Asociaţia “Grupul de Acţiune Localã Mara-Gutâi” a finalizat luni, 12.10.2015 proiectul cu titlul „Cooperare pentru dezvoltarea teritoriilor LEADER prin turism şi agroturism” în cadrul Mãsurii 421. Partenerii în cadrul proiectului de cooperare au fost Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Mara-Gutâi (Maramureş) şi Asociaţia Microregiunea Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor GAL (judeţul Hunedoara).
Proiectul a fost finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Axa 4 – LEADER, Mãsura 421, Nr. Contract finanțare: C421000011262662805/20.04.2015.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea strategiilor locale prin încurajarea actorilor locali implicați în turism şi agroturism din regiunile Vest şi Nord-Vest de a realiza proiecte comune de extindere a experiențelor, de dobândire de noi competente şi de promovare în domeniul turismului şi agroturismului.
Rezultatele proiectului sunt: 2 acțiuni comune de instruire: modulul 1 organizat în teritoriul GAL Tara Hategului –Tinutul Padurenilor: Marketing şi management în turism şi agroturism; modulul 2 organizat în teritoriul GAL Mara-Gutai: Tehnician în turism şi agroturism; 2 schimburi de experiențã şi bune practici: actiunea nr. 1 în teritoriul GAL Tara Hategului –Tinutul Padurenilor şi actiunea nr. 2 în teritoriul GAL Mara-Gutâi; Realizarea de publicaţii comune-brosuri: seria nr.1 editată de GAL Ţara Haţegului –Ţinutul Pădurenilor – – 300 exemplare; seria nr. 2 editata de GAL Mara-Gutâi – 300 exemplare
În acest proiect de cooperare au fost implicate 28 de persoane, câte 14 profesionişti în turism şi agroturism din teritoriile celor 2 GAL-uri partenere, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Mara-Gutâi, Maramureş şi Asociaţia Microregiunea Ţara Haţegului Ţinutul Pădurenilor GAL, Hunedoara.
Proiectul de cooperare a cuprins două module de instruire foarte interesante, predate în mod profesinist de lectori cu o experienţă vastă în domeniu; cele două teme ale modulelor de instruire au fost Tehnician în turism şi agroturism, în localitatea Vadu Izei, judeţul Maramureş şi Marketing şi management în turism şi agroturism, în localitatea Ghelari, judeţul Hunedoara. Informaţiile teoretice au fost imbinate armonios cu exemplele practice şi studiile de caz; informaţiile accumulate fiind de real folos participanţilor.
Modulele de instruire au fost continuate cu două schimburi de experienţă şi bune practici, câte unul pe teritoriul fiecărui GAL. Profesioniştii în turism şi agroturism, au acumulat cunoştinţe, informaţii preţioase, concrete despre cum se face turismul şi agroturismul, unii de la alţii, vizitându-se majoritatea pensiunilor la care proprietari sunt cei implicaţi în proiect, dar şi alte pensiuni reprezentative, de succes, din cele două teritorii.
Această activitate a reprezentat mai mult decât un schimb de bune practici, materializându-se în rezultate concrete: vizitele la pensiunile turistice şi agroturistice din teritoriile celor două GAL – uri în care s-au partajat experienţe, informaţii, idei şi s-a realizat conţinutul broşurii comune de promovare.
În cadrul celor două schimburi de experienţă şi bune practici, s-au făcut vizite la pensiuni de succes, atingând toate tipurile de pensiuni turistice rurale: pensiuni rurale-agroturistice, pensiuni rurale-meşteşugăreşti, pensiuni rurale-gastronomice, pensiuni rurale arhitecturale, pensiuni rurale-animate, pensiuni rurale de eveniment, pensiuni rurale de obiectiv. Profesioniştii din turism şi agroturism în urma acestei experienţe de neuitat, vor putea să îmbine armonios, să preia unii de la alţii modele de succes, să păstreze patrimoniul natural şi antropic intact, să-şi dezvolte afacerile proprii, conlucrând la dezvoltarea durabilă a turismului şi agroturismului din cele două teritorii GAL.
Broşura comună de promovare cuprinde următoarele capitole: Prezentarea proiectului, Titlul proiectului de cooperare, Partenerii proiectului de cooperare, Obiectivele proiectului, Activitățile proiectului, Rezultatele obținute, Aspecte legislative specifice turismului şi agroturismului, Rezultatele obținute în urma activităților de instruire, Descrierea pensiunilor/agropensiunilor implicate în proiect prin intermediul participanților, Exemple de bune practici-pensiuni reprezentative pentru cele două teritorii GAL, Hărțile teritoriilor GAL.
Publicaţiile comune, broşură cu un număr de 27 de pagini cuprinde toate informaţiile relevante despre descrierea proiectului, cele două instruiri, cele două schimburi de experienţă şi bune practici, precum şi informaţii relevante despre profesioniştii din turism şi pensiunile turistice şi agroturistice care le conduc, precum şi concluziile rezultate în finalizarea cu succes a unui proiect foarte interesant, cu beneficii pentru cei implicaţi precum şi cu realizarea unor direcţii clare pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului.
Proiectul s-a finalizat cu succes, au fost depuse toate rapoartele necesare, au fost făcute toate plăţile către prestatorii de servicii, a fost depusă şi rambursată integral prima cerere de plată, a fost depusă cererea de plată finală în data de 12.10.2015.
În cadrul întâlnirii prin care s-a finalizat proiectul, profesioniştii din turism şi agroturism precum şi reprezentanţii Grupului de Acţiune Mara-Gutâi, au fost încântaţi de rezultatele proiectului care au constat in informaţiile interesante accumulate, prin exemplele de bune practici şi direcţiile comune de dezvoltare prin implicarea în proiectul pe măsura 421, cu titlul „Cooperare pentru dezvoltarea teritoriilor LEADER prin turism şi agroturism”, iar accesarea de fonduri europene este o direcţie necesară pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural. Participanţii la proiect au primit broşurile, şi-au transmis concluziile cu privire la proiect, accentuându-se necesitatea şi utilitatea unor asemenea proiecte, transmiţându-se disponibilitatea de a participa la noi proiecte, cu aminitiri de neuitat pentru dezvoltarea teritoriului GAL Mara-Gutâi.