mami Nuți, Ela, fetele mele – Aida și Alisa. Nu pot să uit de prietenii mei dragi pentru care omul Balaj a însemnat mereu mai mult decât arbitrul Balaj. Au fost, sunt și vor rămâne mereu lângă mine, chiar şi când nocturna se stinge şi spectatorii pleacă acasă.
Vreau să le mulțumesc tuturor colaboratorilor de la CCA, FRF și LPF, tuturor oamenilor din fotbal de la care am avut ce învăța. Colegilor arbitri, alături de care am petrecut clipe de neuitat. Îmi pun mari speranțe că vor prețui ceea ce am construit împreună. Preşedinţilor de club cu care am păstrat o relație de respect reciproc. Fiecărui jucător care a transpirat pe terenul de fotbal alături de mine. Vreau să le mulțumesc tuturor jurnaliștilor și mărturisesc că am simțit că m-au răsfățat mai mult decât meritam.
Şi mai ales vreau să îţi mulţumesc ție, dragă suporter de România! Relaţia noastră nu a fost una de iubire, dar unde în lumea asta există cineva care îl place pe arbitru?! Dar a fost una de fair play şi pentru asta îţi mulţumesc. Am remarcat că stadioanele sunt din ce în ce mai goale și îmi pare sincer rău că te las și eu singur, dragă suporter! Dar nu îţi pierde speranţa. Şi mai ales iubirea pentru fotbal.
Povestea mea cu fotbalul nu se încheie azi. Aşa cum un suporter nu se leapădă de iubirea pentru echipa lui când se termină meciul şi se reîntoarce acasă. Azi doar voi pleca de la stadion, nu şi din fotbal. Și știu că împreună putem să creştem fotbalul din România. Așa că vreau să te rog, dragă suporter, să faci ceva pentru mine: să te baţi! Da, să te baţi. Ştiu că e anormal ca un arbitru să ceară BĂTAIE, dar eu asta te rog: să te lupți pentru ce iubeşti, pentru echipa ta, pentru legenda lipită pe uşa de la cameră, pentru fotbalul la care ții atât de mult. Luptă-te, respectă şi iubeşte. Şi restul se rezolvă!
Mă uit la foaia asta şi nu mi se mai pare aşa înfricoşător meciul de diseară. Nu e ultima mea seară. E prima! Prima în care vin lângă tine, în peluza mare a fotbalului, să cântăm împreună.
Al tău pe viaţă,
Cristi Balaj”
Sursă info și foto.