Vremea frumoasă şi caldă a contribuit la topirea stratului de zăpadă. Apa rezultată din topirea zăpezii s-a infiltrat în pâmânt şi a cauzat producerea unei alunecări de teren, pe raza comunei Coroieni. Prefectul Sandu Pocol a fost anunţat despre situaţia de urgenţă apărută şi a dispus deplasarea la faţa locului a membrilor comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Aluncarea de teren a afectat reţeaua de canalizare şi curtea şcolii. Nu au fost persoane rănite. În zonă au fost plantaţi „ţăruşi martori” pentru continuarea monitorizării evoluţiei fenomenului. De asemenea, membrii ai comitetului local pentru situaţii de urgenţă, împreună cu un inginer constructor local şi conducerea unităţii de învăţământ au realizat o primă evaluare estimativă a obiectivelor afectate de aluncarea de teren.
Locuinţă afectată de reactivarea alunecării de teren la Chelinţa
În zona Vâlcei a satului Chelinţa, aparţinător oraşului Ulmeni a fost reactivată alunecarea de teren produsă anul trecut în zonă. Şi aici, cauza producerii o constituie apa rezultată ca urmare a topirii zăpezii şi care s-a infiltrat în pământ. A fost afectată o locuinţă a cărei pereţi prezintă crăpături. Nu au fost rănite persoane sau produse alte pagube. De asemenea, nu sunt cursuri de apă blocate. Deocamdată, nu se impune evacuarea cetăţenilor care trăiesc în această gospodărie. La locul reactivării alunecării de teren s-au deplasat membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Şi în această zonă au fost plantaţi „ţăruşi martori” pentru monitorizarea în continuare a alunecării de teren. Prefectul Sandu Pocol a dispus ca Centrul Operaţional al ISU Maramureş, împreună cu membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă, specialişti în domeniul hidrologic şi în construcţii să monitorizeze cele două alunecări de teren, care au fost comunicate şi conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Vor fi precipitatii slabe in Maramures
Pe fondul vremii calde şi a temperaturilor ridicate zăpada din bazinele hidrografice ale râurilor Firiza şi Mara superior s-au topit, iar apa rezultată a ajuns în lacul de acumulare Strâmtori-Firiza. Coeficientul de umplere al lacului este de 95%, iar din acumulare se evacuează o cantitate de apă de 13,2 mc/s. Debitele de apă din lacul de acumulare se evacuează prin uzinare. Nu este pusă în pericol siguranţa barajului, respectiv a lacului de acumulare. Cu toate acestea, procedura impune conform regulamentului de exploatare a acumulării intrarea în faza I de apărare la ape mari. Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre măsura luată, respectiv despre decizia hidrologilor de a păstra o cantitate suplimentară de apă, de rezervă care să poată fi utilizată în cazul unor solicitări venite din partea cetăţenilor, având în vedere faptul că meteorologii au progonozat că în lunile următoare vremea va fi călduroasă, în Maramureş, cu precipitaţii slabe.